Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 23 april 2024 - klockan 23:57 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Oklar brandorsak - polisutredning inledd


Karin Sidén 2016-12-06

Nere till höger skymtar en av kommunens POSOM-medlemmar tillsammans med personal från kommunen.
Bild:Tommy Sidén
Nere till höger skymtar en av kommunens POSOM-medlemmar tillsammans med personal från kommunen.

Klockan 03.09 den 6 december larmades 112 om en pågående lägenhetsbrand på översta våningen i en flerfamiljsfastighet på Råbystigen i Bro. När en brand uppstår i en bostad, i det här fallet i en lägenhet i ett flerfamiljshus, görs alltid en teknisk undersökning för att ta reda på brandorsaken. För att polisen ska kunna göra avspärrningar, utföra den tekniska undersökningen, samla in material för analys, höra vittnen och så vidare måste man ha en formell anledning att göra den varför man ofta startar en förundersökning om mordbrand då misstanke om brott inte kan uteslutas.

-Mordbrand är en allvarlig rubricering, men det innebär inte att vi nödvändigtvis förutsätter att någon gjort något brottsligt utan att vi måste kunna göra en förundersökning med bästa möjliga förutsättningar. Primärt är det bättre att "ana det värsta" och utreda därifrån, och sedan allt eftersom sänka misstankegraden än att upptäcka i efterhand att det kanske missats viktiga pusselbitar för att vi inte haft de rätta förutsättningarna att arbeta utifrån, förklarar Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro och Järfälla.

Polisen vet i nuläget inte hur branden har startat. I nuläget samlar de in vittnesuppgifter och kommer så småningom att spärra av fastigheten och genomföra en teknisk undersökning. Det kan man inte göra förrän branden är helt släckt och det bedöms vara säkert att gå in i den branddrabbade delen av byggnaden. En förundersökning om mordbrand har inletts, vilket man ofta gör vid bostadsbränder där brandorsaken inte är hundraprocentigt uppenbar.

-En förundersökning om mordbrand eller annat brott är en förutsättning för att vi ska kunna göra avspärrningar, utföra den tekniska undersökningen, samla in material för analys och höra de drabbade. Det beslutet fattas ofta i det primära skedet och betyder inte att man från polisens sida vid alla bostadsbränder misstänker att någon aktivt tänt på utan att den oklara brandorsaken gör att vi inte kan utesluta brott. Att denna händelse rubriceras som mordbrand har att göra med att det är en omfattande brand med spridningsrisk och/eller med potentiellt förödande konsekvenser samt att brandorsaken inte är fastställd. Även bilbränder och förrådsbränder kan rubriceras som mordbrand om det finns en konkret spridningsrisk och därigenom risk för förödande konsekvenser, säger Magnus Nilsson.

Ordet mordbrand har en isande innebörd och får många att reagera, men innebär alltså i det här fallet att brandorsaken än så länge är oklar och att polisen därför inte kan utesluta brott. Kan man inte omgående utesluta att ett brott skett är det viktigt att fatta de riktiga besluten och göra rätt sorts utredning från början och därför inleder man primärt en förundersökning om mordbrand.

-En förundersökning (FU) inleds om det finns anledning att anta att brott kan ha förövats. Om det inte finns någon misstanke alls, om brandorsaken är klar, då inleds inte FU och då blir rubriceringen ”brand utan misstanke om brott”, förklarar Magnus Nilsson avslutningsvis.

 


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen