Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 23 april 2024 - klockan 11:03 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fortfarande inget beslut kring SL-besparingar


Karin Sidén 2015-10-03

Ännu är inget beslut fattat om de föreslagna nedskärningarna inom SL. Däremot har SLLs trafiknämnd bokat ett extramöte på måndag för att titta på alternativa lösningar. Enligt DN så har Socialdemokraterna och Miljöpartiet lämnat ett alternativt sparförslag som lämnar busstrafiken intakt.


Trafikförvaltningens förslag, att spara in 100 miljoner kronor under nästa år, har gett genklang överallt i Stockholms län. Besparingen skulle drabba 133 av länets busslinjer med olika grader av förändringar, med allt från minskad turtäthet till indragna linjer. Här i Upplands-Bro skulle tre busslinjer påverkas av nedskärningarna (548, 556 och 557).

Förslagen har mötts av starka reaktioner, både från allmänheten och från kommuner. Protestbrev, namninsamlingar och Facebook-gruppen Rädda bussen, som samlat över 3 000 medlemmar, är exempel på reaktioner som alla påtalar vikten av en fungerande kollektivtrafik för alla, oavsett om man bor på landsbygden eller mer centralt. Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) citeras i Mitti:

-Vi hoppas att de styrande moderaterna eller något annat alliansparti tar intryck av de starka protesterna och ser att besparingarna går att göras på andra sätt.

Malin Karlsson, trafikpolitisk talesperson för Miljöpartiet i Stockholms län säger till UBRO att:

-Det här är ett dråpslag mot bussresenärerna. Vi blir fler. Nu blir bussarna färre. Det är bedrövligt. Resultatet av de föreslagna nedskärningarna blir, som trafikförvaltningen också uppger i tjänsteutlåtandet, att fler tar bilen, trängseln på vägarna ökar, och koldioxidutsläppen likaså, säger Malin Karlsson (MP), trafikpolitisk talesperson i Stockholms läns landsting.

Under det nyinsatta extramötet som Trafikförvaltningen ska hålla på måndag ska man bland annat diskutera Socialdemokraternas och Miljöpartiets gemensamma motförslag: att SL-upphandlingarna av en planerad dieselbåtslinje på sträckan Ulvsunda-Södersjukhuset fryses, att man mer aktivt försöker motverka/stoppa fusket med sms-biljetter och att man behåller de gamla spärrarna och i stället för att investera i nya lägger pengarna man sparar på busstrafiken.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) imponeras inte av förslaget.

-Förslaget verkar hålla en Kalle Anka-nivå i genomförbarhet och finansiering. Den bästa politiken är den Alliansen presenterade i våras – ett åttapunktsprogram och en höjning av priset på Sveriges näst billigaste månadskort. Nu verkar det som om de definitivt stänger den dörren. Då kommer vi att från Alliansens sida att titta på andra tänkbara effektiviseringar, säger han i en DN-artikel.

Redan den 11 oktober ska beslut vara fattat, så det finns inte mycket tid till diskussioner i ärendet. Redan från januari 2016 gäller de besparingar på 100 miljoner kronor som måste göras. Om det blir på bussarna eller inte återstår att se.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen