Woodys Bra produkter april 17
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Lördagen den 20 oktober 2018 - klockan 23:08 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Ny lag kan minska kränkningar i sociala medier
Nyhet från Polismyndigheten


Nyhet från polismyndigheten 2018-01-10

Polisen uppmärksammar allt fler ärenden där unga personer på olika sätt hängs ut i sociala medier. Vid årsskiftet kom en ny lag, som ska göra det lättare att straffa de som gör sig skyldiga till den typen av brott.

Det rör sig om bilder, filmer och kränkningar som sprids i företrädelsevis olika mobilappar. I vissa fall kan det i början verka oskyldigt, men bilder och information sprids snabbt och kan få förödande konsekvenser för den drabbade. Dessa handlingar som bedrivs via sociala medier är i många fall brottsliga, men fram till årsskiftet har det ofta varit svårt att hitta lämplig brottsrubricering. 

Polisen uppmärksammar allt fler ärenden av detta slag, men det finns inga tydliga siffror som visar på en ökning av denna brottskategori. Dels då det förutsätter en definition för handlingarna, dels då vissa av dessa brott inte urskiljs om de skett på nätet. 

Vid årsskiftet kom den nya lagen Olaga integritetsintrång som förhoppningsvis kan ge effekt.

-Den nya lagen ger oss nya verktyg, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning, NOA. 

Trots den nya lagen finns det vissa svårigheter att utreda brotten, bland annat då polisen idag har begränsad tillgång till lagrad data. Det påverkar all brottslighet som begås på nätet. Dessutom finns ett stort mörkertal. Många har vant sig vid en hård ton på internet och i sociala medier. Därför vet inte alla var gränsen för brottsliga handlingar går. Anders Ahlqvist uppmanar alla som utsätts för denna typ av kränkningar att polisanmäla och att alla ser till att ta ansvar:

-Ser man saker som händer i grupper eller på webbsidor, gäller det att reagera och inte bara blunda för det. Polisen kan inte ensamt agera mot kränkningar på nätet. Texten publicerades på Polisens hemsida den 10 januari 2018. Här publiceras den något förkortad. Klicka på länken för att läsa hela nyheten.Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 20/10
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Har du problem att höra? Hörselskadades förening i Järfälla och Upplands Bro har Öppet Hus
Disco från 5 år med DJ Choco Canel
Vernissage: ART´S FUN! med Lasse Åberg
Söndag 21/10
AA - MÖTE
Tisdag 23/10
Tisdagsmys i bibblan!
Yogapromenad Prova-på
Språkcafé - i Kulturhuset
Språkcafé - i SFIs lokaler i Kungsängen
avståndsannons

Kultur & Fritid ht 18 minidisco

Kultur & Fritid ht 18 Lasse Åberg

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen