Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 02:34 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Bra uppslutning på Villaägarnas politikerutfrågning


Karin Sidén 2017-10-13

Villaägarföreningarna i Upplands-Bro bjöd in till en politikerutfrågning där alla lokala partier fanns representerade. Kvällens moderator var Kaj Bergenhill, ordförande i Villaägarna i Kungsängen. Till sin hjälp med tidtagarur och tuta hade han Berndt Lundgren, vice orförande i Villaägarna i Bro.<br />
Bild:Tommy Sidén
Villaägarföreningarna i Upplands-Bro bjöd in till en politikerutfrågning där alla lokala partier fanns representerade. Kvällens moderator var Kaj Bergenhill, ordförande i Villaägarna i Kungsängen. Till sin hjälp med tidtagarur och tuta hade han Berndt Lundgren, vice orförande i Villaägarna i Bro.


På tisdagskvällen bjöd Villaägarföreningarna i Upplands-Bro in till en politikerutfrågning där alla lokala partier var representerade. Det blev en intressant kväll med en hel del samsyn, en och annan knäckfråga och åsiktsskillnader. Åhörarna bjöds på ett tydligt avstamp inför kommande valrörelse.

Villaägarnas politikerutfrågning inleddes med att varje partirepresentant fick ett par minuter på sig att svara på frågan "Vad vill ditt parti göra kommunalt för oss småhusägare?" där flera stycken dessutom passade på att presentera just sitt partis tankar om samhällsutvecklingen i Upplands-Bro. Lotten avgjorde talordningen och taltiden begränsades med hjälp av tidtagarur och tuta.

Som uppvärmning gjorde man därefter en snabb-frågestund med JA / NEJ-frågor där politikerpanelen svarade samtidigt genom att visa grön eller röd lapp. Några exempel på snabbfrågor är: Anser ditt parti att pendeltågsstationen i Bro är för liten? Norrboda är en växande bostadsdel och handelsplats i Kungsängen. Anser ni att det behövs utökning av kollektivtrafiken till Norrbodaområdet? För övrigt gröna lappar från alla på dessa två frågor!

Inför mötet hade en rad frågor skickats ut till partierna i förväg så att de fick möjlighet att läsa på samt förbereda ett svar på frågan som var max en minut långt. 

Frågorna var av varierad art och gällde allt från vad kommunen kan göra för att minska villainbrotten till att gälla centrumutvecklingen i kommunens två tätorter. Parkeringssituationen vid Bro station lyftes i en fråga: Vad anser du behöver göras avssende pendeltågs-parkeringen i Bro?En annan av frågorna löd: Hur säkerställer ni att infrastrukturen (bilnät, bussar, pendeltågsstationer, pendeltåg, skolor, idrottshallar, förskolor, VA-nät med mera) klarar att kommunen växer?

Från vänster: Erik Karlsson, V. Birgitta Nylund, S. Sara Ridderstedt, MP. Lisa Edwards, C. Jan Stefanson, KD. Martin Normark, L. Marcus Sköld, M. Katarina Olofsson, SD.
Från vänster: Erik Karlsson, V. Birgitta Nylund, S. Sara Ridderstedt, MP. Lisa Edwards, C. Jan Stefanson, KD. Martin Normark, L. Marcus Sköld, M. Katarina Olofsson, SD.

Det fanns mycket samsyn i svaren under kvällen men även tydliga skillnader i vissa frågor. Flera partier nämnde möjligheten att skapa inomhuscentrum som ett sätt att höja attraktiviteten i kommunens två centrala delar. Bro centrum på befintlig plats eller på ny plats rådde det delade meningar om. Vänsterpartiets Erik Karlsson var den som starkast uttryckte att centrum skulle ligga kvar där det ligger i dag.

-Vi hoppas att centrum blir kvar där det står i dag och ser positivt på tankarna kring att utveckla Köpmanvägen.

-När fjärrvärmetomten i Bro Centrum blir ledig i och med att E-ons utbyggnad av fjärrvärmenätet står klart om några år finns ökade möjligheter att utveckla Bro centrum. Där är en dialog med de boende väldigt viktig, sa Birgitta Nylund, S.

-Det är viktigt att det blir attraktivt att etablera sig i Bro centrum, oavsett var det hamnar. Nu när vi vet säkert att E-ons byggnad i centrum försvinner så öppnar sig ett nytt läge, menade Lisa Edwards, C.

När det gäller parkeringssituationen vid kommunens två pendeltågsstationer nämndes den parkeringsutredning som gjordes för något år sedan och som identifierade 700 möjliga infartsparkeringsplatser i kring Bro pendeltågsstation.

-Parkeringsutredningen visar att det finns goda utvecklingsmöjligheter av infartsparkeringarna och att p-problematiken kring Bro pendeltågsstation går att lösa, säger Sara Ridderstedt, MP.

Man pratade även om vikten av medborgardialoger vid förtätning av befintliga bostadsområden. Där betonade särskilt M, L och SD vikten av att inte blanda bebyggelse, att inte bygga höghus inne i befintliga småhusområden, medan S, KD, C och MP menade att förtätningen kring våra pendelstationsnära områden är viktiga och nödvändiga men ska göras i dialog med de boende.

Bild:Tommy Sidén

-Det här är ett ständigt dilemma, sa KD's Jan Stefanson. -Olika intressen står mot varandra, helt klart. I den Översiktsplan för kommunen som klubbades 2010 ska vi bygga på höjden i pendeltågsnära områden, men samtidigt måste hänsyn ta till de som redan bor i området. Därför är dialogen viktig!

-Man måste ta större hänsyn till befintlig bebyggelse, sa SD's representant Katarina Olofsson som för dagen ersatt Johan Tireland. Hon efterlyste en stadsarkitekt som tittar på helheten när en ny plan arbetas fram.

Liberalernas Martin Normark påtalade även han vikten av att ta hänsyn till befintlig bebyggelse. -Det ska vara mjuka övergångar mellan olika bebyggelsetyper!

Störst oenighet rådde sannolikt kring frågan om byggplanen för Svartviken, och det var även det ämne som engagerade flest åhörare under den öppna frågestund som avslutade kvällen. 

Åsikterna kring lämpligheten i att bygga på gammal industrimark går isär och bland de närboende finns en rädsla att miljögifter som eventuellt finns lagrade i sedimentet ska röras upp och bli ett akut problem i en känslig vattenmiljö.

En annan fråga som renderade olika åsikter var den om strandskyddets vara eller inte vara, en fråga som först måste avgöras på riksnivå innan det eventuellt kan bli aktuellt med lokala avvikelser.

Där hade Moderaternas representant Marcus Sköld en intressant poäng i sitt anförande: -Om man skulle hålla ett strandskydd på 300 meter fullt ut skulle vi inte ens ha kunnat bygga kommunhuset. Jag tror att 300-metersstrecket går någonstans här, rakt genom åhörarsalen i Kulturhuset.



Bild:Tommy Sidén


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen