Woody feb 19 monterat
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 18 september 2019 - klockan 00:41 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Det brinner fortfarande


Karin Sidén 2013-05-26

I morgonsolen syns inte lågorna, men de finns där. Bilden är tagen vid niotiden på söndagsmorgonen. Släckningsarbetet har pågått hela natten.
Bild:Tommy Sidén
I morgonsolen syns inte lågorna, men de finns där. Bilden är tagen vid niotiden på söndagsmorgonen. Släckningsarbetet har pågått hela natten.

Branden är svårsläckt. Det tjocka lagret tjärpapp på taket visade sig vara ett bra brandmaterial samtidigt som det försvårar brandmännens släckningsarbete. Tjärpappen kleggar ihop kapmaskinerna och skyddar brandhärden från släckmedlet. När UBRO åter var på plats vid niotiden på söndagen slog det  fortfarande upp meterhöga lågor då och då från taket på fastigheten på Fjärilstigen. Släckningsarbetet har fortgått hela natten, men ännu är inte elden släckt. Branden är under kontroll och brandmännen har lyckats i sitt arbete att begränsa den till takkonstruktionen.

Strax innan klockan 20 på lördagskvällen larmades räddningstjänst till Finnsta i Bro. Det brann på en balkong och rökutvecklingen var kraftig. När första brandbilen var på plats kunde brandmännen konstatera att branden fått fäste i balkongtaket och att den även fortsatt in under taket. På krypvinden fick elden ett snabbt förlopp och växte sig större trots släckningsförsöken.

Fler enheter larmades till Finnstastigen och hela fastigheten evakuerades.

Då byggnaden har en konstruktion med ett gjutet innertak upp mot krypvinden var sannolikheten att elden skulle sprida sig neråt i byggnaden liten. Den kraftiga vinden försvårade släckningsarbetet, men taktiken, att skumbespruta byggnaden istället för att vattendränka den för att förhindra spridning, höll.

En två och en halv meter bred brandgata sågades upp i taket på säkert avstånd från brandhärden. På så sätt kunde brandmännen låta yttertaket och krypvinden brinna kontrollerat medan de fokuserade på att elden inte skulle sprida sig.

Brandmännen använder en sorts skum i sitt arbete med att förhindra att en brand sprider sig. C.A.F.S heter det vilket är en förkortning på Compressed Air Foam System. C.A.F.S. är helt enkelt vatten och skum som med hjälp av tryckluft blir ett effektivt skyddande lager på den brandhotade byggnaden. Bara en bråkdel av den vanliga vattenmängden behövs vilket gör att vattenskador blir långt mindre i byggnader där tekniken används.

På Fjärilstigen, där släckningsarbetet blivit så långdraget, har det blivit vatten- och rökskador i många lägenheter.

En utredning om allmänfarlig vårdslöshet har inletts. Polisen utreder även brandorsaken. Enligt vittnesuppgifter på plats började branden i en tygsoffa på en balkong. Grillen ska ha antänt soffan som snabbt tog eld. Lägenhetsinnehavaren och två tillskyndande grannar ska enligt vittnet ha lyckats släcka soffbranden, men lågorna hade redan hunnit antända balkongtaket och sedan gick allt väldigt fort.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 21/9
Bakluckeloppis i Bro
Skördemarknad i Ladan Öråker
Söndag 22/9
Skördemarknad i Ladan Öråker
Djupdal på Rösaringsåsen- klassisk plats i forntidshistorien
Tisdag 8/10
Gammaldags mat på Klint
Lördag 19/10
Bakluckeloppis i Bro
Söndag 20/10
Medlemsmöte/Öppet hus Föreningen Villa Skogas Vänner
Söndag 27/10
Slöjd- och hantverksutställning på Klint
Lördag 9/11
Städdag på Klint
avståndsannons

U-B kommun sep 19 Tidig kväll m Kjos

Kvinnojouren Anna sep 19

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen