Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 22:57 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Livgardet tar emot ny fana av kungen
Pressmeddelande från Försvarsmakten 


Pressmeddelande från Försvarsmakten 2017-11-22

Fredagen den 24 november tar Livgardet emot en ny regementsfana av Hans Majestät Konungen. Fanan är förbandets främsta symbol och ett tecken på sambandet mellan olika generationer vid förbandet. Att ta emot en ny fana är en händelse av stor historisk betydelse för Livgardet.

Allmänhet och media inbjuds att ta del av ceremonin, som äger rum på Kungliga slottets inre borggård. 


Fanöverlämningsceremonin inleds klockan 11.00 med att chefen för Livgardet, överste Laura Swaan Wrede lämnar av till Hans Majestät Konungen. Konungen håller ett tal innan han lämnar över den nya fanan till regementschefen. Konungen genomför därefter inspektion av sitt förband.

Delar av Livgardet kommer att vara uppställda på inre borggården med grenadjärkompaniet samt Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår.

-Fanan har ett stort symboliskt värde för oss som militärt förband och det är en stor ära att ta emot den av Hans Majestät Konungen. Vi ska vårda fanan väl och föra den vidare med stolthet, säger överste Laura Swaan Wrede.

Vad är en regementsfana?

Historiskt sett har fälttecken som exempelvis fanor och standar använts för att visa vart olika förband befann sig under strid. Soldaterna svor då en ed att följa fälttecknet och försvara det med livet. För att alla skulle känna sig delaktiga fick de själva vara med och spika fast fälttecknet på stången. Traditionen lever vidare än idag, även om fanorna och standaren har en mer symbolisk betydelse.

Deltagande i ceremonin Allmänheten är välkommen till Kungliga slottets inre borggård för att ta del av ceremonin, som pågår 11.00–11.30 fredagen den 24 november. Ingång via södra valvet på Slottsbacken. Portarna stängs klockan 10.55.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen