Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 16 april 2024 - klockan 08:58 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Om något oförutsett händer och din vardag vänds upp och ned - hur krisberedd är du?


Karin Sidén 2019-05-07

<span class=\
Bild:Karin Sidén
Förra året fick alla hushåll broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i brevlådan. Det var MSB som stod bakom framtagandet och i broschyren finns massor med bra information. Helt enkelt viktig läsning för oss alla! Och en påminnelse om att en kris inte behöver vara av magnituden vulkanutbrott, tsunami eller ett inbördeskrig. En kris kan också vara ett längre strömavbrott, ett internethaveri, kontaminerat vatten och så vidare.Vi är helt enkelt sårbara.

Just nu pågår Krisberedskapsveckan. Det är tredje året i rad MSB tillsammans med kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser anordnar veckan vars syfte är att stärka invånarnas krisberedskap.

Malin Grentzelius, Brobyggare i kommunen samt instruktör inom Civilförsvarsförbundet i just krisberedskap, förklarar:

-Vi har 5 grundbehov som behöver tillgodoses. Mat, vatten, värme/kyla, information och sömn. När vi "berövas" något eller flera av dessa grundbehov försvagas vi och hamnar ganska snart i svårigheter. Med relativt enkla medel kan vi se till att klara av att tillgodose grundbehoven i åtminstone några dagar, det gäller bara att vi är förberedda på och rustade för kris.


Kanske har du sett SVTs samhällsprogram Nedsläckt Land som producerades i samarbete med MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap)? 

Om inte kan det vara en god idé att kolla på serien som finns på SVTPlay (sex avsnitt à ca 35 minuter) för att få en inblick i och känsla för hur sårbara vi faktiskt är i Sverige idag. Sverige som är ett av världens mest högteknologiska och hypermoderna samhällen där det mesta tycks finnas. 

Halvvägs in i serien - om inte förr - slås man som tittare av att det egna hemmet har en hel del brister som gör att det skulle vara en enorm utmaning att klara en kris som varar längre än något dygn. Det blir övertydligt hur sårbara vi är när till exempel ett längre strömavbrott inträffar.

Vi lever i ett sårbart samhälle. Punkt. De flesta av oss lever och bor så att även "icke-katastrofer" såsom en omfattande vattenläcka eller ett strömavbrott som varar längre än 10-12 timmar kan få långtgående följder och bli riktigt jobbigt. Där vi inte kan värma maten, värma bostaden, ha omvärldskoll eller ringa om vi inte har el. Där vi inte kan betala för oss för att vi inte har kontanter - och råkar vi ha kontanter så har affärerna ingen möjlighet att ta betalt för deras system ligger nere när det inte finns el...

Vinterns långa strömavbrott i samband med januaristormarna som bland annat drabbade Norrtäljetrakten var en redig påminnelse om just detta. Likaså torkan och de omfattande skogsbränderna som härjade runt om i landet under förra årets rekordvarma och regnfattiga sommar.

Med maten får kroppen energi - och är det kallt så får man dessutom värme av den varma maten. Om man har ett spritkök så att man kan laga mat vill säga...
Bild:MSB
Med maten får kroppen energi - och är det kallt så får man dessutom värme av den varma maten. Om man har ett spritkök så att man kan laga mat vill säga...

Några som är väl medvetna om hur sårbart samhället och vi människor är är MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap). De vill stärka invånarnas beredskap inför olika samhällskriser och öka medvetenheten kring vad som faktiskt är varje medborgares eget ansvar i händelse av samhällskris, bland annat genom kampanjen Krisberedskapsveckan. 

Medarrangörer till Krisberedskapsveckan är kommuner, länsstyrelser samt frivilliga försvarsorganisationer, såsom till exempel FRG (Frivilliga ResursGruppen) och Civilförsvarsförbundet. I år är det tredje gången som den arrangeras, just i syfte att få människor att reflektera över hur de kan klara en situation när samhället inte fungerar som vi är vana vid. 

Malin Grentzelius är en av kommunens Brobyggare och arbetar dagligen med trygghetsfrågor och samverkan mellan kommunen, företag, föreningar och privatpersoner. Dessutom är hon engagerad i Civilförsvarsförbundet där hon är instruktör i krisberedskap. 

-I Sverige finns det 18 frivilliga försvarsorganisationer med cirka 400 000 medlemmar. Organisationerna är ideella och fristående men samverkar bland annat med Försvaret och MSB. Samverkan är viktigt vid en kris! Eftersom vi har olika förutsättningar där vi bor och olika förutsättningar på individnivå så stärker vi både oss själva och varandra när vi samverkar.

Stearinljus ger också värme vilket är bra om strömmen går när det är kallt ute! En bostad kyls ganska snabbt ner om det stormar utanför så då är extra värmekällor bra. En liten batteridriven radio gör att man kan hålla sig informerad.
Bild:MSB
Stearinljus ger också värme vilket är bra om strömmen går när det är kallt ute! En bostad kyls ganska snabbt ner om det stormar utanför så då är extra värmekällor bra. En liten batteridriven radio gör att man kan hålla sig informerad.

I måndags höll Malin ett föredrag om just krisberedskap i Kulturhuset i Kungsängen. Där pratade hon förutom om vikten av samverkan och samarbete bland annat om att det är en god idé att sätta ihop en krislåda, ett "survival-kit" för oförutsedda händelser, som står lättillgängligt till i hemmet eller förrådet.

Malin menar att man på samma sätt som man tänker förebyggande när det gäller lås och larm på bostaden mot eventuella tjuvar och brandvarnare, brandfilt och brandsläckare för att släcka eventuella bränder kan tänka förebyggande när det gäller kris.

-Vi har 5 grundbehov som behöver tillgodoses. Mat, vatten, värme/kyla, information och sömn. När vi "berövas" något eller flera av dessa grundbehov är vi utsatta och hamnar ganska snart i svårigheter. Med relativt enkla medel kan vi se till att klara av att tillgodose grundbehoven i åtminstone några dagar. Med en "krislåda" som innehåller livsmedel som klarar rumstemperatur, extra vatten och en radio som går på batteri, kläder som håller värmen och en ficklampa när mörkret faller på så kommer man långt. 

Malin räknar upp bra livsmedel att bunkra: konserver av olika slag, spannmål, nötter, knäckebröd, torrjäst med mera. Kanske en chokladbit också för snabb energi... Viktigt att tänka på bara är att det kan vara bra att byta ut livsmedlen i krislådan ibland så att de inte ligger och blir gamla! Hon fortsätter:

Svårare än än så här behöver det inte vara att sätta ihop en krislåda... En stadig plastlåda med bra lock och sedan kloka livsmedel och prylar. Vill man kan man komplettera med filtar, ljus, tändare och tändstickor, förstahjälpenförband och annat som kan vara bra att enkelt komma åt utan att behöva leta. 
Bild:MSB
Svårare än än så här behöver det inte vara att sätta ihop en krislåda... En stadig plastlåda med bra lock och sedan kloka livsmedel och prylar. Vill man kan man komplettera med filtar, ljus, tändare och tändstickor, förstahjälpenförband och annat som kan vara bra att enkelt komma åt utan att behöva leta. 

Bild:MSB

-När man tillgodoser sina energibehov så har man lättare att sova och fattar överlag bättre beslut. Mat och vatten är liksom grundbulten som bara måste fungera. När det gäller information vet alla som någon gång stått på en tågperrong och väntat på ett tåg som aldrig kommer hur frustrerande det är. Vet man att det är 20 minuters försening är den lättare att hantera än ovissheten som uppstår när man inget får veta. Samma sak med en krissituation - vet vi vad som hänt och vad vi har att förvänta oss är den lättare att hantera.

-Nu för tiden, trots att vi lever i ett informationssamhälle, blir vi snabbt isolerade i händelse av strömavbrott eftersom i princip all omvärldsinformation kommer den digitala vägen och därmed kräver elektricitet. Att då ha en liten batteri- eller sol-driven transistorradio i krislådan gör att man fortfarande kan få nyhetsuppdateringar och omvärldskoll. Glöm dock inte att ha ett paket batterier eller två i krislådan! Även extra batterier till ficklampan är en god idé.

Orsaken till den eventuella samhällskrisen kan vara av ytterst varierad art och allvarlighetsgrad. Ett strömavbrott på vintern är på många sätt värre än på sommaren eftersom köldfaktorn försvårar - samtidigt är det lättare att hålla maten färsk om det är kallt, vilket är positivt. Större vattenläckor eller kontaminerat dricksvatten (som i Östersund för några år sedan), skogsbränder, stormar, eller cyberattacker är alla potentiella kriser vi faktiskt bör se som realistiska. Kanske även militära konflikter i vårt närområde med tanke på världsläget och smittspridning med aggressiva virus med tanke på vår rörlighet...

Vid alla ovan nämnda scenarior åligger det oss på medborgarnivå att faktiskt klara oss själva, utan egentligt stöd från myndigheterna, under de första dygnen. I enlighet med Ansvarsprincipen, som säger att den som har ansvar för en verksamhet i normala situationer också har motsvarande ansvar vid störningar i samhället, är kommunernas och samhällets uppgift att se till att våra äldre på äldreboendena och de med hemtjänst omhändertas, att sjukhusen fungerar, sophanteringen och en hel del annat.

Konserver, té, kaffe, mjöl och gryn, torkad frukt, frön och nötter, matolja, torrjäst, linser och bönor med mera är bra livsmedel att ha i sin krislåda. Där bör också finnas ficklampa, batterier, batteri- eller soldriven radio, kanske ett spritkök, vatten med mera.
Bild:MSB
Konserver, té, kaffe, mjöl och gryn, torkad frukt, frön och nötter, matolja, torrjäst, linser och bönor med mera är bra livsmedel att ha i sin krislåda. Där bör också finnas ficklampa, batterier, batteri- eller soldriven radio, kanske ett spritkök, vatten med mera.

Men att jag och du har det varmt och skönt i bostaden, vatten att dricka och mat att äta - det är vårat eget ansvar.

Malin Grentzelius avslutar:

-Man behöver inte vara en "prepper" av extremaste sort för att faktiskt klara av att tillgodose sina och familjens grundbehov i ett eller ett par dygn, men man behöver kanske lägga lite tankemöda och förberedelsetid på det. Att sätta ihop en krislåda, se till att man har ett par petflaskor med vatten i frysen, att man har ljus, tändstickor, en ficklampa och annat bra där man lätt kan hitta dem, det kan alla göra. Om man dessutom införskaffar några vattendunkar man kan ta med sig till närmaste tappställe, ett spritkök för matlagning och en hink att använda som toalett - då klarar man sig hur bra som helst några dagar ytterligare!

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen