UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 20 januari 2018 - klockan 04:32 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Käppalaförbundet kastar in handduken - inget slamlager i Upplands-Bro


Karin Sidén 2014-12-06

För några dagar sedan kom ett välkommet besked till Erik Karlsson och alla andra oroade ortsbor som under lång tid kämpat mot Käppalaförbundet och deras planerade bygge av ett mellanlager för rötslam på Håbo Häradsallmänning i Håbo-Tibble. Beskedet att Käppalaförbundet har beslutat att dra tillbaka sin ansökan är en lättnad och en stor seger för den arbetsgrupp som aktivt jobbat mot etableringen.

UBRO har tidigare berättat om den kamp Håbo-Tibbleborna fört mot Länstyrelsen och Käppalaförbundet i frågan om ett mellanlager för avloppsslam som Käppalaförbundet ansökt om att anlägga på Håbo Häradsallmänning (se artikel från januari 2014). Trots att Upplands-Bro kommun, Naturvårdsverket och ortsborna sade nej till etableringen godkände Länsstyrelsen ansökan i november 2013. Diverse överklaganden lämnades in och sedan dess har processen pågått.

Den andra december kastade Käppalaförbundet in handduken. Man beslöt sig kort och gott för att dra tillbaka ansökan vilket innebär att flera års kamp nu burit frukt.

-Vi vann! Håbo-Tibbleborna och hela kommunen har vunnit en stor och viktig seger. Det är vi aktiva i arbetsgruppen som dragit det tyngsta lasset, men vi vill här och nu tacka alla för det stöd vi fått i vår kamp! säger en nöjd Erik Karlsson, en av de aktiva i arbetsgruppen.Bakgrund
Avloppsreningsverket Käppalaförbundet på Lidingö är ett kommunförbund med 11
kommuner i Stockholms län som delägare, däribland Upplands-Bro kommun. Dit kommer avloppsvattnet från de 11 medlemskommunerna, och genomgår där ett antal olika processer för att renas innan det kan släppas ut igen. I reningsprocessen bildas biprodukter, såsom gas och slam. Gasen driver 100 av SL's innerstadsbussar. Slammet innehåller förutom det självklara innehållet avföring, toalettpapper och annat avloppsrelaterat även tungmetaller, läkemedelsrester, diverse gifter och bakterier man inte vill få ut i grundvattnet. För att bli av med bakterierna mellanlagras slammet och det är en sådan mellanlagringsplats Käppalaförbundet ansökte om att få anlägga i Upplands-Bro.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/1
SENIORBIO: Hitchcock-klassikern FÖNSTRET MOT GÅRDEN
Fredag 26/1
Konsert: EMILIA AMPER
Lördag 27/1
Föredrag: Dick Harrison och Irène Seth om Almare Stäket - En plats, en borg, en gård
Tisdag 30/1
Finsk filmvisning – Ikitie / Den eviga vägen
Onsdag 7/2
TV-spelshäng i Verkstan
Söndag 11/2
Öppet Möte: Föreningen Bevara Villa Skoga
Tisdag 13/2
TV-spelshäng på Megastor duk
Onsdag 14/2
TV-spelshäng i Verkstan
Fredag 23/2
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
avståndsannons

Kultur och Fritid Amper jan 18

GYMMIX terminsstart jan 18

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Röda Korset Medmänniska

Pluggannons UNHCR sidebanner

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Adventskalenderskylt toppbanner ny

Woodys god julönskning 2017
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen