Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 12:30 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

HVBhemmet Ängen i Kungsängen stänger - asylsökande ungdomar saknar fortfarande boende


Karin Sidén 2018-03-15

Den 15 mars, stänger stödboendet/ HVBhemmet Ängen i Kungsängen. Ängen drivs på entreprenad av företaget Vårljus och har sedan hösten 2015 varit hem för flera av de asylsökande ungdomar som kommunen har ansvar för. Idag ser behoven annorlunda ut och trycket är inte alls lika stort som då varför kommunen väljer att stänga boendet. De 12 ungdomar som var inskrivna på Ängen har alla fått nya boenden ordnade.

-Katastrof att man stänger Ängen redan nu! säger Linda Fidjeland som är engagerad i flyktingungdomarnas situation och som varit med och grundat föreningen Frivilliga Familjehem i Upplands-Bro. Föreningen har sedan i höstas jobbat med att försöka hitta bostadslösningar för de unga ensamkommande som är hemlösa i kommunen. -Vart ska ungdomarna ta vägen? Vi har uppmanat kommunen att låta hemmet vara öppet tills vi hinner hitta tak över huvudet för alla ungdomar. Vi har inte fått någon respons, och i dag stängs boendet.

-Jag vill betona att avvecklingen av Ängen är en separat fråga och genomförs utifrån minskat behov av denna typ av verksamhet. Ensamkommande ungdomar över 18 år som fått avslag på asylansökan och som valt att inte flytta till Migrationsverkets anläggningsboende är en annan fråga, säger Eva Folke, Socialchef i kommunen.

Frågan om var de ensamkommande ungdomar ska ta vägen som hunnit rota sig här i kommunen och som fyller 18 alternativt får sin ålder uppskriven till 18 är inte lätt. Snarare komplicerad och till och med bisarr. UBRO har tidigare berättat om den Moment 22-situation ungdomarna hamnat i och som lett till att vi även här i Upplands-Bro har ett flertal ungdomar som känt sig tvingade att välja hemlöshet för att kunna stanna kvar i Upplands-Bro där skolan och skolkamraterna är den enda trygga punkten i en annars mycket osäker tillvaro. (se artikel)

Eva Folke, Socialchef i Upplands-Bro, redogör för spelreglerna kommunerna har att utgå från:

-Inledningsvis vill jag b
etona att rubriksättningen på artikeln är olycklig då avvecklingen av Ängen är en separat fråga och genomförs utifrån minskat behov av denna typ av verksamhet. Ensamkommande ungdomar över 18 år som fått avslag på asylansökan och som valt att inte flytta till Migrationsverkets anläggningsboende är en annan fråga. Min uppfattning är att det är fel att blanda ihop dessa frågor. Enligt gällande lagstiftning, lagen om mottagande av asylsökande, LMA, är personer över 18 år ett statligt ansvar och det är Migrationsverket som ansvarar för uppehälle och boende. Det gäller även personer som kommit som ensamkommande som är över 18 år som inte fått beslut i sitt asylärende eller fått avslagsbeslut. Flera av ungdomarna över 18 år som fått avslag har valt att inte flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden vilket har medfört att situationen med hemlösa ungdomar uppstått, här i Upplands-Bro och i många andra kommuner i landet.

Ängen, som drivits på entreprenad av företaget Vårljus, är ett så kallat HVBhem eller stödboende. Målgruppen har varit unga ensamkommande, 14-18 år. Sedan januari har det varit klart att stödboendet ska avvecklas då det finns ett allt mindre behov av den här typen av boende. De boende, 12 ungdomar, har alla fått andra boenden ordnade. 

Samtidigt finns det fortfarande flera ungdomar här i kommunen som är hemlösa på grund av den Moment-22 situation som nämns ovan. Problemet för asylsökande ungdomar är inte bara lokalt här i Upplands-Bro, utan rikstäckande, och runt om i Sverige har kommunerna valt olika sätt att tillfälligt lösa de mest akuta situationerna som uppstått.

Många kommuner har valt att inte göra något alls. Några har valt att kringgå lagstiftningen medan andra försöker hålla sig inom ramarna och samtidigt göra bästa möjliga för ungdomarna. Olika praxis skapar osäkerhet och ökar frustrationen.

Sedan i somras har Regeringen uppmärksammat problemet och man har bland annat delat ut ett kommunbidrag för att möjliggöra att ungdomarna blir kvar i sina vistelsekommuner under asylprocessen.

-Regeringen beslutade under hösten år 2017 att ge kommunerna en möjlighet att låta ensamkommande barn och unga som fyller 18 år, och befinner sig i asylprocess, att kunna bo kvar i sin vistelsekommun för att kunna fortsätta sina studier under asylprocessen. Upplands-Bro kommun tog emot ett generellt kommunbidrag för detta ändamål 2017 och 2018. Medlen är tänkta att täcka behoven fram till juli månad år 2018. Det är upp till varje kommun att avgöra hur de fördelade medlen ska användas.

Regeringen avser också inom kort presentera ett lagförslag där ungdomarna ska ges möjlighet att på nytt söka asyl, denna gång ett tillfälligt uppehållstillstånd för studier. Problemet är bara att har ungdomarna "tappat skolan" under den tid de följt myndigheternas anvisning att flytta till asylboenden för vuxna är de inte längre behöriga att söka uppehållstillståndet.

Linda Fidjeland som var med och startade den ideella föreningen Frivilliga Familjehem i Upplands-Bro berättar:

-Föreningen Frivilliga Familjehem i Upplands-Bro bildades under hösten 2017 då vi uppmärksammade det eskalerande problemet med hemlösa ensamkommande ungdomar. De här ungdomarna har inte fått beslut om utvisning utan är mitt i asylprocessen. De vistas legalt i Sverige och väntar på beslut, men i och med att de fyllt 18 eller har fått sin ålder uppskriven till 18 ska de enligt Migrationsverket bo på asylboenden för vuxna och skrivs då ut av kommunen. Ungdomar vars asylärenden inte vunnit laga kraft, som behöver ha stöd från sitt offentliga biträde och gode man som finns här. Ungdomar som behöver (och har rätt att) kunna fortsätta studera och gå kvar i sina skolor - som finns här.

Linda fortsätter: -Vi menar dessutom att kommunen gjort fel då de slentrianmässigt skrivit ut åldersuppskrivna ungdomarna från sina boenden och vi har överklagat flera av dessa beslut. Förvaltningsrätten konstaterar att åldersuppskrivning, som gjorts av Migrationsverket, inte har rättsverkan för andra myndigheter förrän beslutet om uppehållstillstånd vunnit laga kraft. Kommunen är med andra ord skyldig att göra en egen åldersbedömning. I de fall vi känner till så har de tidigare redan uttalat sig till Migrationsverket där de bedömt ungdomarna vara den ålder de själva angivit, det vill säga under 18.

-Här vill jag poängtera att Socialtjänsten inte gör åldersbedömningar. Har socialtjänsten uppfattningen att någon ålder är uppenbart felaktig kontaktas Migrationsverket, klargör Eva Folke.

Sedan starten har föreningen jobbat intensivt med att försöka belysa ungdomarnas situation, få kommunen att ändra policy och samtidigt försökt hitta familjehem där ungdomarna kan få en fast och stabil tillvaro så att de orkar fokusera på skolan och framtiden. Det idoga arbetet har gett resultat. Man har lyckats hitta ett flertal familjehem och man har även beviljats ett föreningsbidrag från socialnämnden för att kunna fortsätta det viktiga arbete de gör. (se separat artikel)

Eva Folke säger:

-Under hösten 2017 kontaktades Socialkontoret av den blivande föreningen Frivilla familjehem med anledning av att regeringen aviserat om ett generellt statsbidrag till kommunerna för att möjliggöra för ungdomar över 18 år och som fått avslag på asylansökan att kunna gå kvar i skolan. En skriftlig ansökan om föreningsbidrag inkom till socialnämnden 19 januari 2018 i syfte att hjälpa berörda ungdomar, som väljer att inte flytta till Migrationsverkets boende, med familjehemsliknande boende och en enig socialnämnd  beslutade 19 februari i år att ge föreningen Frivilliga familjehem i Upplands-Bro en ersättning på 250 000 kronor. Ersättningen avser boende i familjehem mellan 1 februari till den 30 juni 2018 för kommunanvisade ensamkommande ungdomar över 18 år som fått avslag på asylansökan. Utöver föreningsbidraget beslutade socialnämnden den 2 november 2017 att ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år och inte fått ett förstabeslut i sitt asylärende, skulle få bo kvar.

Samtidigt som föreningen Frivilliga Familjehem i Upplands-Bro på kort tid åstadkommit mycket växer frustrationen. Situationen är akut för många ungdomar och att hitta familjehem tar tid. Tid man egentligen inte har.

-Vi ser ju naturligtvis att vi gör skillnad och vi vet att mycket av det vi gör är av mer långsiktig art, men här och nu, i ungdomarnas akuta situation räcker inte det. Vi ser till exempel att regeringen nyligen beviljade ytterligare 120 miljoner i bidrag till ett antal frivilligorganisationer, såsom Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska Kyrkan, men här i kommunen har det i alla fall hittills inte märkts av. I Håbo har till exempel Röda Korset engagerat sig starkt i de ensamkommande ungdomarna och där har man löst boendesituationen för alla som hamnat i samma situation som "våra ungdomar". I Stockholms stad gör Stadsmissionen en jätteinsats och vi skulle önska att fler frivilliga krafter i Upplands-Bro kliver in. Ju fler vi är desto starkare blir vi, säger Linda.

-I måndags hade vi ett öppet möte för allmänheten där vi berättade om föreningen och det arbete vi bedriver. Förutom en lägesrapport om situationen för kommunens ensamkommande ungdomar fanns även två familjer med som berättade om hur de upplever att det är att ha öppnat sitt hem för en asylsökande ungdom. Vi hade även möjlighet att intervjua tre av ungdomarna själva så att de kunde beskriva sin situation med egna ord. Ingen av dessa har något boende utan försöker via kompisar på olika sätt att hitta en sovplats som ofta är kortsiktiga lösningar. En av ungdomarna berättade att han sover på olika nattbussar för att kunna gå kvar i skolan. En annan berättade att han rest till Kiruna dit han hänvisats av Migrationsverket, men att han nu är tillbaka i Upplands-Bro eftersom han inte hade möjlighet att gå i skolan där. Och skolan är jätteviktig för de här ungdomarna!

Linda fortsätter:

-Tak över huvudet och väggar som omsluter borde vara en rättighet för alla, även dessa ungdomar. Många av dem har bott och gått i skolan här i snart två år och det är här de har sin trygga punkt. Att då skickas till ett boende för vuxna, många mil härifrån är inte ett alternativ. De här ungdomarna vill inget hellre än att få gå i skolan och fortsätta lära sig.

Än så länge har 11 av de ungdomar som förenigen engagerat sig i fått tillfälliga boenden, några kortvariga och några mer långsiktiga. Åtta ungdomar är fortfarande helt hemlösa och sover på bussar eller flyttar runt bland kompisar. En av dessa har just erbjudits en soffa att sova på hos en familj under de närmaste 2-3 dagarna.

-Vi har alltså åtta hemlösa ungdomar i vår kommun. Åtta ungdomar som för att klara sig över vintern drivit runt på stan, försökt sova på bussar och så vidare. Några av dem har ibland kunnat smyga in på stödboendet Ängen Kungsängen för några timmars sömn, men den ytterst betänkliga lösningen upphör nu i och med Vårljus stänger i dag. Vi har uppmanat kommunen att låta hemmet vara öppet tills vi hinner hitta tak över huvudet för alla ungdomar, men vi har tyvärr inte fått någon respons på den förfrågan. Enligt den information vi nu har kommer Vårljus personal att låsa och stänga boendet i dag klockan 20. Var ska ungdomarna ta vägen? Det är moraliskt oacceptabelt!

Eva Folke svarar:

-Alla ungdomar på Ängen och deras gode män har i januari informerats om planeringen för avveckling av boendet. Utifrån att antalet ensamkommande ungdomar minskar och att de ungdomar som vi har ansvar för blir äldre, så har behovet av den här typen av boende minskat. Alla har utifrån individuella behov erbjudits boenden i endera stödboende eller familjehem. Hon fortsätter:

-Socialnämnden har ansvar för ensamkommande barn/ungdomar som är under 18 år som är asylsökande, inklusive ensamkommande ungdomar som är över 18 år och har fått uppehållstillstånd -och som längst till att ungdomen blir 21 år. Utifrån individuella bedömningar ges insatser i olika boendeformer för sagda målgrupp. Ängens HVB/stödboende i Kungsängen, som drivs på entreprenad av Vårljus, är ett av alternativen som varit aktuellt för målgruppen, men som nu avvecklas. Några andra personer kan inte bo på Ängen.

Avslutningsvis säger Eva Folke att det är tillfredsställande att en enig socialnämnd beslutat att ge föreningen Frivilla familjehem medel för att kunna hjälpa de ungdomar som väljer att stanna kvar i Upplands-Bro med boende.

 






Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen