UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 30 september 2020 - klockan 02:00 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Extra trygghetsinsatser i Bro efter dödsskjutningarna


Karin Sidén 2019-02-21

Trygghetsinsatser i centrum.
Bild:Karin Sidén
Trygghetsinsatser i centrum.

Med anledning av nattens dödsskjutningar i Bro har kommunens krishantering satts i skarpt läge. Ett antal extra trygghetsinsatser har gjorts och kommer att göras den närmaste tiden. Bland annat finns Brobyggarna, vandrarvärdar och Grannstödsförare på plats i centrum för att möta oroliga och undrande Bro-bor. Under förmiddagen var Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande, och Martin Normark, vice ordförande, i Bro för att träffa polis, väktare och trygghetspersonal samt en och annan bekymrad invånare.

-Det är en sorglig dag idag. En gräns som har passerats. Vi har tyvärr sett den här förråade och mycket allvarliga utvecklingen i stora delar av landet och Upplands-Bro är på inget sett immunt eller unikt. Efter nattens händelser ar vi gjort ett antal snabba insatser och sätter in extra trygghetsåtgärder, säger Fredrik Kjos och fortsätter:

-Vi har sett till att gamla polisstationen i Bro C står öppen för alla som känner att de behöver prata. Vi kommer också ha folk här i centrum så länge det behövs i kväll och in på natten. I morgon skulle vi ha en extra polisinsats i Bro, en sedan tidigare inplanerad insats i det pågående trygghetsarbetet, och den kommer så klart att genomföras. Nu blev den ju mer än önskvärt nödvändig och kommer av förklarliga skäl se något annorlunda ut än det som var planerat, men det känns bra att vi kommer att ha extra poliser på plats inte bara idag utan imorgon också.

Efter nattens våldsamma händelser sätter Upplands-Bros kommun in extra trygghetsåtgärder. Bland insatserna kan nämnas att fritidsgården och Bro:n kommer att ha öppet som vanligt och att man kommer ha fler personal på plats för de ungdomar som behöver prata med någon. Ute i centrum kommer trygghetsvärdar, nattvandrare och grannstödsförare att finnas under kvällen.

Malin Grentzelius som är en av kommunens Brobyggare och som ansvarar bland annat för nattvandringarna och trygghetsvärdarna berättar:

-Vi har skapat en samlingsplats i den gamla polisstationen och kommer med anledning av nattens skjutningar att vara mer tillgängliga den här veckan. Vi kommer vara ute och vandra och jobba tills det blir lugnt om kvällarna, säger hon.

Redan på förmiddagen var det många som hade tittat förbi träffpunkten och vädrat oro, funderingar och tankar om framtiden. Och även om man kanske inte kan få svar på alla sina frågor är det viktigt att få ventilera. 


Bild:Tommy Sidén

Bild:Tommy Sidén

Ute på torget fanns förutom poliser och väktare även grannstödsförare och trygghetsvärdar. Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande, och Martin Normark, kommunstyrelsens vice ordförande, var också på plats.

-Det är en sorglig dag idag. En gräns som har passerats. Vi har tyvärr sett den här förråade och mycket allvarliga utvecklingen i stora delar av landet och Upplands-Bro är på inget sett immunt eller unikt. Efter nattens händelser har vi gjort ett antal snabba insatser och sätter in extra trygghetsåtgärder. Vår krisorganisation har fungerat som den ska, vilket så klart är viktigt, men att vi står här nu är inget annat än ett misslyckande. Två unga människor är döda, familjer har förlorat sina familjemedlemmar och många har påverkats av händelserna i natt och det är fruktansvärt, säger Fredrik Kjos. Martin Normark fyller i:

-Det är en utveckling vi sett de senaste åren som är skrämmande. Våldet är råare och tillgången till vapen större. Vi ser också att rekryteringen av yngre till de kriminella gängen växer. Droger som till exempel Tramadol trubbar av egenskaper som empati och medkänsla vilket säkert bidrar. Det är många insatser som behövs. Både akuta här och nu-insatser och mer långsiktiga.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen