Woodys Bra produkter april 17
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Lördagen den 20 oktober 2018 - klockan 08:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Käppalaförbundet kastar in handduken - inget slamlager i Upplands-Bro


Karin Sidén 2014-12-06

För några dagar sedan kom ett välkommet besked till Erik Karlsson och alla andra oroade ortsbor som under lång tid kämpat mot Käppalaförbundet och deras planerade bygge av ett mellanlager för rötslam på Håbo Häradsallmänning i Håbo-Tibble. Beskedet att Käppalaförbundet har beslutat att dra tillbaka sin ansökan är en lättnad och en stor seger för den arbetsgrupp som aktivt jobbat mot etableringen.

UBRO har tidigare berättat om den kamp Håbo-Tibbleborna fört mot Länstyrelsen och Käppalaförbundet i frågan om ett mellanlager för avloppsslam som Käppalaförbundet ansökt om att anlägga på Håbo Häradsallmänning (se artikel från januari 2014). Trots att Upplands-Bro kommun, Naturvårdsverket och ortsborna sade nej till etableringen godkände Länsstyrelsen ansökan i november 2013. Diverse överklaganden lämnades in och sedan dess har processen pågått.

Den andra december kastade Käppalaförbundet in handduken. Man beslöt sig kort och gott för att dra tillbaka ansökan vilket innebär att flera års kamp nu burit frukt.

-Vi vann! Håbo-Tibbleborna och hela kommunen har vunnit en stor och viktig seger. Det är vi aktiva i arbetsgruppen som dragit det tyngsta lasset, men vi vill här och nu tacka alla för det stöd vi fått i vår kamp! säger en nöjd Erik Karlsson, en av de aktiva i arbetsgruppen.Bakgrund
Avloppsreningsverket Käppalaförbundet på Lidingö är ett kommunförbund med 11
kommuner i Stockholms län som delägare, däribland Upplands-Bro kommun. Dit kommer avloppsvattnet från de 11 medlemskommunerna, och genomgår där ett antal olika processer för att renas innan det kan släppas ut igen. I reningsprocessen bildas biprodukter, såsom gas och slam. Gasen driver 100 av SL's innerstadsbussar. Slammet innehåller förutom det självklara innehållet avföring, toalettpapper och annat avloppsrelaterat även tungmetaller, läkemedelsrester, diverse gifter och bakterier man inte vill få ut i grundvattnet. För att bli av med bakterierna mellanlagras slammet och det är en sådan mellanlagringsplats Käppalaförbundet ansökte om att få anlägga i Upplands-Bro.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 20/10
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Har du problem att höra? Hörselskadades förening i Järfälla och Upplands Bro har Öppet Hus
Disco från 5 år med DJ Choco Canel
Vernissage: ART´S FUN! med Lasse Åberg
Söndag 21/10
AA - MÖTE
Tisdag 23/10
Tisdagsmys i bibblan!
Yogapromenad Prova-på
Språkcafé - i Kulturhuset
Språkcafé - i SFIs lokaler i Kungsängen
avståndsannons

Kultur & Fritid ht 18 minidisco

Kultur & Fritid ht 18 Lasse Åberg

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen