Woodys Bra produkter april 17
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Fredagen den 14 december 2018 - klockan 02:29 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

E.ONs tankstation för biogas nu öppen för allmänheten


Karin Sidén 2018-09-22

Mätinstrumentet är ikopplat så att pumpens mätning av gas kan kontrolleras exakt. Räkneverket i pumpens eget mätinstrument måste stämma överens med den uppmätta volymen som testinstrumentet anger. Alla testkörningar i torsdags fick grönt ljus så nu är pumpstationen officiellt öppen.
Bild:Karin Sidén
Mätinstrumentet är ikopplat så att pumpens mätning av gas kan kontrolleras exakt. Räkneverket i pumpens eget mätinstrument måste stämma överens med den uppmätta volymen som testinstrumentet anger. Alla testkörningar i torsdags fick grönt ljus så nu är pumpstationen officiellt öppen.

Upplands-Bro har fått sin första tankstation för biogas. En glädjande nyhet för alla som redan i dag kör biogas-bil och som hittills fått planera sitt tankande lite mer långsiktigt och likaledes glädjande för dem som gått i investeringsfunderingar kring sin nästa bil. 

På torsdagen var det en spännande testdag då stationen öppnades upp för första gången och man därmed kunde testköra pumparna och kalibrera mätinstrumenten så att biogasmängden som pumpas till fordonet är samma volym som anges på pumpen.

Tankstationen med biogas ligger i anslutning till den nya infarten till E.ON och Högbytorp. Kommer man från Bro-hållet eller från E18 kör man 269:an mot Håbo-Tibble och Sigtuna, och svänger vänster vid första infarten och sedan direkt vänster igen, så ligger tankstationen där på vänster sida.

Torsdagens testkörning gick bra. Först kollade man igenom säkerhetsfunktionerna och de larm som måste finnas på en tankstation. Därefter var det tid att testa pumparna, funktionen samt mätar-precisionen. En rad personbilar, tjänstefordon till några av de som varit ansvariga för projektet, fick äran att vara försöksobjekt. 

Mätinstrumentet står redo.
Bild:Karin Sidén
Mätinstrumentet står redo.

Proceduren är densamma oavsett om det är en bensinpump, en dieselpump eller en biogas-pump som ska testköras. Pumpmunstycket sätts i mätverktyget som är mycket exakt. Mätinstrumentet i sin tur har en slang och ett pumpmunstycke som den som fyller sin tank använder istället. Stämmer mätinstrumentets värde med den uppmätta volym bränsle/gas som pumpen anger är allt som det ska.

-Vi kommer att testa pumparna med 10-20 olika fordon i dag för att se att allt är som det ska. Är vi nöjda med alla tester så är biogas-pumpstationen öppen från och med nu, annars dröjer det några dagar till, förklarar Kajsa Ivansson Sognefur som varit projektledare för bygget av tankstationen i Bro. Hon förklarar vidare att E.ON är samarbetspartners med OK/Q8 och att det är deras biogas som finns på OK/Q8-stationerna. Det är bara stationen i Bro som är i egen regi. 

-Anläggningen här i Bro byggdes i första hand för flakfyllning, det vill säga att biogasen kommer i ett rör från biogasproduktionen till en trycksättningsanläggning som fyller flaskpaket i ett flak. Flaken kan sedan transporteras till övriga gasmackar i regionen. Men vi ville också att invånarna och verksamheter i Upplands-Bro skulle ha möjlighet att ställa om mot fler hållbara transporter - därför kompletterade vi med pumpar.

Medan vi står och pratar om hur det fungerar rent praktiskt med den biogas som kommer från anläggningen som bara ligger några hundra meter längre bort kommer den första utomstående test-tankaren. Det är Löfgrens transport, ett åkeri med bas i Bålsta, som under flera år jobbat med biogasdrivna lastbilar i sin flotta som ställer upp. Fram till nu har de fått planera sina tankningar utifrån de dagliga rutterna men nu kommer det att finnas ett alternativ närmare "hem", så det är klart att de vill vara med och hjälpa till vid testerna!

Kajsa Ivansson Sognefur, i mitten, är projektledaren för bygget. Här förevisar hon E.ONs app över alla biogasstationer. Numera finns även Bro utsatt.
Bild:Karin Sidén
Kajsa Ivansson Sognefur, i mitten, är projektledaren för bygget. Här förevisar hon E.ONs app över alla biogasstationer. Numera finns även Bro utsatt.

Kajsa passar på att visa chauffören E.ONs app där alla tankstationer med fordonsgas finns utsatta, även de från kollegor/konkurrenter som Circle K och Preem med flera. 

-Oj det här är ju perfekt! Det hade jag ingen aning om att man så enkelt kan få fram tankstationerna. Supersmidigt för oss! Den här appen måste ju alla chaufförer skaffa!

En annan som fick en glad överraskning var en av chaufförerna hos RagnSells som dagligen kommer med biologiskt avfall till biogasanläggningen och som nu för första gången kunde tanka på samma plats.

-Men vad bra att ni öppnar nu! Det här blir så smidigt för oss som kommer hit och lämnar vår last. Nu kan vi vid behov tanka på samma ställe som vi lossar. Hittills har vi ju fått göra en avstickare längs vägen, till exempel vid Kallhäll, men det här är ju mycket smidigare. Ingen extra körsträcka för att tanka! Det tar mig cirka 10 minuter en kvart att tanka sopbilen, men det tycker jag inte känns särskilt betungande. När jag tankade 800 liter diesel i den förra bilen tog ju det någonstans 5-10 minuter så det är inte särskilt stor skillnad.

Första spontana tankkunden var modell större. Perfekt för testet!
Bild:Karin Sidén
Första spontana tankkunden var modell större. Perfekt för testet!


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 15/12
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 16/12
Tredje Advent på Säbyholm
Lördag 22/12
Sagostund på finska!
avståndsannons

ICA i Bro Piroger

ActivityCare nov 18

Kultur & Fritid ht 18 dec  Vattenläcka

Kommunfullmäktige dec 18

UNICEF plugg

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Röda Korset Syrien artikelannons 2017
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen