UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 23 mars 2018 - klockan 17:44 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Efter alla olyckor på E18 - Polisen uppmanar trafikanterna att använda körvett


Karin Sidén 2017-08-30

Tisdag morgon. E18 vid Brunna. I riktning mot Stockholm står det helt stilla på grund av räddningsarbetet efter ännu en morgonrusnings-olycka.
Bild:Läsarbild
Tisdag morgon. E18 vid Brunna. I riktning mot Stockholm står det helt stilla på grund av räddningsarbetet efter ännu en morgonrusnings-olycka.

I dag var tredje morgonen på rad med trafikolyckor på E18 i morgonrusningen. Olyckor är ju självklart alltid allvarligast och jobbigast för dem som är direkt inblandade, men kan också få kostsamma konsekvenser för långt fler med avstängd trafik och trafikkaos som följd. 

Med anledning av de många olyckorna lade våra lokalpoliser idag ut en uppmaning på FaceBook riktad till alla biltrafikanter.

Så gott som samtliga olyckor handlar nämligen om samma sak: påkörning bakifrån på grund av för litet avstånd till framförvarande bil. Reaktionsförmågan hos dig som förare må vara aldrig så snabb, men färdas du i en bil som kör i motorvägshastighet rullar din bil cirka 30 meter i sekunden - alltså drygt sex billängder om din bil är en lite större personbil. Din reaktionsförmåga påverkas förutom av ålder dessutom av yttre "stimuli" och fokusering. Kör man mycket bil hinner man se en hel del försyndelser ske bakom ratten, vissa värre än andra förstås men som försämrar reaktionstiden: förare som gör morgon-make-upen medan de kör, förare som fipplar med mobilen eller fipplar med radion för att få in rätt kanal... 

"Det sker trafikolyckor på E18, pulsådern som går rakt igenom vårt lokalpolisområde, lite för ofta.

De inträffar ofta i rusningstrafik med långa köer som följd då vi tvingas stänga av trafiken för att kunna säkerställa att räddningsarbete och bärgning kan skötas med minimala risker för alla inblandade parter.

För korta avstånd är en vanlig orsak till dessa olyckor.

Den gamla "tresekundersregeln" kanske vi kommer ihåg från körkortsutbildningen. Det är rekommendationen om att hålla ett avstånd på tre sekunder till framförvarande bil.

Om avståndet ligger på en sekund eller lägre så är det inte längre en rekommendation, då riskerar man att bli bötfälld och är avståndet till framförvarande bil kortare än en halv sekund så blir konsekvensen dessutom indraget körkort.

Om du färdas i 110 km/h så är en sekund ett avstånd på 30,5 meter. Omräknat i billängder baserat på en Volvo V70 som är ca 4,7m så blir det ca 6,5 billängder.

En halv sekunds avstånd blir således ca 15 m eller drygt tre billängder.

Vill du inte försöka uppskatta billängder så är det enkelt och tydligt att använda sig av mittstrecken.

På motorvägen är ett mittsteck 3 meter och avståndet mellan strecken är 9 meter.

Således är det 12 m från början av ett mittstreck till nästa.

Du får alltså inte hålla ett kortare avstånd än två streck och tomrummet däremellan om du färdas i 110 km/h.

Avstånden är satta utifrån den mänskliga reaktionsförmågan, dvs hur lång tid det tar från att informationen om vad som händer framför fordonet träffar ögats näthinna till dess att det blir en reaktion i kroppens muskulatur, i de här fallen för att bromsa/väja.

Det förutsätter också att den som kör är fokuserad på just bilkörning och inte stereo, navigator, mobiltelefon eller andra störande moment.

"Men om jag ska hålla de där avstånden så är det hela tiden bilar som kör ut i luckan framför mig, det går inte" brukar vara en vanlig kommentar när detta diskuteras.

Det signalerar också att den som fäller kommentaren vanligen huserar i vänster körfält.

Den invändningen håller inte, då varken juridiken eller olycksrisken tar någon hänsyn till detta.

Trafikrytmen i rusningstrafiken är ofta både snabb och hetsig, främst i vänster körfält på motorvägarna.

Om du innerst inne vet om att du är en av dem som aktivt deltar i den här trafikhetsen så rekommenderar vi att du ställer väckarklockan 5 minuter tidigare och sedan placerar dig i höger körfält med bra avstånd till bilen framför och i trafiksäkert tempo. Det kan även vara bra för ditt allmänna välbefinnande om du får ned halten av stresshormoner i kroppen.

Det värsta som kan hända är inte att vi står där med bötesblocket. Whiplashskador som gör sig påminda hela livet (vilket oftast drabbar den som blir påkörd bakifrån av den som då håller för kort avstånd) eller allvarliga och akuta personskador som också kan förändra hela livet för den drabbade är sådant detta beteende kan leda till, och för vad?

Fem minuter snabbare körning till jobbet?"

Dina lokala Poliser


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Fredag 23/3
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
Lördag 24/3
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Församlingen Arken bjuder in till ÖPPET HUS
SAGOSTUND på franska
Söndag 25/3
Musikcafé på Dagcentralen i Kungsängen
Torsdag 5/4
TV-spelshäng i Verkstan
Lördag 7/4
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 8/4
Musikcafé på Dagcentralen i Kungsängen
Tisdag 10/4
Bokcirkel för vuxna
avståndsannons

U-Bkommun Earth Hour 18

Kultur & Fritid vt 18 Vårsalongen rösta

Bro Centrum Påsk 18

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Woodys Bra produkter april 17
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen