Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 14:01 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Räddningstjänsts hembesök ska förebygga brandtragedier


Karin Sidén 2015-03-12

Lasse, Esko och Gusten pratar brandsäkerhet med boende på Bergvägen i Kungsängen.
Bild:Karin Sidén
Lasse, Esko och Gusten pratar brandsäkerhet med boende på Bergvägen i Kungsängen.

Med målet att minska antalet dödsbränder i hemmen har brandmännen vid Attunda påbörjat ett projekt med hembesök i flerfamiljshus. För brandmännen stationerade i Bro startade projektet i tisdags med hembesök i ett par av fastigheterna på Bergvägen i Kungsängen. Hembesöken är ett av många förebyggande arbeten brandmännen gör och kommer att pågå under lång tid.

Attunda Räddningstjänst har påbörjat ett projekt med hembesök hos kommuninvånare som bor i flerfamiljshus. Syftet med hembesöken är att informera de boende om brandsäkerhet och om hur man ska göra i händelse av brand för att på bästa sätt skydda sig och sin egendom mot onödigt stor skada. Med enkla medel och kunskap kan man förhindra många katastrofer.

-Enligt vår statistik är det så många som 9 av 10 som omkommer i bränder som dör i sin bostad, så då är det klart att det är i bostaden vi ska möta människan - innan olyckan inträffar. Olyckor orsakas i stor utsträckning av människor och människor går att påverka. Med information och rätt kunskap tror vi att det kan bli en positiv förändring. Inget slår det personliga samtalet när det gäller att informera. Våra hembesök ska bli ett långsiktigt arbete som alla distrikt bidrar i och där vi möter våra medborgare och minskar dödsbränderna i bostäder, berättar brandmannen Micke.

<span class=\
Bilden kommer från SVT.

UBRO fick följa med och titta hur hembesöken går till. Brandmännen på brandstationen i Bro har informerat om sina hembesök i förväg med informationsbrev på anslagstavlorna, så ingen av dem som öppnar dörren blir särskilt förvånad över besöket, något som är väldigt viktigt ur säkerhetssynpunkt. Brandmännen går heller inte in i lägenheterna utan stannar på tröskeln och pratar och pekar därifrån.

-Har du brandvarnare i din bostad? Vet du hur man kollar att den fungerar? är det första brandmännen frågar efter att de presenterat sig. Fungerande brandvarnare i bostad har visat sig vara det i särklass bästa för att undvika en dödsbrand. Numera är det lag på att alla ska ha brandvarnare i sina bostäder, något som naturligtvis är positivt, men det gäller att man kollar sin brandvarnare regelbundet så att den inte blir en falsk trygghet.

Efter brandvarnar-koll och ett kort prat om hur viktigt det är att regelbundet testa att den fungerar frågar de sedan om bostaden är utrustad med brandsläckare eller brandfilt. Därefter visar de en bild på en begränsad brandhärd i en lägenhet och frågar om den boende tror sig kunna släcka en brand av den omfattningen. I samtalet som följer diskuterar man fördelen med att ha någon form av brandskydd framför att försöka släcka en eventuell eld med hinkar med vatten eller täcken.

-Med en pulversläckare kan man släcka en liten brand väldigt snabbt och effektivt, men det blir pulver överallt. Då kan i stället en brandfilt vara ett bra alternativ. De finns att köpa i de flesta större varuhusen för en billig peng och de släcker en mindre brand utan att stöka ner runt omkring. Att ha tillgång till båda alternativen är bra, förklarar brandmännen för de boende.

-Skulle du kunna släcka en brand av den här omfattningen? var en av de frågor brandmännen ställde till de boende under hembesöket.
Bild:Karin Sidén
-Skulle du kunna släcka en brand av den här omfattningen? var en av de frågor brandmännen ställde till de boende under hembesöket.

-Hur skulle du göra om trappuppgången var rökfylld? är en annan fråga brandmännen ställer till de boende de möter under hembesöken. De flesta svarar att de skulle springa ner och ut, någon att de skulle hoppa från balkongen. Väldigt få svarar det säkraste och bästa alternativet: att stänga dörren och stanna i lägenheten.

Bor man i ett flerfamiljshus ska man se till att stänga sin dörr och sedan larma 112 om man upptäcker rök i trapphuset, vilket för de allra flesta strider helt mot vad instinkten säger. Flyktinstinkten i dylika situationer är stark, vilket inte alls är konstigt, och bästa sättet att övervinna den är med kunskap. Har man blivit informerad om att man ska stänga dörren om sig är sannolikheten större att man agerar riktigt i en krissituation och därför är brandmännens hembesök oerhört viktiga.

-Varje lägenhet är en egen brandcell. Det innebär att den står emot elden och den värsta röken i upp till en timme. Så även om det brinner i grannlägenheten så är det mycket säkrare att stanna i sin egen lägenhet än att ge sig ut i trapphuset, berättar brandmannen Gusten.

-Många minns den fruktansvärda tragedin i Rinkeby för några år sedan när en mamma och hennes fem barn dog av rökförgiftning i en trappuppgång. En sådan tragedi hade troligtvis kunnat undvikas om kunskapen funnits, fortsätter Gusten.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen