Woodys Bra produkter april 17
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Lördagen den 20 oktober 2018 - klockan 23:24 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så här i ljus-tider:
Hur brandskyddat är ditt hem?


Karin Sidén 2017-12-12

Bild:Tommy Sidén

Under december månad ökar antalet bostadsbränder. Tända ljus som glöms bort är en stor  "syndare" i statistiken, men även kvarglömda kastruller på spisplattor, ej underhållna skorstenar och fnösktorra julgranar är potentiella brandfaror.  

Att ha tända ljus är stämningsfullt, mysigt och näst intill lika självklart som glögg, pepparkakor och clementiner i jultider. Men - det finns en baksida på ljus-myset. Varje år inträffar tyvärr ett onödigt stort antal bostadsbränder på grund av att man lämnar sina stearinljus obevakade. Under julmånaden sker fler ljusbränder än under någon annan tid på året. Och ju närmare fjärde advent och julafton vi kommer desto fler bränder startar.

Även om inte alla bränder slutar i tragedier är en bostadsbrand en skrämmande upplevelse man helst vill vara utan. Det finns en rad enkla sätt att ta till för att minska risken för brand utan att för den skull ge avkall på myset. 

Ju närmare jul vi kommer desto fler bostadsbränder inträffar på grund av tända ljus. Ungefär hälften av bostadsbränderna under ett år sker i december-januari, varav den största andelen sker i mitten till slutet av december. 

Första och andra advent är, om man pratar med brandmännen själva, som vilken helg som helst. Tredje och fjärde advent däremot börjar första-advent-ljuset bli farligt kort och närma sig mossan i den traditionella adventsstaken. 

Med detta i åtanke kan man konstatera att vi närmar oss den brandfarligaste perioden på året! Det är med andra ord hög tid att se över sitt brandskydd i bostaden, om man inte redan gjort det.

Handen på hjärtat: hur förberedd är du för det värsta som kan hända dig som bostadsinnehavare?Det går att förebygga bränder med ganska enkla medel och det går också att höja sitt säkerhetsmedvetande och förbereda sig mentalt - till en viss del. Här är några av de olika saker man kan göra i förberedande brandriskminimering:

Lämna ALDRIG ljus oövervakade. Det är så lätt hänt att glömma dem. Telefonen ringer och man går och svarar. Medan man pratar passar man på att vattna blommorna. Ute i hallen upptäcker man att skorna är i oreda så man snyggar till och fortsätter sedan till tvättstugan där tvättmaskinen just är klar och kan laddas om. När sedan tvätten är hängd har det gått åtminstone 20 minuter sedan man lämnade ljusen och på den tiden har mycket kunnat hända...


Ha flamsäker mossa
 i adventsljusstaken - om du verkligen måste ha mossa runt adventsljusen. Annars kan man ha stenar, snäckor eller glaskulor till. Och byt ut den flamsäkra mossan om inte varje år så kanske i alla fall vartannat. Ljusmanschetter är också en brandfara att beakta.


* Inga ljus på TVn!
 Vilket snart är en omöjlighet när alla tjockTV-apparater är pensionerade... Men inte heller nära gardinerna eller andra brandfarliga inredningsdetaljer.


Ljuslyktor med blockljus eller värmeljus
 är säkrare än stearinljus/kronljus som kan välta, men är absolut inte ofarliga. Värmeljus kan också orsaka brand, framför allt om de står många tillsammans eller i täta ljuslyktor. Ha samma respekt för värmeljus som för vanliga ljus. Ställ dem inte nära föremål som kan börja brinna. se länk


Brandvarnare, Brandfilt och Brandsläckare
 är tre saker som är bra att utrusta sitt hem med i förebyggande syfte. Tänk på att kolla batterierna i brandvarnarna med jämna mellanrum, till exempel första advent varje år. Viktigt också att brandsläckaren blir ompysslad regelbundet! se länk


Planera en utrymningsväg
 och kanske till och med öva någon gång. Har man sovrummet en trappa upp kan det vara bra att ha en flyktväg ut och ner som inte går via trappan. På förskolor, skolor och arbetsplatser brandövar man regelbundet - varför inte hemma med familjen också?

Om olyckan ändå är framme trots säkerhetsmedvetenhet och försiktigthetsåtgärder finns det fortfarande en del man kan göra för att minska katastrofen.

Alla bränder är små från början. Genom ett snabbt och genomtänkt ingripande kan du minska eldens framfart betänkligt. På några få minuter kan ett rum vara övertänt. Eftersom det kan ta 10-15 minuter innan Räddningstjänsten är på plats är det viktigt att den som upptäcker elden agerar på rätt sätt.

Men genom fel ingripande kan du i stället accelerera branden, så därför är det återigen klokt att vara förberedd. En spisbrand till exempel kan gå från noll till eldinferno på ett ögonblick om man försöker släcka med vatten... se länkMen vad ska man då göra om det börjar brinna? Hur kan man begränsa eldens framfart och skadeverkan? 


Stäng in branden!
Brinner det i din lägenhet - ta dig ut och stäng dörren. Varje lägenhet är en egen brandcell och klarar att hålla branden inne längre tid än det tar för Räddningstjänst att nå fram

Brinner det i en grannes lägenhet och är rökfyllt i trapphuset eller brinner det i trapphuset så ska du stänga in dig i din lägenhet. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Röken är livsfarlig och dödar snabbt. Ett par, tre andetag kan räcka för att göra dig medvetslös.

Brinner det i din villa ska du stänga dörrar och fönster så att syretillförseln till elden stryps. Om möjligt ska man stänga in elden i det rum den startat i. 


Rädda dig och andra!

Ta dig ut! Varna omgivningen! Stäng efter er.


Larma 112!Släck!

Om det går kan man släcka själv, men ta inga onödiga risker. Tänk på att aldrig hälla vatten över en matfettsbrand. Kväv elden istället.Länk till Attundas hemsida om en brandsäker jul.

Länk till Länsförsäkringar - Sveriges största brandövning

Länk till Trygg Hansa - Brandöva i Virtuell Reality

Länk till en kort film på Expressen TV som visar hur fort en torr gran förvandlas till en eldkvast.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 20/10
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Har du problem att höra? Hörselskadades förening i Järfälla och Upplands Bro har Öppet Hus
Disco från 5 år med DJ Choco Canel
Vernissage: ART´S FUN! med Lasse Åberg
Söndag 21/10
AA - MÖTE
Tisdag 23/10
Tisdagsmys i bibblan!
Yogapromenad Prova-på
Språkcafé - i Kulturhuset
Språkcafé - i SFIs lokaler i Kungsängen
avståndsannons

Kultur & Fritid ht 18 minidisco

Kultur & Fritid ht 18 Lasse Åberg

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen