Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 22:29 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Bluffmejl från PostNord


Karin Sidén 2016-11-30

Så här kan mejlet från PostNord se ut. Många beställer varor på internet inför jul och väntar på försändelser - något som bedragarna räknar med.
Så här kan mejlet från PostNord se ut. Många beställer varor på internet inför jul och väntar på försändelser - något som bedragarna räknar med.

Just nu dimper det ner bluffmejl i många mejlboxar runt om i Sverige där avsändaren ser ut att vara PostNord. Bluffmejl med "PostNord" som avsändare kommer med jämna mellanrum och så här i jultider är det lättare att sänka garden och råka öppna dylika mejl vilket bedragarna naturligtvis räknat ut! Polisens enhet för bedrägeri och PostNord varnar nu för mejlen som kan orsaka stor skada för den som är ouppmärksam och klickar på någon av länkarna.

Gång på gång sköljer vågor av bluffmejl ut över Sverige. Avsändarna varierar men syftet är detsamma. Bedrägeri. Just nu dimper det ner mejl i tusentals mejlboxar där avsändaren ser ut att vara PostNord. Vid en slarvig blick ser mejlet ok ut och stressade mottagare riskerar därför att råka illa ut. PostNord skriver i ett pressmeddelande att företaget inte har något med utskicket att göra och att mejlet är falskt. PostNord uppmanar också de som fått mejlet att radera det utan att klicka på någon av länkarna. Man ska heller inte försöka spåra försändelsen. 

Så här står det på PostNords hemsida:

Vi vill varna för falska e-postmeddelanden, så kallade ”phishingmail”, där bedragare utger sig för att vara PostNord AB.

Hur bluffmejlen ser ut varierar. Rubriken på mejlet kan till exempel vara "Spåra pall", "Kuriren Har Inte levererat Paketet" eller "Du har lösta paket". Mejlet fortsätter oftast med: "Courier kunde inte leverera det här paketet till dig." Men det falska mejlet finns alltså i flera olika varianter.

Det är inte PostNord som har skickat mejlet. Radera det utan att klicka på någon länk eller göra något annat som du uppmanas till i mejlet. Försök inte spåra paketet enligt instruktionerna.

Så länge du inte klickar på något i mejlet riskerar du mest troligt inte att få några negativa konsekvenser av meddelandet.

PostNord är inte avsändare av dessa mejl och kan tyvärr inte göra något åt att de skickas ut av bedragare. Vi kan bara vädja till dig att inte göra något annat än att slänga meddelandet så fort du fått det.

Bedragarna som skickar dylika bluffmejl gör det för att komma åt mottagarens dator och i förlängningen kräva mottagaren på pengar. Så länge man inte klickar sig vidare genom någon länk kan de inte det, men klickar man på länkar i bluffmejl så smittas datorn med så kallad malware. Malware är ett samlingsbegrepp för alla typer av oönskade datorprogram som har som syfte att störa, förstöra, kryptera filer och samla information i datorn i smyg. Virus och trojaner är andra benämningar man kanske känner igen.

Enligt Polisens enhet för bedrägerier låser bedragarna datorn hos den som länkar sig vidare med hjälp av den kod som finns gömd där. Det händer också att koderna är så snillrika att de hittar till eventuella back uper och låser även dem. Offrets dator blir helt enkelt kidnappad, varpå ett utpressningsmeddelande når ägaren ”Om du betalar oss X antal tusen kronor, ger vi dig nyckeln till krypteringen”. (se länk till Bedrägerienhetens FBsida)

Tänk på att mejlen kan se olika ut. Det är inte alltid det är dåligt formulerade texter som lätt går att genomskåda. Så här i jultider ökar stresspåslaget hos de allra flesta, samtidigt som många beställer varor på nätet, och det gör att sannolikheten att råka illa ut ökar markant. Var observanta!

En annan variant på bluffmejl från PostNord.
En annan variant på bluffmejl från PostNord.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen