UBRO Panorama gif-fil
Mäklarhuset dec 14
Förstasidan Tisdagen den 22 augusti 2017 - klockan 09:24 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Påsklovsledig och bortrest? Se om ditt hus innan du åker!


Karin Sidén 2017-04-10

Siffrorna kommer från Polisen i Järfälla och Upplands-Bro.
Siffrorna kommer från Polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Påsken innebär skollov och långhelg, och för de allra flesta några dagars extra ledighet. Många reser bort över påsken, om så bara för ett par, tre dagar och tyvärr riskerar några av dessa att komma hem till en bostad som haft ovälkommet besök. Den senaste tiden har det varit fler inbrott än vanligt, både i bostäder och i bilar, så polisen skickar en påskhälsning till oss i Upplands-Bro med en höjd varningsflagg samt med några enkla tips på vad man som privatperson kan göra för att minska risken för att utsättas.

-Det har varit en förhöjd aktivitet den senaste tiden när det gäller just inbrott i bostad och bilinbrott. Vi ser samma tendens i Järfälla och vill därför passa på att påminna om att det finns en hel del man kan göra för att minska risken för att utsättas. Påsken är ju en av de största rese-helgerna under året vilket så klart många busar har koll på. Även om man bara är borta över dagen bör man se om sitt hus. Inbrotten sker ofta dagtid och är över på bara några minuter! säger Albin Näverberg vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Några enkla tips för att förebygga inbrott:

-Se till att dörrar och fönster är stängda och låsta, gäller även vindsfönster.

-Kontrollera att listerna runt treglaspartierna inte är lätta att demontera. (vid ett flertal av inbrotten den senaste tiden har gärningsmännen helt sonika lyft ut hela fönsterkasetten)

-Altandörrar är ofta svaga punkter. Nedre delens dörrspegel kan lätt sparkas inom man inte har förstärkt den och utan brytskydd är altandörren mycket enkel att bryta upp. En så kallad C-profil/ett brytskydd försvårar för tjuvarna men är verkningslöst om man inte samtidigt förstärker dörrspegeln. 

-Låt inte stöldbegärliga saker ligga framme och synliga.

-Samverka med grannarna för att få huset att se ut som om någon är hemma, variera persienner, skaffa timers för belysning och radio/tv och se till att brevlådorna töms.

-Glöm inte bort garagedörrar.

-Se till att stegar och liknande är undanplockade eller fastlåsta.

-Under själva resan: Ha eventuellt bagage dolt i bilen. Enbart en väska på en bilstol kan utgöra den signal som behövs för att ett inbrott ska inträffa.


Kameror tillsammans med larm är en bra investering om man vill inbrottssäkra sitt hem, men absolut inte ett hundraprocentigt skydd. Det förekommer inbrott mot larmade bostäder också, men inte lika många som mot olarmade.

För några tusenlappar går det idag att köpa riktigt bra övervakningskameror med hög upplösning, bra mörkerkapacitet och tydliga bilder. Så länge man riktar kameran så att den bara filmar i det egna hemmet eller på den egna tomten får man som privatperson ha övervakningskameror, utan något särskilt tillstånd. Tänk på att det inte är tillåtet att filma så att bildvinkeln sträcker sig utanför tomtgränsen!


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 22/8
Runebergs Finland - en smakrik resa
Utomhusbio i Kungsängen: Lejonkungen
Lördag 26/8
Bakluckeloppis i Bro
AUKTION - på Örnäs i Brunna
Bygdens Dag
Spelmansstämman
Konstrundan 2017 Invigning och vernissage
Upplands-Brofestivalen
Söndag 27/8
Spelmansstämman "Ungdom och Folkmusik sista söndagen i augusti
avståndsannons

Konstrundan 17

Kultur och Fritid vt 17 Forntidsglimtar Lunchvisn

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Sjöräddningen testamente

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen