Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 18 april 2024 - klockan 05:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Oroväckande inbrottstrend


Karin Sidén 2016-11-29

Antalet inbrott i kommunen: Kungsängen 24 stycken, Bro samhälle 8 stycken och Bro landsbygd 2 stycken.
Antalet inbrott i kommunen: Kungsängen 24 stycken, Bro samhälle 8 stycken och Bro landsbygd 2 stycken.

Hösten 2016 har haft ett rekordstort antal anmälda bostadsinbrott. Jämför man med 2014 och 2015 så syns den negativa trenden mycket tydligt. En klen tröst: Upplands-Bro är på inget vis unikt. Runt om i Stockholms län syns liknande utveckling. Bara i går, den 28 november, mellan klockan 14 och 20 inkom 20 anmälningar om inbrott till Regionledningscentralen. (se länk)

Inbrotten sker ofta dagtid och höstmörkret ger ett förträffligt skydd för gärningsmännen. Nyfikna grannar är bland det bästa inbrottsskydd man kan önska sig. Bra lås, larm och säkerhetsdörrar gör också stor skillnad, men gång på gång återkommer vi till uppmaningen till aktiv grannsamverkan av den enkla anledningen att det är supereffektivt.

De dystra inbrottssiffrorna i länet oroar. Över i stort sett hela Stockholms län har man sett en påtaglig ökning av antalet bostadsinbrott och Upplands-Bro är inget undantag. Tvärtom har vi under november månad haft ett större antal anmälda bostadsinbrott än någon annan månad de senaste tre åren.

Alla som något så när regelbundet tar del av UBROs polisrapporter har kunnat notera en oroväckande utveckling under den senare delen av 2016 när det gäller bostadsinbrott. Ökningen är markant och nu måste det till gemensamma krafttag för att vända trenden. Polisen har naturligtvis en viktig roll i arbetet, men även kommunen och medborgarna. I det förebyggande arbetet kan vi alla bidra!

Ett av de mest effektiva förebyggande motmedlen mot bostadsinbrott är en aktiv Grannsamverkan. Enligt Rikspolisstyrelsen kan bostadsinbrotten minska med så mycket som 26 procent i områden som jobbar med grannsamverkan. (Se länk) Uppmärksamma grannar är tillsammans med en stor och skällande hund innanför dörren de bästa avskräckande och inbrottsförebyggande företeelserna en tjuv kan stöta på. Alla vill eller kan kanske inte vara hundägare, men att bidra till en god och aktiv grannsamverkan ger faktiskt statistiskt säkerställda resultat. Till exempel kan nämnas ett villainbrott på Korpstigen i Bro i förra veckan som avstyrdes tack vare att en närboende reagerade på konstiga ljud från en grannfastighet vid halv nio på torsdagskvällen. Genom att öronvittnet anade oråd och gick för att kontrollera vad som orsakat ljuden skrämde denne bort tjuvar som höll på att bryta sig in i en villa.

-Grannsamverkan bygger på att grannarna i ett område hjälper varandra. Det kan handla om att man kollar till varandras bostad när någon är bortrest, plockar in posten, klipper gräsmattan eller skottar garageuppfarten så att bostaden inte ser övergiven ut. Men det kan även handla om att man håller lite extra koll på vilka som rör sig i området, hälsar på alla och visar att man sett varandra. Små enkla medel för att öka känslan av samhörighet och trygghet, förklarar Björn Svensson, trygghetssamordnare i Upplands-Bro kommun och tidigare polis.

Tibblestapeln ska fyllas på med ett fullbordat inbrott ytterligare. Ett lägenhetsinbrott på Kristallstigen glömdes bort i sammanräkningen...
Tibblestapeln ska fyllas på med ett fullbordat inbrott ytterligare. Ett lägenhetsinbrott på Kristallstigen glömdes bort i sammanräkningen...

Grannsamverkan är dock inte det enda förebyggande motmedlet mot inbrott vi privatpersoner kan sysselsätta oss med. Som bostadsägare måste man inse den faktiska riskfaktorn och skydda sig och sin bostad därefter.

Att skaffa larm kan vara en åtgärd. Absolut inte ett hundraprocentigt skydd, men verkar avskräckande vilket kan vara gott nog tillsammans med andra åtgärder. Att regelbundet gå en "Skyddsrond" runt sin bostad och se över det yttre skalet är en annan klok åtgärd. Under "skyddsronden" ser man över belysningen och växtligheten, dörrar och fönster, helt enkelt hur inbjudande bostaden ser ut för icke inbjudna gäster.

-Om man har en äldre typ av lås på dörrar och fönster och/eller bor insynsskyddat så är det snarast en tidsfråga innan bostaden blir utsatt för inbrottsförsök och då borde det vara självklart att förebygga för att avskräcka potentiella inbrottstjuvar! menar Björn Svensson.

Många av inbrotten sker dagtid. Så här års, när det ändå är mörkt stora delar av den vakna tiden, brukar man se en ökning i antalet inbrott så företeelsen är inte unik, varken här i Upplands-Bro eller i länet.

En övervägande majoritet av alla inbrott som skett nu under hösten har samma modus: uppbrutet fönster alternativt uppbruten altandörr. Att bara köpa ett värstinglås till ytterdörren och installera det räcker uppenbarligen inte som inbrottsskydd. Fönsterkarmar och altandörrar måste även de ses över. Många gånger är fönsterkarmen / dörrkarmen eller dörren den svaga punkten. Har man en ytterdörr som är spröd som en kexchoklad så gör värstinglåset ingen större skillnad. Och har man en dörrkarm som ger med sig vid minsta åverkan spelar det ingen roll om man har en dyr säkerhetsdörr...

Det är viktigt att man tittar på helheten och att man försöker se på sin bostad med "tjuvens glasögon". (Se länk) Ta en titt utomhus också, på din bostad och på den eventuella tomten, med "tjuvglasögonen" på. Från alla håll!

Går det att ta sig in på tomten utan att grannarna ser? Finns det buskage att gömma sig bakom? Finns det lättillgängliga stegar att använda för att ta sig in en våning upp? Går det att klättra upp via altantak och balkong till övervåningen? Är källarfönstren stora nog att ta sig in genom?

Belysningen är en annan viktig faktor i inbrottsskyddet av bostaden.

-Så här års, när det blir det mörkt så tidigt, har tjuvarna generellt sett flera eftermiddagstimmar att arbeta ostört på innan folk kommer hem från skola och arbete. Höstmörkret är kort och gott en lockande arbetsmiljö för inbrottstjuvarna där de i skydd av mörkret enkelt kan konstatera vilka bostäder som ingen är hemma i. Eftersom skymningen kommer tidigt på eftermiddagen ökar tidsspannet där tjuvarna kan arbeta ostört på. Om man då har tidsstyrd belysning som tänds vid lite olika tidpunkter så skapar man åtminstone en viss osäkerhet om huset är tomt eller inte, och den osäkerheten kan vara tillräcklig för att gärningsmannen ska välja bort ditt hus. Rörelsestyrd belysning på tomten kan också ha en bra avskräckande effekt av den enkla anledningen att tjuven är en ljusskygg individ. Tänds lampor när tjuven smyger in på en annars helt mörk baksida ska det mycket till för att denne ska fortsätta framåt!

Tack vare ett ovanligt lågt antal inbrott under årets första åtta månader ser helårssiffrorna för 2016 inte så tokiga ut. Mellan den 1 januari och den 28 november hade 74 bostadsinbrott och inbrottsförsök anmälts. Hela 2014 anmäldes 100 inbrott och inbrottsförsök. Motsvarande siffra för 2015 var 90 stycken. Statistiken kommer från polisen i Upplands-Bro och Järfälla.
Tack vare ett ovanligt lågt antal inbrott under årets första åtta månader ser helårssiffrorna för 2016 inte så tokiga ut. Mellan den 1 januari och den 28 november hade 74 bostadsinbrott och inbrottsförsök anmälts. Hela 2014 anmäldes 100 inbrott och inbrottsförsök. Motsvarande siffra för 2015 var 90 stycken. Statistiken kommer från polisen i Upplands-Bro och Järfälla.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen