Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 20 februari 2019 - klockan 01:01 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Engångsgrillarna provocerar - bråk uppstår lätt när eldningsförbudet ignoreras


Karin Sidén 2018-07-17

Värmen och torkan fortsätter och det extrema läge i stort sätt hela landet befinner sig i trappas upp dag för dag, timme för timme. Sverige brinner - och människor fortsätter att ignorera eldningsförbudet. Sunt förnuft borde räcka för att engångsgrillarna ska få stanna hemma, men uppenbarligen inte. Det egna strandmyset och picknickutflykten verkar vara viktigare än eldningsförbud, liv och egendom för en del människor.

För det stora flertalet är detta oerhört provocerande och man har börjat säga ifrån, men när de eldande strandbesökarna ombeds hörsamma eldningsförbudet uppstår inte allt för sällan konflikter. Läget är så pass allvarligt att smockan ibland hänger i luften. Också här i Upplands-Bro. Senast igår var det enligt uppgift till UBRO mycket irriterat vid Lillsjön där flera sällskap sågs använda engångsgrillar trots tillsägelser.

Även vid Ryssgraven eldades det, men när den tillkallade polispatrullen kom dit hade de som eldade hunnit avlägsna sig.

-Är det eldningsförbud så är det, och det borde inte vara ett problem att följa, men det kommer in många samtal till oss från upprörda badgäster som ser folk använda engångsgrillarna trots tillsägelser. Det är så klart allvarligt med tanke på den kritiska situation vi är i just nu. Om olyckan skulle vara framme sprider sig elden rasande snabbt och därför ska man verkligen inte chansa! säger Albin Näverberg vid Polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Det är inte bara på badplatserna i Upplands-Bro engångsgrillar förekommer trots eldningsförbudet. Runt om i landet råder rekordvärme vilket gör att människor vallfärdar till badplatserna för att svalka sig och njuta av medelhavsklimatet. Och är man på badutflykt ska man så klart ha med sig picknickkorgen med fika och god lunch. Och eftersom grillning hör sommaren till så är det klart att man vill grilla även på badutflykten! Det ska väl inte ett eldningsförbud sätta stopp för?! För en del människor verkar den egna strandupplevelsen med grillad matsäck vara så viktig att ett eldningsförbud och extrem torka inte räcker som anledning för att tänka om.

Det här är något som provocerar alldeles väldigt! På sociala medier svämmar det över av kommentarer om hur illa det är att eldningsförbudet nonchaleras. På badstränderna växer irritationen och runt om i landet får polisen in många, många samtal om eldningsförbudsignoranter.

Vad som också börjat hända är att privatpersoner säger ifrån, ber dem som grillar att släcka elden eftersom det är förbjudet att grilla någon annanstans än i en vanlig kol eller gasolgrill i den egna trädgården. Ibland räcker det med en tillsägelse men inte allt för sällan blir det tjafs och bråk. För var dag som går ökar risken för att friktionen ska sluta i handgripligheter.

-Vi får in många samtal som gäller eldningsförbudet. Tyvärr räcker inte våra resurser till för att åka på alla sådana larm, men det är klart att det vore önskvärt. Det är inte alls bra att eldningsförbudet inte efterföljs av alla och det är oroväckande att höra att det uppstår bråk, säger Albin Näverberg och fortsätter:

-Är det eldningsförbud så är det och det borde inte vara ett problem att efterfölja. Bada och njut och grilla sedan, när du kommer hem! Det läge vi är i nu är sannolikt det värsta någonsin. Sällan eller aldrig har så gott som hela landet varit utsatt för extremtorka samtidigt och haft sådana här temperaturer. Därför är det så provocerande att se hur människor sätter sitt eget strandmys före säkerheten. Våra brandmän jobbar dygnet runt med alldeles för många bränder ändå - bränder som startas av blixtnedslag, olyckliga gnistor från tåg, traktorer och skogsmaskiner etcetera. De ska inte dessutom behöva släcka bränder från nonchalanta engångsgrill-användare, rökare som sprätter iväg dåligt släckta ciggaretter eller liknande!

-Personligen skulle jag önska att det till och med var förbud på kolgrillar på tomten nu när läget är så här kritiskt, för även kolgrillar sprätter gnistor omkring sig ibland.Eldningsförbudet innebär:

* att det endast är tillåtet att grilla i egen trädgårdsgrill hemma på tomten.

Det är alltså inte tillåtet att:

* att använda engångsgrillar
* använda sprit- eller gasolkök, så kallat stormkök
* elda eller grilla i för ändamålet iordningsställda grillplatser på till exempel campingar, badplatser eller i parker.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Onsdag 20/2
Stickcafé i Kulturhuset
Slöjdsalong
Torsdag 21/2
Torsdagsmys i bibblan!
Språkcafé - i Brohuset
Författarbesök: Henrik Berggren
Fredag 22/2
Stickcafé på Nyfiket
Lördag 23/2
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 24/2
Fira Sverigefinnarnas dag!
Från tomtar och troll till råttan i pizzan och clownmördaren
avståndsannons

Sparbanken stipendier feb-mars 19

UNICEF plugg

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

ICA i Bro höst 18

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen