UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 13 juli 2020 - klockan 09:50 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Snabbspår för enkla brott provas i hela norra Stockholms län
Nyhet från Polismyndigheten


Nyhet från Polismyndigheten 2019-02-05

Vid årsskiftet utökades försöket med snabbare lagföring. Nu ska polisen i hela norra Stockholms län kapa tiden från brott till straff vid enkla brott. Metoden provas också på ungdomsärenden.

Försöket med snabbare lagföring startade i januari förra året i lokalpolisområdena Solna, Rinkeby och Täby. Vid årsskiftet utökades försöket till hela polisområde Stockholm nord, som även omfattar lokalpolisområdena Sollentuna, Vällingby, Järfälla/Upplands-Bro och Norrtälje.

-Försöket har varit en succé och lokalpolisområdena har sett fram emot att komma igång. Redan under det första året nådde vi målet att lagföra brott inom två till sex veckor mot de ursprungliga cirka 22 veckorna och kvaliteten i våra utredningar har ökat markant, säger projektledare Jörgen Nilsson på polisområde Stockholm nord.

Hittills har försöket gällt brott som begås av personer över 18 år. Från 7 januari i år har polisen i Solna, Rinkeby och Täby lokalpolisområden startat ett kompletterande ungdomsspår för ungdomar mellan 15-18 år. I samarbete med kommunens socialtjänst ska brott som begås av ungdomar hanteras snabbare. Målet är lagföring inom tio veckor. I ett fall med en minderårig som snattade kunde förhör hållas på plats och beslut från åklagare kom efter två dagar.

Försöket med ungdomsspåret ska utökas till hela polisområde Stockholm nord under 2019 och pågå till december 2021. Liksom i vuxenspåret har särskilda jourförundersökningsledare en nyckelfunktion att vägleda patrullerna till rätt åtgärder.

I april ska Brottsförebyggande rådet, Brå, redovisa en utvärdering av snabbare lagföring för vuxna. Regeringen beslutar sedan om försöket ska utökas till hela regionen. Det kan i så fall ske från 2020, vilket polisen har börjat förbereda sig för.

-Många berörs av det nya arbetssättet och det krävs anpassningar utifrån lokala förutsättningar tillsammans med övriga myndigheter, säger Jörgen Nilsson.


Publicerad på Polisen.se den 30/1-19

Faktarutan är hämtad från Polisen.se och ovan kopierade nyhet som publicerades där den 30 januari 2019.
Faktarutan är hämtad från Polisen.se och ovan kopierade nyhet som publicerades där den 30 januari 2019.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen