Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 10:52 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Jimmi tävlar i Årets Kock


Karin Sidén 2015-11-27

Jimmi Eriksson är uppvuxen i Kungsängen men bor numera i Gustavsberg.
Bild:Jesper Fermgård
Jimmi Eriksson är uppvuxen i Kungsängen men bor numera i Gustavsberg.

Jimmi Eriksson, uppvuxen i Kungsängen, är en av åtta finalister i prestigefyllda tävlingen Årets Kock. Jimmi, numera boendes i Gustavsberg, arbetar till vardags på restaurang Lilla Ego i Stockholm där tidigare Årets Kock-vinnarna Tom Sjöstedt (2008) och Daniel Räms (2013) basar.

Tävlingen Årets Kock startades 1983. Det var Svensk Mjölk, svenska mejeriföretagens branschorganisation, som tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman drog igång tävlingen med föresatsen att öka intresset för gastronomi och att lyfta kockyrkets status. Målet var även att höja det skandinaviska kökets renommé.

Genom åren har många av seger-kockarna blivit både TV-personligheter och ägare av några av Sveriges finare och mer omtalade restauranger. Bland bjässarna finns namn som Marcus Aujalay, Tom Sjöstedt, Gert Klötzke och Tommy Myllymäki.

I årets final, som avgörs i februari 2016, tävlar inte mindre än tre kockar från restaurangen Lilla Ego i Stockholm. En av dem heter Jimmi Eriksson och är född och uppvuxen i Kungsängen. Han gick på Upplands-Brogymnasiets numera nedlagda Hotell- och Restaurangprogram och har därefter jobbat på ett flertal restuaranger, både i Sverige och utomlands.

-Det är otroligt stort med två kollegor i finalen! Det har aldrig hänt att tre från en och samma krog går till final, berättar Jimmi Eriksson, som misstänker att tävlingsmänniskan i honom väcktes under barndomsåren i KIFen där han spelade både innebandy och fotboll. Tävlat i matlagning har han gjort under flera år.

Det blev tredje gången gillt i Årets Kock för för Jimmi. 2013 och 2014 tog det stopp i semifinalen, men den här gången bar det hela vägen till final.

-Det blir en spännande resa mot finalen med mycket fokus och träning nu som jag ser otroligt mycket fram emot. Jag är riktigt taggad! fortsätter Jimmi.


Rotselleri, vattenkrasse och rådjur var huvudingredienser i Jimmi Erikssons tävlingsbidrag som tog honom hela vägen till final i &Aring;rets Kock 2016. <br />
Bild:Jesper Fermgård
Rotselleri, vattenkrasse och rådjur var huvudingredienser i Jimmi Erikssons tävlingsbidrag som tog honom hela vägen till final i Årets Kock 2016.


2013 vann han titeln Årets Unga Kock och kom tvåa i den internationella tävlingen Årets Unga Kock som avgjordes i Istanbul.

Årets semifinaler avgjordes i Helsingborg den 11 november respektive i Karlstad den 17 november. I varje semifinal tävlade nio kockar. En tävlingsjury betygsatte deltagarnas prestationer, både tekniskt och smakmässigt. Den i vardera semifinalen med högst betyg kvalificerade sig direkt till finalen. Därefter var det de sex kockar med högst poäng som gick vidare.

-I finalen blir man tilldelad en huvudråvara som man ska skapa en så bra varmrätt som möjligt för 14 personer. Man får även en råvarukorg med råvaror som man inte får veta förrän kort inpå tävlingsdagen vad den innehåller. Under semifinalerna var det valfritt vad man skulle tillaga så då kunde man förbereda sig på ett helt annat sätt. Det var en lång process att ta fram själva rätten så att den blev så bra som bara var möjligt. Bland annat så detaljtränade jag för att hitta bästa syran i såsen. När jag var nöjd tillagade jag mitt tävlingsbidrag åtta gånger för att vara säker på att momenten satt. Jag och mina medtävlande kollegor hjälpte varandra och var delaktiga i varandras förberedelser på ett helt annat sätt än vad vi kommer att vara i finalen. I finalen går alla in med samma huvudråvara och bara en kan bli vinnare, så det blir helt klart annorlunda.

Finalen av Årets Kock 2016 avgörs den 11 februari i Stockholm och det är åtta finalister som kämpar om titeln.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen