Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 17:34 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Skatteverket varnar för bluffmejl


Karin Sidén 2015-01-28

Skärmdump av mejl skickat till undertecknad.
Skärmdump av mejl skickat till undertecknad.

De senaste veckorna har polisen och Skatteverket fått in många samtal om mejl om skatteåterbäring. Mejlen ska föreställa vara skickade från Skatteverket och meddelar mottagaren att denne tilldelats extra skatteåterbäring. Hur många privatpersoner som drabbats av bedrägeriförsöket är höljt i dunkel eftersom mörkertalet vid liknande brottslighet är stort. Bluffmejl och nätbedrägeriförsök har blivit en del av vardagen och något av en axelryckning. Få anmäler bluffmejlen vilket gör att statistiken baseras på gissningar och antaganden.

Sedan mitten av januari har många, många människor i Sverige fått mejl från "Skatteverket" där man får besked att man ska få extra skatteåterbäring. Mottagaren ska bara skicka några kompletterande personuppgifter så kommer pengarna sedan att föras över... Både Skatteverket och Polisen varnar för dessa bluffmejl och uppmanar mottagaren att inte klicka på länken som medföljer mejlet och att absolut inte skicka några som helst personuppgifter eller kontouppgifter.

Skatteverket är en av ett flertal avsändare som används frekvent i bedrägligt syfte. Andra avsändare som ofta förekommer är till exempel banker, VISA, Blocket och Polisen. Den senaste tiden har mejl om skatteåterbäring återigen landat i många, många mejlboxar runt om i Sverige. Nätbedrägerier är en snabbt växande brottskategori.

De senaste åren har antalet anmälningar om nätbedrägerier mångdubblats och i dagsläget är vart tionde brott ett bedrägeribrott. Bedragarna utger sig för att vara banker, myndigheter eller större företag och försöker på mer eller mindre sofistikerade sätt komma över våra kontouppgifter. Att utge sig för att vara ett annat företag i bluffmejl i syfte att komma över bankuppgifter är ett fenomen som har fått namnet "phishing".

Bluffmejlen som landar i mejlboxen har helt klart olika nivå på trovärdigheten. Där en del är väldigt proffsiga med loggor från rätt myndigheter och ett formellt språk är andra taffliga Google-översättningar som knappast lurar någon. Oavsett vilket är de ett problem i tiden som ökar stadigt och riskerar att ställa till det för oss alla. Med en smula sunt förnuft och en stor gnutta misstänksamhet kan man dock skydda sig och sina tillgångar.

Via länken når du Polisens hemsida med tips om hur du kan skydda dig mot phishing och andra bedrägeriformer man som privatperson och företagare kan drabbas av.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen