Woodys Bra produkter april 17
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Söndagen den 21 oktober 2018 - klockan 00:19 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Så skyddar du dig mot kortbedrägerier
Nyhet från Polismyndigheten


Nyhet från Polismyndigheten 2017-11-08

Många drabbas av att privata kortuppgifter stjäls och används vid köp på nätet. Här är några enkla tips hur du skyddar dig.

-Eftersom många handlar på nätet lagras stora mängder kortuppgifter på servrar runt om i världen. Om uppgifterna sedan läcker ut läggs de upp till försäljning på sajter som till exempel Darknet. Därefter blir det möjligt att använda en annan persons kortuppgifter till olika köp på framförallt nätet, säger Lotta Mauritzson på Nationellt Bedrägericentrum.

Tänk på detta för att skydda dig vid näthandel:
  • Använd internetspärr och/eller geospärr om banken erbjuder det. Internetspärr betyder att kortet är låst för internetköp och när du ska genomföra ett köp låser du tillfälligt upp kortet. Geospärr betyder att det finns en geografisk spärr på kortet, vilket innebär att kortet inte går att använda i visst geografiskt område.  
  • Ha ett separat konto eller ett kreditkort som inte är kopplat till ditt vanliga lönekonto. Se till att ta bort krediten på kortet och sätt istället in en summa som motsvarar vad du ska handla för.
  • En del banker erbjuder så kallade virtuella kort, där du bara får ett kortnummer och övriga uppgifter som behövs för att handla på nätet. Du får alltså inget fysiskt kort. Istället för du över exakt så stor summa som behövs för köpet till det virtuella kortet och när köpet är genomfört annulleras kortet.
  • Kontrollera vilka kontaktuppgifter som finns till webbutiken och vilka betalningssätt de erbjuder. De stora kortföretagen erbjuder säkrare betallösningar som till exempel 3D-secure och Verified by Visa. Fakturaköp kan också vara ett alternativ.
  • Kontrollera webbutiken genom att till exempel söka efter omdömen på nätet. Var vaksam på erbjudanden som är för bra för att vara sanna.


Länk till polisen.se där fler tips om hur du handlar säkert på nätet finns listade.Skärmdump från Polisen.se 8/11-17.<br /><br />Hittills i år har cirka 200 anmälningar om bedrägerier anmälts per dag, alltså något färre än förra året, men sannolikt kommer julhandelns uppsving av näthandel att öka antalet bedrägerier.
Skärmdump från Polisen.se 8/11-17.

Hittills i år har cirka 200 anmälningar om bedrägerier anmälts per dag, alltså något färre än förra året, men sannolikt kommer julhandelns uppsving av näthandel att öka antalet bedrägerier.


 


Nyheten publicerades på Polisens hemsida den 8 november 2017.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 21/10
AA - MÖTE
Tisdag 23/10
Tisdagsmys i bibblan!
Yogapromenad Prova-på
Språkcafé - i Kulturhuset
Språkcafé - i SFIs lokaler i Kungsängen
Onsdag 24/10
Stickcafé i Kulturhuset
Filmvisning:Still Alice
Torsdag 25/10
Torsdagsmys i bibblan!
Språkcafé - i Brohuset
avståndsannons

Kultur & Fritid ht 18 minidisco

Kultur & Fritid ht 18 Lasse Åberg

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen