Woodys Bra produkter april 17
Om Du syns på Webben GUL
Förstasidan Måndagen den 20 november 2017 - klockan 04:59 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Käppalaförbundet kastar in handduken - inget slamlager i Upplands-Bro


Karin Sidén 2014-12-06

För några dagar sedan kom ett välkommet besked till Erik Karlsson och alla andra oroade ortsbor som under lång tid kämpat mot Käppalaförbundet och deras planerade bygge av ett mellanlager för rötslam på Håbo Häradsallmänning i Håbo-Tibble. Beskedet att Käppalaförbundet har beslutat att dra tillbaka sin ansökan är en lättnad och en stor seger för den arbetsgrupp som aktivt jobbat mot etableringen.

UBRO har tidigare berättat om den kamp Håbo-Tibbleborna fört mot Länstyrelsen och Käppalaförbundet i frågan om ett mellanlager för avloppsslam som Käppalaförbundet ansökt om att anlägga på Håbo Häradsallmänning (se artikel från januari 2014). Trots att Upplands-Bro kommun, Naturvårdsverket och ortsborna sade nej till etableringen godkände Länsstyrelsen ansökan i november 2013. Diverse överklaganden lämnades in och sedan dess har processen pågått.

Den andra december kastade Käppalaförbundet in handduken. Man beslöt sig kort och gott för att dra tillbaka ansökan vilket innebär att flera års kamp nu burit frukt.

-Vi vann! Håbo-Tibbleborna och hela kommunen har vunnit en stor och viktig seger. Det är vi aktiva i arbetsgruppen som dragit det tyngsta lasset, men vi vill här och nu tacka alla för det stöd vi fått i vår kamp! säger en nöjd Erik Karlsson, en av de aktiva i arbetsgruppen.Bakgrund
Avloppsreningsverket Käppalaförbundet på Lidingö är ett kommunförbund med 11
kommuner i Stockholms län som delägare, däribland Upplands-Bro kommun. Dit kommer avloppsvattnet från de 11 medlemskommunerna, och genomgår där ett antal olika processer för att renas innan det kan släppas ut igen. I reningsprocessen bildas biprodukter, såsom gas och slam. Gasen driver 100 av SL's innerstadsbussar. Slammet innehåller förutom det självklara innehållet avföring, toalettpapper och annat avloppsrelaterat även tungmetaller, läkemedelsrester, diverse gifter och bakterier man inte vill få ut i grundvattnet. För att bli av med bakterierna mellanlagras slammet och det är en sådan mellanlagringsplats Käppalaförbundet ansökte om att få anlägga i Upplands-Bro.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 20/11
Sagostund i Brohuset
Tv-spelshäng i bibblan 7-12 år
Tisdag 21/11
Språkcafé vuxen
Onsdag 22/11
Bokklubb10-12 år
Torsdag 23/11
Programmera spel - Anmäl dig!
Filmvisning i Kulturhuset: Dolda tillgångar
Lördag 25/11
Röda Korsets Julmarknad i Florasalen i Bro
Paneldiskussion om Villa Skoga
Söndag 26/11
FILMVISNING: Kungsängen med bil
avståndsannons

Jul i Bro C 2017 inför

Miljöpartiet nov 17

Kommunfullmäktige nov 17

Kultur och Fritid ht 17 Brutus Östling fotograf

Upplands-Bro kommun UBG Öppet hus 17

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Pluggannons UNHCR sidebanner

WWFannons tigerfadder

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen