Woody nov 19 allt för proffsen
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 4 april 2020 - klockan 15:54 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Efter senaste tidens bostadinbrott - Polisen inbrottsvarnar


Karin Sidén 2018-12-07

Ingen kul syn att möta när man kommer hem...
Bild:Karin Sidén
Ingen kul syn att möta när man kommer hem...

I senaste Polisrapporten framgår att polisen är bekymrade över den ökning av antalet bostadsinbrott som skett i polisområde Järfälla och Upplands-Bro den senaste tiden.

-Efter ett relativt lugnt år har hösten blivit sämre. Den senaste veckan har det anmälts cirka 20 angrepp på bostad. Majoriteten i Järfälla i och för sig, men även ett stort antal i Upplands-Bro. I Upplands-Bro är det främst Brunna och Finnsta som utsatts, och det är både lägenheter och villor/radhus som drabbats, säger Albin Näverberg vid Polisen i järfälla och Upplands-Bro, som samtidigt konstaterar att den här tiden på året alltid innebär en ökad mängd bostadsinbrott:

-Den här tiden på året, när det är mörkt och det inte finns någon snö, är som gjord för inbrottstjuvarna. Det är lätt att gömma sig och det blir inga spår på marken!

Vi närmar oss jul och det är mörkare än någonsin då vi inte har någon snö på marken än. Faktum som spelar inbrottstjuvarna rätt i händerna och som utnyttjats år efter år. Albin Näverberg vid Polisen i Järfälla och Upplands-Bro berättar:

-Det är lätt att gömma sig och det blir inga spår på marken, så på så sätt är det här verkligen inbrottstjuvens allra bästa årstid. Det är tyvärr liknande siffror på ökad inbrottsfrekvens varje år vid den här tiden och det känns därför högaktuellt att gå ut med en påminnande varning. Idag skickade vi från polisen ut en inbrottsvarning till alla grannsamverkansområden, till dem som är ansvariga för vidarebefordrning till alla boende i respektive område. Där tipsar vi bland annat om diverse brottsförebyggande åtgärder samt att DNAmärka sina tillhörigheter, och notera ramnummer och tillverkningsnummer på de ägodelar som har sådana.

Den senaste veckan har det som sagt var anmälts 20 inbrott i vårt polisområde, varav fyra i vår kommun. 

-Järfälla är helt klart mer drabbade men vi ser också en stor ökning här i Upplands-Bro, där det under november och december hittills anmälts 15 inbrott och inbrottsförsök (tom 6 dec) och det under hela september och oktober totalt gjordes åtta anmälningar. Tillvägagångssätten här i Upplands-Bro är varierade, det rör sig om uppbrutna entredörrar, altan/balkongdörrar samt fönster, men även krossade fönster och inbrott där vi inte hittat något tydligt ingångssätt. Samma i Järfälla. Utan att dra några förhastade slutsatser kan man därför anta att det rör sig om flera olika gärningsmän.

Albin Näverberg nämner ett flertal brottsförebyggande åtgärder man som hem-ägare kan göra.

-Grannsamverkan är en väl fungerande brottsförebyggande åtgärd. Undersökning efter undersökning visar att vakna och alerta grannar är bland det viktigaste man kan ha i brottsförebyggande syfte. När boende samarbetar, berättar för varandra vad de sett, hälsar på dem som rör sig i området, hjälper varandra med postintagning, blomvattning och skottning när man är bortrest och är sunt nyfikna - på gränsen till misstänksamma - så är det avskräckande för dem med oärliga baktankar. Besvära den eventuelle ”snokande” förövaren med ett litet vänligt ”vem söker du”, "hej!" eller liknande. Är det bara en vanlig besökare har den personen absolut inget emot att bli sedd och tilltalad - är det däremot en med baktankar kan den personen mycket väl få kalla fötter i och med att den blivit sedd.

-Givetvis ska vi inte glömma bort andra brottsförebyggande åtgärder. Jag kan rekommendera märkning med smart DNA och att man applicerar leverantörens logga på brevlåda och intill entredörr respektive på fönster intill altan- eller balkongdörr så att det tydligt framgår att "här har vi minsann DNAmärkt våra tillhörigheter!". Smart DNA kan liknas vid ett genomskinligt nagellack med helt egen DNA vilket gör att vi enkelt kan identifiera de märkta stöldgods-varorna när/om de återfinns.

Andra åtgärder polisen rekommenderar är att se över bostadens svaga punkter så som balkongdörrar, fönster och liknande. Om man inte själv har kunskaper om detta sedan tidigare så kan man vända sig till certifierade låsmästare för råd. Men tänk på att man kan ha hur många fiffiga lås som helst - men en dörr är bara så säker som dörrbladet och karmen runt om är. Det är inte alls ovanligt att tjuvarna istället tar sig in genom att helt enkelt bryta bort karmen och då bara lyfter ut dörren eller fönstret.

-Se också till att stegar plockas undan alternativt att de låses fast. Vi har haft ett par inbrott nu där gärningsmännen tagit sig in på övervåningen med hjälp av stege. Och då är det inte så att de har med sig en egen stege, eller ens att de lånat grannens. Så gott som alltid så är det målsägandes egen stege som använts, och som kanske förvarats lutad mot förrådsväggen eller liknande.

-Till sist vill jag bara påminna om att underrätta oss (polisen) och din kontaktperson om du ser något skumt. Det går även bra att ringa direkt till Grannstödsbilen på telefonnummer: 


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro Påskmarknad
Tisdag 7/4
INSTÄLLT Filmvisning på Klint
Lördag 18/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 25/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 2/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 9/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 16/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 23/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 30/5
INSTÄLLT! Bussutflykt med Hembygdsföreningen i Bro
avståndsannons

U-B kommun Hjälp i Coronatid mars 20

U-B kommun Hållbarhet feb 20

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen