Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 21 augusti 2018 - klockan 14:00 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Första december är Brandvarnardagen


Karin Sidén 2017-12-01

Bilden kommer från SVT.
Bilden kommer från SVT.

Brandvarnardagen är sedan några år en nationell temadag som infaller den 1 december varje år. Syftet med brandvarnardagen är att påminna om vikten av att ha en fungerande brandvarnare och att regelbundet testa batterierna i de brandvarnare som redan sitter uppe.

Brandvarnare i bostaden är en livsviktig inredningsdetalj. Oavsett om man bor i villa, lägenhet, herrgård eller i ett studentrum måste man ha dem. En på varje våningsplan ska det minst vara, men helst en i varje rum. 

En brandvarnare har lång livstid, men det har inte nödvändigtvis batterierna som driver den. Testa därför dina brandvarnare regelbundet, gärna några gånger per år. Särskilt viktigt är det att testa dem efter att man varit bortrest, då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan huset stått tomt. 

Att ha som vana att testa brandvarnarna inför stora ljushelger som jul är klokt. Varför inte passa på att göra det den 1 december när det är den nationella brandvarnardagen? Kanske går det att kombinera med framtagandet av julgardiner, adventsljusstakar och annat julpynt så att den viktiga men ack så enkla säkerhetsåtgärden inte glöms bort.

Så här snöigt var det första december 2012.
Bild:Karin Sidén
Så här snöigt var det första december 2012.

1999 utsåg man Första Advent till en nationell brandvarnardag. Tanken då och nu var och är att man kan undvika bränder i hemmen genom att förebygga dem, bland annat genom att på ett enkelt sätt påminna folk om att hålla koll på sina brandvarnare. 

Målet med en brandvarnardag är att göra det till en naturlig del i julförberedelerna att testa batterierna i de brandvarnare man har i hemmet. 

2001 togs ett beslut i det nordiska ministerrådet om en gemensam brandvarnardag. Man utlyste första decembertill den nya brandvarnardagen.


TV4 har ibland uppmärksammat Brandvarnardagen i morgonsoffan. Så sent som idag, 1 december 2017 var det ett inslag om brandvarnare och brandskydd. Via länken når du TV-inslagen och Attundas hemsida där det finns mer matnyttig info om bland annat brandvarnare och hur man kan förebygga brand i bostaden. 

Länk till TV4-inslaget från dec 2017.

Länk till TV4-inslaget från dec 2015


Länk till Attundas hemsida.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 21/8
Filmskaparkollo
Lördag 25/8
Bakluckeloppis i Bro
Vernissage: Konstrundan
Sång och musik i Kungsängens kyrka
Söndag 26/8
Vandring på Upplands-Broleden - med Naturskyddsföreningen
Spelmansstämma i Hembygdsgården i kungsängen
Tisdag 28/8
Bokprat: Annika Rehn - Skills
Lördag 1/9
Bakluckeloppis i Bro
KONSTRUNDAN
avståndsannons

Freevia aug 18

Miljöpartiet val 18 Läxfri skola

Kultur & Fritid ht 18 Ayla

Bygdens dag 18

U-B kommun Förtidsrösta 18

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Sjöräddningen testamente

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen