Thoresta Herrgård Panorama april 20
Gällöfsta Toppbanner grillkvällar april 20
Förstasidan Söndagen den 31 maj 2020 - klockan 18:58 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Polisen varnar för bedrägerier mot äldre - två brott i Järfälla på kort tid


Karin Sidén 2020-01-30

Skärmdump från polisen i Järfälla och Upplands-Bros FB den 30/1-20.
Skärmdump från polisen i Järfälla och Upplands-Bros FB den 30/1-20.

Polisen i Järfälla och Upplands-Bro varnar för åldringsbrott i vårt polisdistrikt. Varningen gick alldeles nyss ut på FaceBook där de bland annat redogör för hur bedrägeriförsöken gått till.

Som alltid när det gäller den här typen av brott så handlar det om samvetslösa kriminella som utnyttjar våra äldres godtrogenhet och det är få kategorier av brott som väcker så mycket 
onda tankar som just åldringsbrott. Fega kräk ger sig på våra äldre som intet ont anande släpper in gärningsmännen i sina hem bara för att se sig berövade inte bara på sina smycken, kontanter eller bankkoder utan även stolthet, självförtroende och trygghet.

Den senaste veckan har två Järfälla-bor anmält att de utsatts för åldringsbrott, eller helt enkelt bedrägeriförsök.

Bägge personerna är åldersrika, och tillvägagångssättet har varit snarlikt. I båda fallen har målsägaren blivit uppringd av en person som sagt sig vara från polisen och denne har under samtalet förklarat att målsägaren blivit utsatt för bedrägeriförsök och att "polisen" snart kommer och knackar på för att hjälpa den "bedrägeriutsatta" att förnya id-kortet för att stoppa det påstådda brottet.

Efter ett tag har en person mycket riktigt kommit till målsägarens bostad, presenterat sig som polis, och blivit insläppt. Denne har sedan kunnat få med sig både värdesaker och bankomatkort. Bankomatkortet har sedan använts i olika transaktioner och vid bankomatuttag innan det har kunnat spärras.

Då den här typen av gärningsmän gärna rör på sig över kommungränserna är det på sin plats att även vi i Upplands-Bro varnar våra äldre anhöriga, grannar och vänner.

Påminn om att det (som äldre) gäller att vara mycket restriktiv med vem man släpper in i bostaden. Vet man inte med säkerhet vem det är som plingat på dörren så bör man inte släppa in personen. Bostadsbolagen, hemtjänsten och andra liknande aktörer brukar alltid informera i förväg om det är någon reparation eller installation som ska ske och har man inte fått någon sådan information är det klokt att vänta med att släppa in personen tills man hunnit bekräfta besöket.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 6/6
INSTÄLLT Nationaldagsfirande i Bro C
Lördag 13/6
Röda Korset Second Hand i Bro
Söndag 14/6
De vilda blommornas dag, Kalholmen vid Broängarna
avståndsannons

Sparbanken Finansiell rådgivare 2020

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal

Toppbanner UBRO
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen