Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 15:49 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Snart påbörjas rivningen av EON-skorstenen i Bro centrum 


Karin Sidén 2021-06-03

Drönarbild över Bro centrum där skorstenen stått som ett landmärke i många, många år. Värmeanläggningen byggdes på 1960-talet.
Bild:Upplands-Bro kommun
Drönarbild över Bro centrum där skorstenen stått som ett landmärke i många, många år. Värmeanläggningen byggdes på 1960-talet.

Det nästan 60 meter höga landmärket i Bro centrum, skorstenen på EON:s gamla panncentral, ska rivas. Redan nästa måndag, den 7 juni, sätter rivningsarbetet igång.

Som ett funktionellt landmärke, likt en knappnål som utmärker en särskild plats på en karta, har den 58 meter höga skorstenen i Bro centrum gjort ett ypperligt arbete. Och inte bara som platsmarkör av centrum - från panncentralen i Bro centrum har många Bro-bor fått bäde värme och elektricitet levererad genom åren. I och med rivningen av skorstenen går en epok i graven.

Arbetet med att riva skorstenen påbörjas nästa vecka, den 7 juni, och man räknar med att det kommer att ta ungefär en vecka.

-Med hjälp av kranbilar kommer skorstenen att tas ner i sektioner, uppifrån och ner, förklarar Stefan Göransson, förvaltare på Upplands-Brohus.

Räkna därför med att det i samband med nedmonteringen av skorstenen kan komma att vara lite svårare än vanligt med framkomligheten i anslutning till den före detta värmeanläggningen.

I december 2020 tog EON ner skyltarna och flyttade värmepannorna från den gamla anläggningen till den nybyggda och moderna anläggningen i Högbytorp. Upplands-Brohus har en del verksamhet kvar i byggnaden, men man tittar nu på nya lokaler. Enligt Ann Hermansson Alm, VD på Upplands-Brohus, blir det inte fråga om någon längre flytt:

-Vi kommer att finnas kvar här i Bro. Vi ska hitta alternativa lokaler för att kunna upprätthålla servicen gentemot våra hyresgäster, säger hon.


Länk till kommunens hemsida där det finns en särskild portal där man samlat information om kommunens utveckling.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen