Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 01:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Rättegången för Finnstabranden närmar sig


Karin Sidén 2014-10-22

Klockan 19.48 den 25 maj 2013 larmades Räddningstjänst till Fjärilsstigen i Finnsta där en brand brutit ut på en balkong. Branden spred sig snabbt upp i taket på fastigheten.
Bild:Tommy Sidén
Klockan 19.48 den 25 maj 2013 larmades Räddningstjänst till Fjärilsstigen i Finnsta där en brand brutit ut på en balkong. Branden spred sig snabbt upp i taket på fastigheten.

Den 25 maj 2013 är ett datum som svetsat sig fast i minnet hos många Brobor. Då startade Finnstabranden som gjorde tjugotalet familjer boendes på Fjärilsstigen i Finnsta bostadslösa under en längre tid. För några av familjerna tog det nästan ett år innan de kunde flytta tillbaka igen, medan andra var tillbaka efter ungefär ett halvår. Ett fåtal hyresgäster har ännu inte fått sina lägenheter åtgärdade då evakueringsmöjligheter inte funnits. De rättsliga följderna av branden återstår att klargöra och först efter årsskiftet blir det rättegång mot den den hyresgäst vars balkonggrillning orsakade förödelsen. Mannen har åtalats för allmänfarlig vårdslöshet.

Nästan ett och ett halvt år har gått sedan hyreshuset på Fjärilsstigen i Bro eldhärjades. För de drabbade har det varit en tuff tid med evakuering, försäkringstjafs och ekonomisk utsatthet, där ingenting kommit dem gratis till del. Boende vittnar om att det varit en kamp och en tid av prövning där några familjer fortfarande strider med sina försäkringsbolag om ersättningen. För några av de drabbade familjerna återstår ännu renoveringsarbetet, då det varit svårt att hitta evakueringslägenheter. Samtidigt har gemenskapen och vänskapsbanden grannar emellan stärkts på ett sätt som kanske inte varit möjligt utan den gemensamma katastrofen, så något positivt har ändå följt i fotspåren på allt det onda.

Vid lunchtid den 26 brann det fortfarande. Det tjocka lagret tjärpapp och tjära som låg på taket försvårade släckningsarbetet. Tjärpappen smälte i hettan och blev till en tjockflytande massa. <br />
Bild:Tommy Sidén
Vid lunchtid den 26 brann det fortfarande. Det tjocka lagret tjärpapp och tjära som låg på taket försvårade släckningsarbetet. Tjärpappen smälte i hettan och blev till en tjockflytande massa.


Under tiden som gått har de rättsliga kvarnarna sakta malt på. Förundersökningen har gjorts och åtal väckts. I början av 2015 är det dags för rättegång mot den hyresgäst som åtalas för allmänfarlig vårdslöshet genom att ha grillat på balkongen och på så sätt orsakade branden. Enligt uppgifter i Aftonbladet den 10 oktober erkänner han att han grillade på balkongen, men hävdar att han inte visste att det inte är tillåtet att göra det och att det hela var en ren olyckshändelse.

Fastighetsägaren å andra sidan menar att man vid upprepade tillfällen påpekat för mannen att det råder eldningsförbud på balkongen och att han ska betala drygt 490 000 kronor i uteblivna hyresintäkter för de lägenheter som eldhärjades och vattenskadades på grund av mannens vårdslöshet. Åtta lägenheter totalförstördes och ytterligare tretton lägenheter omfattande skador av eld, rök och vatten.

Det tog närapå ett dygn att släcka elden på taket. <br />
Bild:Tommy Sidén
Det tog närapå ett dygn att släcka elden på taket.



Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen