Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 03:25 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Poliskontor ersätts med kontaktpunkter


Karin Sidén 2017-05-11

Polisnärvaro står högt på önskelistan hos många kommunmedborgare. För många likställs den närvaron med ett bemannat poliskontor, vilket kanske inte nödvändigtvis behöver vara fallet. För att komma nära medborgarna kan det kanske till och med i många fall vara bättre att inte stänga in sig på ett kontor med polisemblem på skylten över dörren.

-Vi tror att vi med vår satsning på Kontaktpunkter, eller Medborgarkontor som de också kallas i dagligt tal, kan få en mer naturlig närvaro i Bro och Kungsängen eftersom vi planerar att finnas i Brohuset och i Kommunhuset, säger Magnus Nilsson vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Polisen står för närvarande utan lokaler i Upplands-Bro kommun. De sista inventarierna är utflyttade ur poliskontoret i Kungsängen och kontraktet är uppsagt. I ärlighetens namn är det länge sedan Kungsängenkontoret var en Polisstation i den bemärkelsen. Stationen har inte varit bemannad med poliser i yttre tjänst sedan 2014 så förändringen är sedan länge en verklighet, om än kanske inte allmänt känd.

-I praktiken har vi inte haft kontor i Upplands-Bro på flera år, men ändå betalat hyra för lokalen. Några timmar varje tisdag har vi haft receptionen öppen, så det innebär mycket outtnyttjad tid och faktiskt slöseri med resurser som kan och bör användas på ett bättre sätt, säger Magnus Nilsson.

Polisens omorganisation har bland annat haft som syfte att komma närmare medborgarna. Hittills har utfallet varit så där för oss i Upplands-Bro får man väl säga utan att ta i från tårna. För oss i "lilla" Upplands-Bro (jämfört med grannkommunerna) har det snarare känts tvärtom eftersom poliser i yttre tjänst inte längre är stationerade här utan utgår från Sollentuna. Polisstationen i Jakobsberg är utgångspunkt för kommunpoliserna i Järfälla och Upplands-Bro och mer av en administrativ bas med reception.

Till hösten kommer Jakobsbergs polisstation att byggas ut och när det är klart kommer även uniformerad polis att flyttas dit, men tills dess så är deras bas Sollentuna.

-Det låter väldigt dramatiskt att stänga ett poliskontor och därför är det förståeligt om man som kommunmedborgare blir oroad, men vi kommer att kunna ge samhällsservice utan att vara bundna till ett kontor med emblem på skylten. Det vi planerar att göra nu är att införa så kallade Kontaktpunkter (kallas även Medborgarkontor i en del kommuner) så att vi kommer närmare kommunmedborgarna. Konceptet har redan införts i flera Stockholmskommuner och hittills har förändringen mottagits väl. Bland annat så blir det ett mer naturligt flöde av folk när polisen inte sitter instängd på ett poliskontor vilket gynnar kontakten med medborgarna. Avståndet minskas vilket vi tycker är positivt. 

Hittills har konceptet med Kontaktpunkter / Medborgarkontor införts på ungefär 30 platser och fler ligger i "pipeline".

Planen är att tillsammans med kommunen hitta mobila lösningar i Bro och i Kungsängen. Man har våren och sommaren på sig att göra det så just nu pågår planeringsarbetet för att komma fram till var, när och hur. När semestrarna är slut ska allt vara klart. 


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen