Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 24 april 2018 - klockan 01:24 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Hösten = inbrottstider


Karin Sidén 2017-11-01

Höstlovet är inne på sin tredje dag och redan har tre bostadsinbrott upptäckts i Kungsängen. Den 30 oktober upptäcktes ett villainbrott på Ginstvägen i Bro och ett lägenhetsinbrott på Bergvägen i Kungsängen och idag, den 1 november, var det dags i Kungsängen igen då en granne upptäckte att det varit ovälkommet besök i ett radhus intill. Alla tre inbrotten har skett under "arbetstid", dagtid, men med olika tillvägagångssätt.

Höstlovet är traditionellt sett en mycket inbrottstät vecka, så det kan vara på sin plats att vara extra vaksam.

Skollov är lika med semestertider är lika med inbrottstider. Grovt förenklat och generaliserat, men ändå en trist sanning. Statistiken talar sitt tydliga språk. Inbrottstjuvar tar inte semester när övriga Sverige tar ledigt och åker bort. Runt jul, på sportlovet, under sommarsemestern - och på höstlovet - peakar just den typen av brott. I år är inget undantag. 

På polisens hemsida och på många av de större försäkringsbolagens hemsidor finns instruktionsvideos hur man på bästa sätt kan skydda sig själv och sin egendom (se länk till artikeln Tänk som en tjuv).

Ett av de mest effektiva förebyggande motmedlen mot bostadsinbrott är en aktiv Grannsamverkan. Enligt Rikspolisstyrelsen kan bostadsinbrotten minska med så mycket som 26 procent i områden som jobbar med grannsamverkan. (Se länk) Uppmärksamma grannar är tillsammans med en stor och skällande hund innanför dörren de bästa avskräckande och inbrottsförebyggande företeelserna en tjuv kan stöta på. Alla vill eller kan kanske inte vara hundägare, men att bidra till en god och aktiv grannsamverkan ger faktiskt statistiskt säkerställda resultat.

Prata med grannarna om du ska resa bort. Var uppmärksam på vilka som rör sig i ditt bostadsområde. Hälsa på folk du möter - även om du inte känner dem. Är de där i oärligt syfte kan den hälsningen göra att de väljer att åka någon annanstans eftersom det tjuvarna minst av allt vill är att bli sedda och upptäckta.


Förra hösten var hela Storstockholm hårt drabbat av inbrott, Upplands-Bro var inget undantag. Via länken nås en utförlig artikel med mycket statistik och tips på hur man som privatperson kan tänka för att förhoppningsvis förhindra inbrott och i stället göra så att inbrottstjuvarna väljer bort just min och din bostad. 
 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 24/4
Skepp o'hoj - föredrag på Klint om 153 år gamla rederiet Gotlands-bolaget
Onsdag 25/4
Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut bjuder in till årsmöte 2018 och föredrag
Fredag 27/4
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
Lördag 28/4
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Öppet Hus och Vårmarknad på Kvarnnibble Gård, Håtuna
Onsdag 2/5
Samtal, böcker och trädgårdsinspiration! Elisabeth Svalin Gunnarsson i Brohuset
Torsdag 3/5
Prisutdelning och författarbesök: Sara Lövestam i Kulturhuset
Lördag 5/5
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Onsdag 9/5
TV-spelshäng i Verkstan
avståndsannons

UBG Gymnasieval 18

Socialdemokraterna Första maj 18

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen