Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 20:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Hundförare tränas i unik övning på Livgardet
Pressmeddelande från Försvarsmakten


Pressmeddelande från Försvarsmakten 2016-05-19

Bild:Petter Persson, Försvarsmakten

Mellan den 23 maj och den 3 juni samlas hundinstruktörer från hela världen i Kungsängen. Under två veckor ska de vidareutbilda hundförare från Nordens försvarsmakter i hur man söker efter olika typer av sprängämnen. 

-Övningen är unik på det sätt att fokus ligger på hundförarnas utveckling, och inte på hundarnas dressyr, säger Peter Örhling som är övningsledare för den internationella hundförarkursen.  

 


Tillsammans med sina hundar ska de 20 hundförarna övas i realistiska scenarion på flera platser. Bland annat kommer man söka igenom ett bussgarage, en bondgård och en servicedepå för pendeltåg i Bro. Övningen är gjord för patrull – och sökhundekipage. Patrullhundarnas uppgift är att spåra och söka efter personer eller personernas tillhörigheter. De flesta av patrullhundarna kan också försvara sig själva och sin hundförare. Sökhundarna är tränade för att hitta och markera förekomst av olika sprängämnesklassade preparat.

Det är Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) på Livgardet i Kungsängen som arrangerar utbildningen. Peter Öhrling arbetar på FHTE och säger att utbildningen kommer synas i och runt Kungsängen. Samtliga aktuella platser för övningen kommer märkas ut så det blir tydligt att det pågår militär övningsverksamhet.

-Allmänheten kommer inte påverkas i någon större utsträckning, men jag tycker ändå det är bra att informera om vad vår verksamhet då vi övar i både svenska och utländska uniformer.  I Nordefcos regi Utbildningen genomförs varje år och värdskapet växlar mellan de nordiska länderna som alla ingår i Nordefco (Nordic Defence Cooperation).  Nordefco är ett samarbete för de nordiska länderna inom försvarsområdet och länderna samverkar inom olika områden, som utbildning.

Instruktörerna kommer från de nordiska länderna, och bland de nordiska hundförarna är fyra svenskar. Då utbildningens huvudsyfte är att utveckla hundförarna och inte hundarna är det ett krav att hundarna som deltar redan är färdigutbildade och nationellt certifierade. Kursen är viktig och betydelsefull inom hundtjänsten och flera högt uppsatta officerare kommer på besök.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen