Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 1 december 2023 - klockan 04:23 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Mer än tre månaders väntetid för skuldrådgivning i flera Stockholmskommuner
Pressmeddelande från Konsumentverket


Pressmeddelande från Konsumentverket 2023-04-20

Kommunernas budget- och skuldrådgivning kan vara avgörande för den som drabbas av ekonomiska problem. Men i Järfälla, Sollentuna och Upplands-Bro är väntetiden för att få ett möte med rådgivare mer än tre månader, visar Konsumentverkets kartläggning i Stockholms län.


Bild:Konsumentverket

Kommunerna har ansvar att hjälpa människor som har problem att betala sina skulder. Budget- och skuldrådgivning är en obligatorisk verksamhet. Men det finns stora skillnader i hur mycket hjälp olika kommuner erbjuder, visar Konsumentverkets återkommande kartläggning av kommunernas budget- och skuldrådgivning.

Det gäller till exempel väntetiden för att få ett första besök med kommunens rådgivare. Konsumentverket rekommenderar att det inte ska ta mer än fyra veckor att få ett besök. I Stockholms län klarar 21 av 26 kommuner den gränsen. I Järfälla kommun, Sollentuna kommun och Upplands-Bro kommun är väntetiden för ett första bokat besök hela 13 veckor. I Norrtälje kommun är väntetiden tio veckor.

- Det kan finnas naturliga förklaringar till varför väntetiderna är långa, men alldeles oavsett är det viktigt att de som är i en ekonomiskt svår situation får snabb och kvalificerad hjälp, säger Kristina Difs, utredare på Konsumentverket.

Den genomsnittliga väntetiden i kommunerna i Stockholms län är knappt fyra veckor. Det är kortare tid jämfört med förra mätningen som gjordes för två år sedan. I elva kommuner har väntetiden minskat medan den ökat i fem kommuner.

Om kartläggningen:


* Konsumentverket gör regelbundna kartläggningar av kommunernas budget- och skuldrådgivning.

* Undersökningen består av en webbenkät som har besvarats av samtliga kommuner under perioden januari-mars.

* Uppgifterna bygger på kommunernas egna uppgifter, vilket innebär att skillnader kan förekomma när det gäller statistikens omfattning och detaljnivå. För att kunna besvara frågorna i enkäten har kommunerna i vissa fall gjort uppskattningar.

* Beräkningar har gjorts utifrån statistik om invånarantal (invånare över 18 år) från SCB och antal skuldsatta enligt Kronofogdens utsöknings- och indrivningsdatabas den 31 december 2022.


Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen