Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 06:20 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Högbytorpverket går in i flexibilitetsmarknaden sthlmflex
Pressmeddelande från E.ON


Pressmeddelande från E.ON 2022-03-07

Kraftvärmeverket i Bro
Bild:E.ON
Kraftvärmeverket i Bro

E.ONs kraftvärmeverk i Högbytorp i Upplands-Bro ansluter till sthlmflex. Sthlmflex är ett FoU-projekt för att finna lösningar på kapacitetsbristen i Stockholmsregionen genom köp av flexibilitetstjänster och en ökad koordinering mellan elnätsbolagen för att bidra till tillväxt och elektrifiering i regionen.

-E.ON blir en allt viktigare aktör i Stockholm. Vi bidrar inte bara med lokalt producerad el och värme utan säkrar nu genom vårt kraftvärmeverk även elkapacitet under vissa tidpunkter när det är kallt och behovet av el är som störst. Det gör att vi minskar belastningen och flaskhalsarna i elnätet i de nordvästra delarna av huvudstadsregionen, säger Per-Anders Tauson, chef för E.ONs fjärrvärmeverksamhet.

Kraftvärmeverket i Högbytorp stod färdigbyggt i början av 2020 och har en total bränsleeffekt på 100 MW fjärrvärme och elektricitet. Den lokalt producerade energin har möjliggjort flera nya bostadsområden och större industrietableringar.

-Den säkrade andelen elektricitet från Högbytorp är viktig då E.ON även kommande säsong planerar för flera större nyanslutningar i området. Dagabs snart färdigställda logistikcenter i Bålsta är bara ett av många exempel där elleveranserna från kraftvärmeverket är helt avgörande, säger Per-Anders Tauson.

Kapacitetsbristen i elnäten är störst i Stockholmregionens nordvästra delar. E.ONs prognoser, tillsammans med aktuella anslutningsförfrågningar, ligger i dagsläget på en efterfrågan över 220 megawatt, motsvarande förbrukningen hos över 40 000 eluppvärmda normalvillor. Större delen av behovet kommer inom de närmsta fyra åren. I absoluta tal betyder det här en förväntad tillväxt på hela 35 procent fram till 2030, främst i Järfälla, Håbo, Upplands-Bro och Österåker.

Sthlmflex är ett utvecklingsprojekt som drivs av Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall Eldistribution.

NODES agerar som oberoende marknadsoperatör och driver marknadsplatsen som används av projektet. I sthlmflex används också beslutsstödet Switch som utvecklats av E.ON.

Inom ramen för sthlmflex genomfördes ifjol köp av flexibilitet på 2276,4 MWh. E.ON ingår sedan hösten 2021 i sthlmflex.


Läs mer om E.ONs anläggning i Bro här


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen