Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 00:23 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Sommardäck eller inte - det är frågan


Karin Sidén 2018-04-10

Den 15 april är sista dagen då det är tillåtet med dubbdäck, men är det fortfarande vinterväglag eller om det befaras bli halt, får man behålla dubbdäcken på. Bra att veta för dig som har vinterdäcken kvar på bilen och funderar på hur du ska göra med tanke på väderläget och den senfärdiga våren.

Årets snörika och kvardröjande vinter har gjort det svårare än på länge att avgöra när det är dags att åstadkomma det ultimata vårtecknet: sommardäck på! Håll koll på väderprognosen! är ett viktigt tips när det gäller vinterdäckens vara eller inte vara den här tiden på året. Säger prognosen att busväder är på ingång kan det vara klokt att vänta med däckskiftet. 

Eftersom Sverige är ett avlångt land med stora skillnader i väder och temperatur mellan norr och söder under året, är regeln om dubbdäcksförbud flexibel. Boende i norra Sverige är vana vid att behålla dubbdäcken på även efter den 15 april eftersom det vanligtvis brukar vara vinterväglag på många håll även efter det datumet. I år, när snödjupet på många håll varit rekordartat, råder vinterväglag på långt fler platser och längre söderut än vad vi är vana vid.

På Polisens hemsida står det att: "Det är lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag."

Det står även att: ”Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag.” 

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Tänk på att även vägrenen räknas som en del av vägen.

Den som har odubbade vinterdäck behöver inte byta till sommardäck innan den 15 april. Regeln gäller bara dubbade vinterdäck.


Länk till lagar och regler gällande däck.




Källa: Polisens hemsida och Trafikverkets hemsida


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen