UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 10 juli 2020 - klockan 12:30 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Bilister är skyldiga att rapportera viltolyckor -ändå ökar antalet smitningar


Karin Sidén 2018-10-31

Liknande markeringsvimplar finns att hämta på bland annat kommunhuset och kan vara bra att ha liggande i bilen.
Bild:NTF
Liknande markeringsvimplar finns att hämta på bland annat kommunhuset och kan vara bra att ha liggande i bilen.

Tio smitningsolyckor i Upplands-Bro bara under oktober månad visar på att det finns en bristande kunskap alternativt nonchalans bland oss bilister när det gäller viltolyckor och vilka skyldigheter vi förare har.

-Den senaste veckan har polisen gjort anmälningar om fyra smitningsolyckor, vilket är en både anmärkningsvärd och upprörande siffra. Att lämna ett trafikskadat djur utan att rapportera om olyckan är i sig en brottslig handling som i förlängningen kan leda till böter och även indraget körkort. Men man utsätter också ett djur för onödigt lidande. Det skadade djuret kan i värsta fall leva flera dagar och plågsamt sakta tyna bort i en dikeskant eller något hundratal meter från olycksplatsen om den kunnat förflytta sig. Fullständigt i onödan! Vi är fem eftersöksjägare i kommunen som polisen kan kontakta om de fått in en anmälan om en viltolycka och vi har stor vana vid att spåra skadade djur. Får vi bara veta den ungefärliga olycksplatsen så kan vi förhoppningsvis söka rätt på och hjälpa djuret genom att avsluta lidandet, säger Göran Nilsson som varit viltvårdare i Upplands-bro under många år.

Viltolyckor är ett växande problem i i stort sett hela landet. Upplands-bro är inget undantag. Vår kommun är vilt-tät vilket gör att det varje år inträffar ett stort antal viltolyckor. Av dessa anmäls många, men långt ifrån alla, till polisen - trots att vi bilförare är skyldiga enligt lag att rapportera en eventuell sammanstötning mellan motorfordon och vilt.

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Mörkertalet när det gäller viltolyckor är stort. Om det handlar om okunskap eller om det handlar om nonchalans varierar nog, men resultatet är detsamma: du som förare gör dig skyldig till en smitningsolycka om du inte rapporterar viltolyckan till polisen. Och oavsett om det är okunskap eller nonchalans innebär det att ett onödigt stort antal trafikskadade djur får lida onödigt länge, kanske flera dagar, innan de dör. Vi i Upplands-Bro är varken sämre eller bättre än andra på att rapportera in olyckor, men det finns definitivt utrymme för förbättringar i statistiken.

Göran Nilsson som är en av kommunens fem eftersöksjägare berättar:


Trafikdödat vildsvin. Länsväg 263 den 3 oktober 18.
Bild:Göran Nilsson
Trafikdödat vildsvin. Länsväg 263 den 3 oktober 18.

-Nu under oktober har vi haft tio smitningsolyckor inom kommun gällande rådjur och vildsvin. De har skett på länsväg 269 och 263, samt längs vägen mot Ådö respektive Smidö där vi hittat döda djur vid Jursta, Kvistaberg och Rättarboda samt ute på Smidö. Att man utsätter djuren för onödigt lidande är illa. Själva olyckan är inte mycket att säga om för vem som helst kan råka ut för en viltolycka - det är vad man gör sedan som spelar roll.

Göran fortsätter:

-Även om djuret inte har synliga skador kan det ha fått inre skador som visar sig en stund senare och det är därför lika viktigt att rapportera en sådan olycka som en där djuret helt uppenbart är skadat eller dött. Markera platsen där olyckan skett och försök att notera i vilken riktning det påkörda djuret flyr för att på så sätt underlätta eftersökningen. Har viltvårdaren en bra angiven startpunkt för sitt och jakthundens eftersök går det så mycket fortare och ett eventuellt lidande kan förkortas. 

När man ringer in och rapporterar en viltolycka ska man förutom de vanliga person- och fordonsuppgifterna även ange:

 • Olycksplatsen - vägnummer, ort, kännemärke.
 • Hur olycksplatsen är markerad - markeringsremsa, plastkasse etc.
 • Viltslag - rådjur, älg, vildsvin.......
 • Viltets flyktväg - i vilken rikting djuret försvann.  Detaljerad väg-/platsbeskrivning för olyckan, gärna en GPS-position.

Det finns också en rättslig aspekt på smitningsproblematiken som kan bli kännbar för den förare som inte anmäler en viltolycka. Göran Nilsson berättar om ett fall där föraren åtalats för smitning efter en viltolycka tack vare att dennes försäkringsbolag inte godkände förarens anspråk på ekonomisk ersättning för skador på bilen som uppstått i samband med en viltolycka då det inte fanns en polisanmälan som matchade. Föraren gjorde då en efterhandsanmälan till polisen vilket inte tar bort lagöverträdelsen smitning eftersom anmälan ska göras i samband med olyckstillfället.

-Gör man ingen polisanmälan vid olyckstillfället kan det gå så illa att körkortet ryker!

Upplands-Bro är som sagt en vilt-tät kommun med bland annat en stor rådjursstam och många stora vildsvinsflockar. Det finns också mycket dovhjort. Vissa vägsträckor är mer utsatta än andra, men det gäller att vara uppmärksam överallt. Oftast är det djuren som råkar mest illa ut och då kan vi människor hjälpa till att minska lidandet genom att följa punkterna nedan som Göran Nilsson delat med sig av. 

Han tipsar också om att det finns särskilda markeringsremsor att hämta ut på bland annat Bilprovningen, Kommunkontoret och bensinmackar. En sådan kan gärna ligga i bilen så att man - om olyckan är framme - enkelt kan markera olycksplatsen och därigenom underlätta för eftersöksjägarna i deras arbete.


 • Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
 • Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
 • Ring 112 och anmäl olyckan.
 • Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
 • Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
 • Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
 • Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
 • Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
 • Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen