Woody feb 19 monterat
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 24 maj 2019 - klockan 11:05 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så åker studenterna säkrare på studentflaket!


Karin Sidén 2019-05-14

Studenten närmar sig för en stor kull ungdomar, med allt vad det innebär av studentskivor, mösspåtagning, glädjefnatt och utspring. Och för många: studentflak. En inte helt okontroversiell företeelse där skolungdomarna åker klassvis på lastbildsflak de hyrt för dyra pengar för någon timmes glädjefylld rundtur med musikdunk och ölsprut.

Normalt sett är det förbjudet att färdas på flak eller släp på det sättet men vid studentfirande kan korta tillfälliga transporter vara tillåtna om vissa säkerhetskrav är uppfyllda. Tyvärr sker ibland tragiska olyckor där studentflak är inblandade och då byts den sprudlande framtidslyckan där allt är möjligt till svartaste bråddjup. För att minska riskerna förenade med studentflak har polisen sammanställt de bestämmelser som gäller samt vad man ska tänka på både som chaufför och glad student.

Så är det då snart dags att släppa ut en yster skara studenter i det stundande vuxenlivet! Här i Upplands-Bro är det utspring den 5 juni, men under inledningen av juni är det studentfirande mest varje dag vid någon eller några gymnasieskolor i Storstockholm. Ett studentfirande som ganska ofta inleds på ett lastbilsflak tillsammans med hoppande, dansande och sjungande klasskamrater.

Inte helt ovanligt är det att dagen påbörjats i arla morgonstund med champagnefrukost vilket gör att de nykläckta studenterna inte bara är "rusiga" på lyckan av att ha nått en milstolpe i livet när de hoppar och dansar där på flaket. Konsekvenstänket är ofta begränsat - något som kan få direkt katastrofala följder.

För att försöka förebygga olyckor och minska olycksrisken har polisen sammanställt en lång rad tips kring studentflaksåkandet och även de bestämmelser som ska respekteras. Allt finns att läsa på polisen.se

Det är föraren som är ansvarig för att studentflaket uppfyller alla säkerhetskrav och att det framförs på ett säkert sätt, men Polisen rekommenderar även att det finns flakvärdar med på flaket. En flakvärd fram och en bak för att kunna överblicka studenterna, och som inte är med och firar utan har fullt fokus på att hålla koll på flakaktiviteterna. Flakvärdarna kan uppmärksamma riskfyllt beteende i ett tidigt skede och därigenom förhindra att en olycka inträffar.

Att man rekommenderar att det finns ett par flakvärdar med på varje studentflak beror på att det de senaste åren skett ett antal allvarliga olyckor, varav några med dödlig utgång.


De krav som gäller för att köra studentflak och deras konstruktion finns på Transportstyrelsens webbplats. Det kan också finnas lokala bestämmelser för studentflak och vem som kan vara flakvärd, något man måste ta reda på i förväg.


Bestämmelser för studentflak saxat från polisen.se:
Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 25/5
Röda Korset - Loppis / Second Hand
KUNGSFESTEN
Söndag 26/5
Trädgårdsföreningen Kungsängsliljan bjuder in till trädgårdsloppis
Lördag 1/6
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 2/6
Vandring till Jättestenen på Norra Stäksön
Torsdag 6/6
Nationaldagsfirande i Bro
Lördag 8/6
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 15/6
Röda Korset - Loppis / Second Hand
avståndsannons

U-B kommun Rösträkning EUvalet 19

U-B kommun Kungsfesten 19

MP EUvalet 19 sb2

U-B kommun Förtidsrösta EUvalet 19

Centern -EUval 19

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UNICEF plugg

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen