UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 21 maj 2022 - klockan 17:06 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Mörkret är här! Var rädd om dig, mig och alla andra - använd reflex!


Karin Sidén 2021-10-15

Bild från Brandkåren Attunda <br />Utan reflex har en bilist endast 20 – 30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare. Med reflex är sikten 125 meter enligt NTF. Vilket ger föraren 100 livsviktiga meter ytterligare i reaktionssträcka. 
Bild från Brandkåren Attunda 
Utan reflex har en bilist endast 20 – 30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare. Med reflex är sikten 125 meter enligt NTF. Vilket ger föraren 100 livsviktiga meter ytterligare i reaktionssträcka. 


Handen upp alla som någon gång kört förbi en gångare i vägkanten som inte synts förrän det varit för sent att reagera och väja...

Jo, jag tänkte väl det. I princip alla bilister har råkat ut för den sortens hjärtat-i-halsgropen-upplevelse. Mer än en gång dessutom. 
Men vad händer om vi vänder på kakan? Och ber alla som bär reflex att räcka upp handen...

Inte alls lika många... Inte ens bland de bilförare som själva sett hur dåligt gångarna syns i vägkanten är reflexen en självklarhet, vilket den borde vara.
 

Kom igen nu! Det är dags att sluta vara så ego och i stället tänka på säkerheten. Det är inte bara barn, hundar och cyklar som behöver reflexer, utan ALLA som någon gång rör sig ute i mörkret.

November och december är årets mörkaste månader. Det är också då flest fotgängare omkommer. Men redan nu i mitten av oktober är det ordentligt mörkt på kvällarna och därför är det hög tid att förbereda sig för det mörka halvåret.

Säkert har du, precis som jag, noterat att det redan nu är svårt att se gångare som går i vägkanten eller passerar över vägen när du kommer körande/åkande i bil efter mörkrets inbrott. Och det spelar ingen roll om det är gatlyktor eller inte, en mörkklädd person syns inte förrän man är obehagligt nära.

Har personen i fråga reflexer är det en helt annan femma! Då syns man på lång väg och föraren i bilen ges en rimlig chans att upptäcka gångaren i god tid. En reflex minskar kraftigt risken att bli påkörd och man kan tycka att den därför vore självklar i alla jackfickor. Men så är absolut inte fallet. Så många som två av tre svenskar uppger att de aldrig eller bara ibland bär reflex i mörkret!

Varför är det så kan man undra! Reflexer är inte dyra, inte tunga eller skrymmande, och egentligen inte särskilt fula. Ändå är det så många som väljer att inte ha dem på sig. Numera finns dessutom reflexgarner, reflextyger, reflexsprayer och en hel del mer på marknaden - allt framtaget för att fler ska kunna tänka sig att ta det kloka beslutet att göra sig synligare.

Bild:Karin Sidén

Inte nog med att man utsätter sig själv för fara genom att välja bort en så enkel och billig säkerhetsdetalj som reflexen ändå är. Man väljer samtidigt att utsätta sina medmänniskor för risken att inte hinna undvika en olycka!

Som gångare har vi valmöjligheten att ha reflex eller inte, men bilisten har inte samma valmöjlighet. För bilisten, busschauffören, lastbilsföraren eller annan som är ute på vägarna i mörkret är gångare en lurande fara att ständigt vara beredd på och rädd för. Många verkar tro att bara för att de själva ser bilens lyktor på långt håll så betyder det att de själva syns! Icke sa Nicke! 

På YouTube kan man hitta diverse filmer på hur dåligt man syns när man passerar ett upplyst övergångsställe, går längs en upplyst väg eller längs en becksvart landsväg. Efter att ha tittat på några sådana filmer inser man hur ego man är om man inte bär reflex.


Bär reflex - för din skull, men också av omtanke om dina medmänniskor. 

Och ett tips i all välmening: reflexer är färskvara! Tänk på att de tappar i effekt med åren och att det kan vara en god idé att uppgradera med jämna mellanrum...Några länkar som kan vara nyttiga att titta på:


Länk till Trafikverket.

Länk till NTF.

Länk till Youtube-filmsnutt! Tar bara 20 sekunder men är livsviktigt!

Länk till Youtube-filmsnutt om reflexer. Filmad i stadsmiljö med gatlyktor vid 17-tiden en mörk och kulen novembereftermiddag - där det blir oerhört uppenbart hur lite man syns i höst- och vintermörkret. Filmen är drygt tre minuter lång och visar mycket tydligt hur väl reflexer fungerar. Se den!

Länk till Youtube-film om reflexer. Gångare och joggare med och utan reflex.

Länk till Youtube-filmsnutt om reflexer. 40 sek lång där du tydligt ser skillnaden på hur du syns i mörkret beroende på om du har reflex eller inte, och dessutom vilken skillnad det gör beroende på hur de placeras.
 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 21/5
Röda korsets secondhand o café
Höns- och smådjursmarknad
Safari-loppis i Brunna
Naturskyddsföreningen: Natursnokarna - Artbingo
Söndag 22/5
Yoga på Ekeby
Naturen Kallar: vandring på Upplands-Broleden
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 28/5
Röda korsets secondhand o café
Söndag 5/6
Gamla Bro-Loppis
avståndsannons

Röda Korset Ukraina mars 2022

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

Grillbaren Bro 700x150 b

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen