Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 20 april 2024 - klockan 07:40 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Kortad bussrunda skapar protester


Karin Sidén 2015-11-27

Busslinje 555 i Bro ska kortas har Nobina beslutat. I stället för att vända vid Fliesbergshuset ska den vända redan vid buss-färisten vid Råby Gärde. Nobina menar att bussen på så sätt kan få bättre passning till pendeltågen vilket de flesta resenärerna efterfrågat medan handlarna i Fliesbergshuset oroas över de icke-bilburna kundernas försämrade möjlighet att handla och bussåkarna i sin tur rasar över den försämrade servicen och direkt farliga vägsträckan man kommer tvingas gå när förändringen genomförts.

Beslutet att korta av busslinje 555 i Bro har skapat en proteststorm. Nobina gick för en dryg vecka ut med beskedet att man helt enkelt tar bort sista hållplatsen vid Fliesbergshuset och i stället låter bussarna vända vid "bussfäristen" vid hållplatsen innan. För dem som ska vidare till Fliesbergshuset för att handla eller arbeta innebär det en drygt 500 meter lång promenad från den nya ändhållplatsen. En promenad man tvingas ta längs en bilväg utan ens en ordentlig vägren. Alldeles för farligt och långt tycker Bro-borna.

På FaceBook finns många kommentarer, både i olika debattforum och på kommunens eget konto. De som yttrar sig tycker att det är en dålig förändring och att försämrade kommunikationer verkligen inte är rätt väg att gå. Många påtalar också bristen på gångväg och att bussåkarna tvingas gå långt med tunga matkassar. Ett antal protestlistor har startats och många har skrivit på.

Inte bara Bro-borna ser förändringen som en försämring. Även Kommunens politiker har reagerat.

-Upplands-Bro är en växande kommun i en växande Stockholmsregion. Det är obegripligt att försämra kollektivtrafiken och försvåra människors livspussel. Det måste vara möjligt att storhandla utan att behöva bära tunga kassar en halv kilometer. Många är äldre eller har små barn med sig. Hållbar utveckling bygger på minskat bilberoende, här blir effekten det motsatta, säger Sara Ridderstedt (Mp), Ordförande för Hållbarhetsutskottet i Upplands-Bro.

-Detta är en landstingsfråga men när det blev känt för kommunen tog vi kontakt med Trafikförvaltningen och Nobina (bussentreprenören). De säger att anledningen till detta är att de inte klarar passningen med pendeltågen om de åker upp och vänder. Vi ser naturligtvis negativt på att de väljer att försämra möjligheterna att komma till affärerna och hoppas att de är öppna för att hitta en lösning, säger Camilla Janson (S) Kommunstyrelsens ordförande.

Nobina å andra sidan menar att förändringen är en förbättring för det stora flertalet passagerare.

-Busstrafikanterna i Bro ska nästan uteslutande till och från pendeltågsstationen. För dem har det varit ett stort problem att bussen haft så tajt passning till tåget att det varit svårt att hinna med. Vi har tittat på hur vi kan få bättre passning till tåget och kommit fram till att förändringen att ta bort den sista hållplatsen är den som påverkar minst antal passagerare. Vi gör det för att fler ska kunna ha en bra bussförbindelse i Bro. För det stora flertalet är det en positiv förändring, säger Lena Haenel på Nobinas presstjänst till UBRO.

-Det är beklagligt för dem som drabbas och förstås ett svårt slag för dem. Det är aldrig roligt när enskilda drabbas. Redan nu tittar vi på olika lösningar på hur vi kan lösa det här i framtiden, men det är alldeles för tidigt att diskutera förslagen offentligt. Vi vill skapa en attraktiv kollektivtrafik för så många som möjligt, och då är passningen till tågen absolut viktigast för våra passagerare i Bro. Vi har tittat på passagerarnas resemönster och i snitt är det fem personer som kliver av och på vid Fliesbergs, fortsätter Lena Haenel. Hon beklagar upprepade gånger att enskilda personer drabbas av Nobinas förändrarde resrutt men konstaterar samtidigt att passningen till tågen påverkar många fler och att förändringen därför är nödvändig.

Från och med tidtabellskiftet, den 11 januari 2016, gäller förändringen.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen