Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 17 april 2024 - klockan 01:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Många inbrott i Kungsängen den senaste tiden


Karin Sidén 2017-02-13

Sedan den 9 januari har 13 inbrott och inbrottsförsök anmälts i Upplands-Bro. 11 stycken av de utsatta bostäderna ligger i Kungsängen. Ungefär hälften av inbrotten har längre brottstid, över en helg eller en längre bortavaro från bostaden, vilket tyder på att gärningsmännen faktiskt "rekat" innan och har koll på vart det är fritt fram. Att se till att bostaden ser bebodd ut är ett viktigt inbrottsskydd! Har man dessutom pratat med grannarna så att de vet att man är bortrest samt utrustat bostaden med larm så försvårar man ytterligare för tjuvarna.

Sedan den 9 januari har 13 familjer i Upplands-Bro haft ovälkommet besök i sina bostäder. 13 familjer har fått sina hem genomsökta och sina tillhörigheter stulna.

Av de 13 anmälningarna är det 11 fullbordade inbrott och två försök. Det är 12 villor och radhus som drabbats och bara en lägenhet. 11 av de drabbade familjerna bor i Kungsängen, varav två i Brunna, två i Lillsjöområdet och resten i Kungsängen.

I 10 av fallen har gärningsmännen brutit upp, alternativt försökt bryta upp, fönster eller altandörr. I ett fall bröt de upp ytterdörren och vid två tillfällen lyfte de ut hela fönsterkasetten.

Vid sex av inbrotten är det en brottstid på minst två dygn, upp till tre veckor. Därför känns det åter igen aktuellt att påminna om vad man kan göra för att göra sin bostad "mindre attraktiv" för ovälkomna gäster:

Tänk på att prata med grannarna om du ska bort! Be dem skotta/klippa gräset vid behov, ta in posten och hålla koll. Ett inte helt ovanligt modus är att gärningsmännen lägger till exempel en sten på förstukvisten/uppfarten, sätter en liten pinne eller tejpbit i dörrspringan, eller i brevlådans låsta utrymme, för att se om det är någon aktivitet. Är det ingen som tar bort stenen/pinnen/tejpbiten blir det en signal på att bostaden är tillgänglig.

Lampor med timers, rörelsedetektorer eller skymningsrelä gör att bostaden ser mer bebodd ut. Att sätta en timer på radion, så att det hörs röster lite då och då kan också fungera.

Larm och övervakningskameror samt bra utomhusbelysning är mycket bra investerade pengar. För några tusenlappar kan man göra sitt hem oattraktivt för gärningsmännen.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen