Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 9 december 2023 - klockan 08:50 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Ny kampanj mot droger på krogen inför årets stora festhelger
Nyhet från Polisen i region Stockholm


Nyhet från Polismyndigheten i Stockholm 2022-12-20

Polisen i region Stockholm är en av aktörerna i nätverket Krogar mot Knark, som lanserar en kampanj för att minska droganvändning på krogen.

Nätverket Krogar mot Knark är ett forum för polisen att arbeta brottsförebyggande genom att stötta företagare inom krog och hotell. Målet är att skapa en tryggare krogmiljö och att minska narkotikaanvändningen.

- Vi på polisen ser att narkotikahandeln driver kriminalitet på flera nivåer. Med en stor marknad och stor efterfrågan kommer många aktörer som vill tjäna pengar på knark. Det är både personer som sysslar med storskalig narkotikahandel, alltså import in i landet, och de som säljer mindre mängder direkt till köpare här i stan, säger Felix Andåker, chef för polisområde Stockholm city.

Påverkar omvärlden

Kampanjen från Krogar mot Knark vill visa hur kokain, cannabis och andra droger inte bara påverkar den egna hälsan utan även omvärlden; narkotikaodling och användning bidrar till skövlad regnskog, barnarbete, finansiering av terrororganisationer, gängkrig och mord.

Kampanjen lanseras inför några av årets mest intensiva helger inom restaurang-, bar- och klubbvärlden.

- Vi vet att många i målgruppen vill göra medvetna val. De köper ekologisk mat, väljer vegetariskt framför kött och tåg framför flyg. Samtidigt tänker inte alla på att även droger påverkar deras omvärld. Med den här kampanjen vill vi uppmärksamma dem på det. Budskapen är baserade på flera rapporter och studier som visar hur droger påverkar långt många fler än de som använder drogerna, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem).


Narkotikaanvändare bidrar till konflikter

Narkotikaförsäljning är en av de största inkomstkällorna för grovt kriminella gäng. Den leder till konflikter med skjutningar och våldsbrott som inte bara drabbar de direkt inblandade utan även tredje man i form av ökad otrygghet.

Den som använder narkotika bidrar till konflikter i den kriminella miljön. Den som använder narkotika riskerar även att själv hamna i en livsstil som leder till att han eller hon begår brott eller själv utsätts för brott. Det kan röra sig om till exempel hot, våldsbrott och sexualbrott.

Narkotikamissbruk kan också spela en roll i brott i nära relation, som drabbar främst kvinnor och barn och andra utsatta brottsoffer.


För mer info om Krogar mot Knarks arbete och kampanjen, besök www.krogarmotknark.se.


Nyheten publicerades på Polisens hemsida
den 20 december 2022


Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen