Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 20 april 2024 - klockan 13:57 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

I Upplands-Bro blir matavfallet baconbränsle och grötgödsel
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2016-10-11

I Sverige slängs varje år ungefär en miljon ton matavfall i soppåsarna. En miljon ton som istället kan användas som biogödsel på åkermark och drivmedel till bussar, taxibilar och sopbilar. I Upplands-Bro kommun påbörjades insamlingen av matavfall 2014 och sedan dess har det samlats in 1 250 ton matavfall.

Därför görs nu en gemensam satsning av Upplands-Bro och länets övriga kommuner för att uppmärksamma och informera invånarna i regionen om vikten av att sortera ut matavfallet och hur man enkelt kommer igång.

-Endast en fjärdedel av allt matavfall i Stockholmsregionen sorteras rätt, så det finns en stor förbättringspotential, säger Teresa Frykman, kommunikationschef på avfallsbolaget SÖRAB och regional presskontakt för matavfallskampanjen.

Under 2015 gick endast 24 % av matavfallet i Upplands-Bro till biologisk återvinning, då det i stort sett bara var villahushåll som sorterade matavfall. Sedan 2016 finns även möjlighet för boende i lägenhet att sortera sitt matavfall.

Genom att sortera matavfall gör varje hushåll en viktig insats för vår miljö. Det finns ett nationellt mål som säger att minst hälften av allt matavfall ska sorteras ut och tas omhand år 2018. Kommunerna i Stockholms län har tillsammans nått ungefär halvvägs.

-Mängden insamlat matavfall i Upplands-Bro ökar ständigt i takt med att allt fler hushåll ansluter sig till insamlingen. Varje månad samlas det in cirka 60 ton matavfall, men det är fortfarande mindre än hälften av matavfallet som kommer från hushållen. Jag hoppas att den här kampanjen väcker intresse för bättre sortering av matavfall och även skapar en tävlingskänsla hos Upplands-Broborna att bli den bästa kommunen i länet på att sortera matavfall, säger Marina Danhill, avfallsingenjör i Upplands-Bro kommun.


Länk till kommunens hemsida där det finns mer att läsa om sophantering, sopsortering och kompost.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen