Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 19 mars 2024 - klockan 05:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Polisen varnar för katalysatorstölder


Karin Sidén 2020-09-16

Saxat från Polisen i Järfälla / Upplands-Bros FaceBooksida idag, den 16/9-20.
Bild:Skärmdump från FaceBook
Saxat från Polisen i Järfälla / Upplands-Bros FaceBooksida idag, den 16/9-20.

Polisen i Järfälla / Upplands-Bro har i dag lagt ut ett meddelande på sin FaceBooksida där de varnar för katalysatorstölder. Den senaste veckan har ett stort antal Toyota Prius-ägare i Järfälla drabbats i vad som inte kan kallas något annat än en våg av stölder, men även Prius-ägare i Upplands-Bro har drabbats vid tidigare tillfällen.

Så här sa Albin Näverberg, polisen i Järfälla / Upplands-Bro, i våras om katalysatorstölderna som då drabbat ett flertal Upplands-Brobor:


-För närvarande är äldre bilar, och då kanske främst Toyota Prius, hett villebråd. Där sitter nämligen katalysatorn förhållandevis lättillgänglig vilket tjuvarna tycker är behändigt. Vi har haft ett stort antal stölder av katalysatorer sedan årsskiftet och därför vill vi uppmärksamma Upplands-Broborna på företeelsen. Att kapa bort en katalysator är ingen tyst historia - det låter en hel del och därför begås brotten så gott som uteslutande nattetid. Skulle man höra ljud från parkeringen som man tycker låter suspekt får man gärna ringa 112. Att ringa 112 vid ett pågående brott är i sin ordning, även om det inte skulle röra sig om fara för liv.

Så här skriver polisen på FaceBook i dag, onsdagen den 16 september:

Vi har tidigare skrivit om stölder av bildelar från nyare bilar, såsom rattar från främst BMW och Mercedes samt navigatorer från i huvudsak bilar från VW-koncernen.

Nu har ett annat fenomen i samma genre uppenbarat sig. Denna gång rör det sig om katalysatorer som tillgrips från bilar parkerade på främst större parkeringar. Under den gångna veckan har det anmälts tretton sådana stölder i Järfälla kommun. Upplands-Bro har inga fall under den perioden, men har drabbats tidigare.

Samtliga drabbade fordon har varit av modellen Toyota Prius från andra halvan av 00-talet och så gott som alla stölder har skett nattetid.

Detta är ett fenomen som inte är unikt för Järfälla. Den här typen av stölder förekommer över större delen av Sverige och i andra länder.

Merparten av stölderna tros utföras av det som vi benämner IBN, Internationella brottsnätverk.
Gärningsmännen är således på olika sätt hitresta och specialiserar sig på den här typen av stölder, vilket också gäller för de bildelsstölder från andra bilmodeller som vi tidigare skrivit om.

På olika videotjänster kan man lätt söka fram filmmaterial som visar hur dessa stölder kan gå till. För den som intresserar sig för detta heter katalysator "catalytic converter" på engelska.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen