Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 26 april 2024 - klockan 22:12 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nya lokala polisorganisationen ej spikad


Karin Sidén 2015-03-28

Vad kommer den nya polisorganisationen att innebära för oss i Upplands-Bro? Onsdagens nyhet från Stockholmspolisen, att Upplands-Bro och Järfälla ska bilda lokalpolisområde Järfälla, väckte en del frågor både hos UBROredaktionen och dess läsare. Vi vände oss till Anders Jacobsson för att försöka reda ut några av undringarna.

Som UBRO berättat tidigare (läs tex artikel från november 2013)pågår en stor omorganisation av Polismyndigheten. Djupgående förändringar som till exempel att 23 självständiga Polismyndigheter nu blivit en (1) myndighet varvas med andra mer eller mindre omfattande förändringar - till exempel namnändringen från närpolisområde till lokalpolisområde. För allmänheten kommer en del av förändringarna att vara mer märkbara än andra. Vad som sker på riks- och länsnivå kanske inte märks av så mycket i den vardagliga lunken, men vad som sker på lokalnivå är sannolikt mer påtagligt.

Den nya polisorganisationen på riks- och länsnivå börjar bli klar. Endast mindre detaljer, såsom vissa utnämningar, återstår. Via länken kan du läsa mer ingående om var omorganisationen innebär rent konkret. (Nya Polismyndigheten 2015) I Stockholms län ska bland annat åtta polisområden bli fyra, och 38 närpolisområden modelleras om till 17 lokalpolisområden. Så sent som i fredags beslutades det om de 17 lokalpolisområdena i Stockholms län (läs artikel från 25/3), där Upplands-Bro och Järfälla kommer att bilda lokalpolisområde Järfälla och ingå i Lokalpolisområde Stockholm Nord.

Som Upplands-Brobo undrar man så klart vad förändringen kommer att innebära rent konkret, så UBRO vände sig till Anders Jacobsson, tf lokalpolisområdeschef i Järfälla och Upplands-Bro, för att stilla nyfikenheten.

Hur kommer vi i Upplands-Bro att märka av omorganisationen?

-Det är inte klart ännu var själva polisstationen ska ligga men troligen i Järfälla (i det gamla polishuset). Poliskontoret i Bro och den mindre polisstationen i Kungsängen finns det inga beslut om ännu, men jag tror att det kommer beslut närmare sommaren. När det gäller utryckningstider så kommer allmänheten inte märka någon förändring den närmaste tiden, för oavsett var utryckningsstyrkan utgår ifrån så ska det finnas utryckningspoliser i varje kommun. 

Det senaste året har utryckningspoliserna till största del utgått från Sollentuna då närpoliserna i Upplands-Bro ofta kommenderats till mer brottsutsatta kommuner, vilket har gjort att polisnärvaron varit mindre än tidigare år.

Vad händer med polisnärvaron i Upplands-Bro?

-Den synliga närvaron kommer i nuläget att vara oförändrad men där tänker man att i den nya organisationen ska polisen komma närmare allmänheten. Sedan ska man inte glömma att bara för att polisen inte syns så betyder det inte att vi inte är närvarande! påpekar Anders Jacobsson och lovar att återkomma med mer information när detaljerna i den lokala omorganisationen faller på plats.

 


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen