Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 11:28 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Det mörka halvåret är här! Var rädd om dig - använd reflex!


Karin Sidén 2019-10-29

Bild:Karin Sidén

Handen upp alla som någon gång kört förbi en gångare i vägkanten som inte synts förrän det varit för sent att reagera och väja. Jo, jag tänkte väl det. I princip alla bilister har råkat ut för den sortens hjärtat-i-halsgropen-upplevelse. Mer än en gång dessutom. 

Handen upp alla som bär reflex! Inte alls lika många... Inte ens bland de bilförare som själva sett hur dåligt gångarna syns i vägkanten är reflexen en självklarhet, vilket den borde vara. 

Det är dags att sluta vara så ego och i stället tänka på säkerheten. Det är inte bara barn, hundar och cyklar som behöver reflexer, utan ALLA som någon gång rör sig ute i mörkret.

November och december är årets mörkaste månader. Det är också då flest fotgängare omkommer. En reflex minskar kraftigt risken att bli påkörd och man kan tycka att den därför vore självklar i alla jackfickor. Men så är absolut inte fallet. Så många som två av tre svenskar uppger att de aldrig eller bara ibland bär reflex i mörkret.

Reflexer är inte dyra, inte tunga eller skrymmande, och egentligen inte särskilt fula. Ändå är det så många som väljer att inte ha dem på sig. Man kan ju fundera på varför!

Inte nog med att man utsätter sig själv för fara genom att välja bort en så enkel och billig säkerhetsdetalj, man väljer samtidigt att utsätta sina medmänniskor för risken att inte hinna undvika en olycka. Som gångare har vi valmöjligheten att ha reflex eller inte, men bilisten har inte samma valmöjlighet. För bilisten, busschauffören, lastbilsföraren eller annan som är ute på vägarna i mörkret är gångare en lurande fara att ständigt vara beredd på och rädd för.

Bild från Brandkåren Attunda <br />Utan reflex har en bilist endast 20 – 30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare. Med reflex är sikten 125 meter enligt NTF. Vilket ger föraren 100 livsviktiga meter ytterligare i reaktionssträcka. <br /><br />
Bild från Brandkåren Attunda 
Utan reflex har en bilist endast 20 – 30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare. Med reflex är sikten 125 meter enligt NTF. Vilket ger föraren 100 livsviktiga meter ytterligare i reaktionssträcka. 



På YouTube kan man hitta diverse filmer på hur dåligt man syns när man passerar ett upplyst övergångsställe, går längs en upplyst väg eller längs en becksvart landsväg. Efter att ha tittat på några sådana filmer inser man hur ego man är om man inte bär reflex.

Bär reflex - för din skull, men också av omtanke om dina medmänniskor. 

Och ett tips i all välmening: reflexer är färskvara! Tänk på att de tappar i effekt med åren och att det kan vara en god idé att uppgradera med jämna mellanrum...


Några länkar som kan vara nyttiga att titta på:

Länk till Trafikverket.

Länk till NTF.

Länk till Youtube-filmsnutt! Tar bara 20 sekunder men är livsviktigt!

Länk till Youtube-filmsnutt om reflexer. Filmad i stadsmiljö med gatlyktor vid 17-tiden en mörk och kulen novembereftermiddag - där det blir oerhört uppenbart hur lite man syns i höst- och vintermörkret. Filmen är drygt tre minuter lång och visar mycket tydligt hur väl reflexer fungerar. Se den!

Länk till Youtube-film om reflexer. Gångare och joggare med och utan reflex.

Länk till Youtube-filmsnutt om reflexer. 40 sek lång där du tydligt ser skillnaden på hur du syns i mörkret beroende på om du har reflex eller inte, och dessutom vilken skillnad det gör beroende på hur de placeras.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen