UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 2 april 2023 - klockan 01:11 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Katalysatorstölderna ökar – så här kan du skydda din bil
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2022-07-15

Stöld av katalysatorer är ett växande problem. Ett mängdbrott som drabbar främst bilar av litet äldre modell och där ett tjuvteam endast behöver en minut på sig för att lämna platsen med en bortsågad katalysator. Men det finns sätt att skydda sin bil från stöld.

Enligt Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro är katalysatorstölder är ett brott som främst drabbar ägare av lite äldre bilar, tillverkade på 1990- och 2000-talet. Katalysatorn är en del av avgassystemet, som sitter under bilen, och renar avgaserna från bensindrivna bilar. På bilar av yngre årsmodell sitter katalysatorn vanligen mer svåråtkomligt.

Katalysatorn innehåller små mängder av ädelmetallerna platina, palladium och rodium. Priset på dem har den senaste tiden skjutit i höjden, vilket gör katalysatorerna stöldbegärliga och säljbara på en svart marknad. Äldre katalysatorer är mer värdefulla då det oftast är mer ädelmetaller i dem.

- Vi rekommenderar de med en bil som riskerar att utsättas för stöld, att prata med en återförsäljare och/eller märkesverkstad för att få information om vad just ditt bilmärke kan erbjuda för åtgärder som förhindrar och försvårar för tjuven, säger Magnus Nilsson.

I operativt polisarbete är katalysatorstölder svårjobbat. Ett vältrimmat tjuvteam om två-fyra personer behöver bara en minut på sig innan de kan lämna platsen med den bortsågade katalysatorn.

Magnus Nilsson säger att brottsplatserna numera är överallt där bilar parkeras utomhus. Tidigare var det mest stora parkeringar som drabbades nattetid.

- Nu händer det att tjuvarna slår till också dagtid i villaområden, vilket gör det svårt att förhindra dessa stölder med poliser i yttre tjänst, säger Magnus Nilsson. Ibland blir tjuvar påkomna när de begår brottet eller då vi stoppar och kontrollerar fordon som innehåller den här typen av stöldgods och att gärningspersoner då blir dömda. Tyvärr kan dessa stölder pågå så länge vinsten överstiger besväret och risken. Förutom egna åtgärder är grannsamverkan och ökad uppmärksamhet bra sätt att försvåra för dessa brott.


Tipsa en vän Skriv utKalender

Söndag 2/4
Guidning vid Skysta sågkvarn
Onsdag 12/4
Föredrag: Ortnamn i trakterna runt Bro
Tisdag 18/4
Upplands-Brodialogen
Torsdag 20/4
Upplands-Brodialogen
Lördag 22/4
Naturskyddsföreningen: Fågelmorgon vid Tibbleviken
LOPPIS i Bro Centrum
Tisdag 9/5
Upplands-Brodialogen
Lördag 13/5
Vårmarknad vid Stationshuset
Lördag 3/6
Höns- och smådjursmarknad
avståndsannons

UBH påsk 23

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen