Woody nov 19 allt för proffsen
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 23 februari 2020 - klockan 08:19 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Det brinner fortfarande


Karin Sidén 2013-05-26

I morgonsolen syns inte lågorna, men de finns där. Bilden är tagen vid niotiden på söndagsmorgonen. Släckningsarbetet har pågått hela natten.
Bild:Tommy Sidén
I morgonsolen syns inte lågorna, men de finns där. Bilden är tagen vid niotiden på söndagsmorgonen. Släckningsarbetet har pågått hela natten.

Branden är svårsläckt. Det tjocka lagret tjärpapp på taket visade sig vara ett bra brandmaterial samtidigt som det försvårar brandmännens släckningsarbete. Tjärpappen kleggar ihop kapmaskinerna och skyddar brandhärden från släckmedlet. När UBRO åter var på plats vid niotiden på söndagen slog det  fortfarande upp meterhöga lågor då och då från taket på fastigheten på Fjärilstigen. Släckningsarbetet har fortgått hela natten, men ännu är inte elden släckt. Branden är under kontroll och brandmännen har lyckats i sitt arbete att begränsa den till takkonstruktionen.

Strax innan klockan 20 på lördagskvällen larmades räddningstjänst till Finnsta i Bro. Det brann på en balkong och rökutvecklingen var kraftig. När första brandbilen var på plats kunde brandmännen konstatera att branden fått fäste i balkongtaket och att den även fortsatt in under taket. På krypvinden fick elden ett snabbt förlopp och växte sig större trots släckningsförsöken.

Fler enheter larmades till Finnstastigen och hela fastigheten evakuerades.

Då byggnaden har en konstruktion med ett gjutet innertak upp mot krypvinden var sannolikheten att elden skulle sprida sig neråt i byggnaden liten. Den kraftiga vinden försvårade släckningsarbetet, men taktiken, att skumbespruta byggnaden istället för att vattendränka den för att förhindra spridning, höll.

En två och en halv meter bred brandgata sågades upp i taket på säkert avstånd från brandhärden. På så sätt kunde brandmännen låta yttertaket och krypvinden brinna kontrollerat medan de fokuserade på att elden inte skulle sprida sig.

Brandmännen använder en sorts skum i sitt arbete med att förhindra att en brand sprider sig. C.A.F.S heter det vilket är en förkortning på Compressed Air Foam System. C.A.F.S. är helt enkelt vatten och skum som med hjälp av tryckluft blir ett effektivt skyddande lager på den brandhotade byggnaden. Bara en bråkdel av den vanliga vattenmängden behövs vilket gör att vattenskador blir långt mindre i byggnader där tekniken används.

På Fjärilstigen, där släckningsarbetet blivit så långdraget, har det blivit vatten- och rökskador i många lägenheter.

En utredning om allmänfarlig vårdslöshet har inletts. Polisen utreder även brandorsaken. Enligt vittnesuppgifter på plats började branden i en tygsoffa på en balkong. Grillen ska ha antänt soffan som snabbt tog eld. Lägenhetsinnehavaren och två tillskyndande grannar ska enligt vittnet ha lyckats släcka soffbranden, men lågorna hade redan hunnit antända balkongtaket och sedan gick allt väldigt fort.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 25/2
Fettisdagen
Lördag 29/2
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 7/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 14/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Tisdag 17/3
Årsmöre i Bro-Lossa Hembygdsförening
Lördag 21/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 28/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 4/4
Röda Korset Second Hand i Bro Påskmarknad
Tisdag 7/4
Filmvisning på Klint
avståndsannons

Sparbanken Stipendier 2020

U-B kommun Hållbarhet feb 20

Sparbanken rådgivare feb 20

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen