UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 21 juli 2019 - klockan 08:53 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Kraftig rökutveckling från explosionsartad brand i Bro


Karin Sidén 2018-06-07

Bild:Tommy Sidén

Strax efter 14 på torsdagen utbröt en explosionsartad brand vid en industrifastighet / verkstad på Stenkaksvägen i Bro. Branden är kraftig och flera enheter är på plats och bekämpar branden som även spridit sig i terrängen. Röken syns på långt avstånd och vindriktningen gör att den väller rakt in över Bro samhälle. Spridningsrisken är stor då vinden försvårar släckningsarbetet.

-Det var en väldigt kraftig rökutveckling med svart rök initialt, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på brandkåren Attunda.

Branden ska enligt de första uppgifterna ha startat efter någon form av explosion och sedan spridit sig. Uppgifter från "öronvittnen" säger att flera explosioner har hörts och att det ska handla om gastuber som exploderat av elden/värmen. 

Tomas Wrådhe uppmanar människor i området att hålla fönster och dörrar stängda och att man helst håller sig inomhus.


Bild:Tommy Sidén

Enligt uppgifter i Aftonbladet ska branden ha börjat i en buss på verkstadsområdet. Branden ska därifrån ha spridit sig till ett intilliggande frigolitlager, men även ut i angränsande terräng.

Det brinner just nu över marken mot järnvägen, och i den kraftiga vinden, med riktning åt just det hållet, har man från Trafikverkets sida tagit det säkra före det osäkra och stoppat all tågtrafik förbi Bro. Sedan 14.56 är det trafikstopp där och det kommer fortsatt vara stopp fram till att branden är under kontroll.

-Stoppet påverkar SL:s pendeltåg mellan Stockholm och Bålsta och även fjärrtågen mellan Stockholm och Göteborg. Vi har ingen prognos just nu, säger Josefin Gröndal vid Trafikverkets pressjour till Aftonbladet.

Brandröken sedd från gångvägen under järnvägen vid Stationsvägen.
Bild:Läsarbild
Brandröken sedd från gångvägen under järnvägen vid Stationsvägen.

Bild:Jakob Sidén

Polisen har också larmats till platsen och flera vägar är avspärrade i Bro. Det går inte att ta sig till Stenkaksvägen eller Bro IP med bil då det är avspärrat för all trafik. Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, bekräftar att man har flera patruller på plats och att det brinner rejält. 

Just nu (klockan är i skrivande stund 15.40) är det 11 brandbilar på plats för att förhindra att branden sprider sig ytterligare. Förutom Bro-styrkan har bland annat har Järfälla och Håbo enheter på plats.

Uppdatering klockan 15.55:

Enligt den senaste uppdateringen från polisen, som gjordes för mindre än 10 minuter sedan, så är markbranden nu under kontroll och det ska i nuläget inte finnas någon spridningsrisk.

Sammanlagt ska en yta stor som 1-2 fotbollsplaner ha brunnit.

Ännu så länge vet man inte om det är gasoltuber eller däck som exploderat. När ett fordon brinner, som i det här fallet både en buss och en lastbil, så blir det ordentligt kraftiga smällar när däcken exploderar och det kan ha varit det som hördes. Samtidigt finns det gasoltuber på området så det finns en viss möjlighet att det är de som "gick åt" i elden. 


Röken blåste rakt in över samhället.
Bild:Hanna Sidén
Röken blåste rakt in över samhället.

Uppdatering klockan 16.00:

Nu rullar tågtrafiken igen uppger Trafikverket på sin hemsida. Dock kan vissa följdförseningar förekomma under eftermiddagen.


Uppdatering klockan 17.30:

Alldeles nyss larmades räddningstjänst åter till Stenkaksvägen i Bro där branden ska ha blossat upp igen i ett av fordonen. I skrivande stund är omfattningen av branden okänd, men ett flertal enheter är på väg till brandplatsen.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 21/7
ÖPPEN TRÄDGÅRD
ÖPPEN TRÄDGÅRD
Tisdag 23/7
Sommarkafé på Hembygdsgården i Kungsängen
Tisdag 30/7
Sommarkafé på Hembygdsgården i Kungsängen
Lördag 17/8
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 21/9
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 19/10
Bakluckeloppis i Bro
avståndsannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UNICEF plugg

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Woody feb 19 monterat
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen