Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 16:25 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Starka känslor på informationsmöte om modulboenden


Karin Sidén 2016-10-18


På måndagskvällen hade Upplands-Bro kommun bjudit in till ett informationsmöte om de planerade modulbostäderna som kan komma att uppföras på Violinvägen i Brunna och på Lindhagabergsvägen i Bro. Från kommunens sida fanns politiker och tjänstemän med inblick i processen och verksamheten på plats för att försöka svara på så många frågor som möjligt.

Det blev ett hätskt möte med många frågor, mycket åsikter och svallande känslor. Mötet livesändes på kommunens webbplats, och går även att se i efterhand. (Se länk)

Närmare 200 personer fanns på plats i Upplands-Bro Gymnasiets matsal på måndagskvällen. Majoriteten av mötesdeltagarna var närboende till de planerade modulboendena, men på plats fanns också politiker, tjänstemän, representanter från Polis och Räddningstjänst, Upplands-BroVolontärer med flera.

Camilla Janson är kommunstyrelsens ordförande.
Bild:Karin Sidén
Camilla Janson är kommunstyrelsens ordförande.

Mathias Rantanen, samhällsbyggnadschef berättade om bygglovsprocessen.
Bild:Karin Sidén
Mathias Rantanen, samhällsbyggnadschef berättade om bygglovsprocessen.

Redan innan mötet började kunde man känna spänningen i lokalen. Ivriga samtal fördes och oroliga funderingar ventilerades mellan bänkraderna och det rådde en spänd förväntan på vad som komma skulle.

Upplägget för mötet var att några av kommunens tjänstemän skulle hålla korta informativa presentationer för att i dessa besvara några av de frågeställningar som redan ställts från kommunmedborgare via telefon och mejl och därefter skulle huvudparten av mötestiden användas till frågestund.

Det gick så där. Några röster i bänkraderna gjorde klart att man var helt ointresserad av information, och att man bara ville ha ett besked om att planerna skulle ändras, inget annat. Andra höll inte med utan efterlyste informationen som man tyckte hade saknats tidigare. Det blev vid flera tillfällen ganska turbulent stämning och höjda röster i församlingen och för kvällens moderator, Sara Eklind, kommunikationschef i kommunen, var det ibland svårt att hålla ordningen i schack.

Camilla Janson, kommunstyrelsens ordförande, hälsade alla välkomna och berättade kort om anledningen till att man bjudit in till kvällens informationsmöte.

Mathias Rantanen, chef på samhällsbyggnadskontoret, informerade om den planeringsprocess som kommer att dra igång nu och om förutsättningarna att uppföra moduler på de två utpekade platserna. Modulbostäderna kommer att uppföras på tillfälliga bygglov, om max fem år (och med möjlighet till förlängning under 5+5 år). Det finns ett antal parametrar som måste uppfyllas för den här typen av tillfälliga bygglov. Det ska göras på kommunal mark, det ska finnas förutsättningar att ansluta till kommunalt vatten och avlopp, infrastrukturen med el och vägar ska vara utvecklad, allmänna kommunikationer ska finnas i rimlig närhet och gå med hyfsad frekvens och marken ska vara lätt att anlägga. Det ska inte behövas sprängningsarbeten till exempel. Och det ska finnas möjlighet att få tillfälligt bygglov.

Modulerna kommer att förvaltas av Upplands-BroHus och Kommunfastigheter. Socialtjänsten hyr sedan modulbostäderna och de boende kommer att vara andrahandshyresgäster. Eva Folke, Socialchef, informerade om vad bosättningslagen innebär och vem som räknas som nyanländ. Nyanländ är den som fått sitt uppehållstillstånd och ska integreras som ny medborgare.

2015 tog Upplands-Bro kommun emot 28 nyanlända personer. I och med den nya bosättningslagen som tillkom i mars 2016, som ska göra att alla kommuner gör sin del i mottagandet och integrationen av nyanlända. Utifrån befolkningsstorlek, möjlighet till arbete och bostad och så vidare har varje kommun fått en "viktad kvot". I år tilldelades Upplands-Bro 73 nyanlända och nästa år blir det 102 personer. Det är både familjer och ensamstående som kommer. Hittills i år har det varit ungefär hälften, hälften, men man vet inte hur det blir 2017.

Kommunens integrationssamordnare, Nina Rönnberg, informerade om hur mottagandet av de nyanlända går till och hur arbetet med integrationen ser ut. För närvarande finns det fyra integrationsstödjare som arbetar med det. Danne Carlsson berättade kort om Upplands-BroVolontärers verksamhet och avslutade med att hälsa nya medlemmar välkomna.

Därefter tog frågestunden vid. Många relevanta frågor kom, uppblandat med farhågor och starka åsikter. Via länken når du den för att ta del av frågor och svar.

En positiv utkomst av kvällens informationsmöte var fyra nya medlemmar i Upplands-BroVolontärer.

Kommundirektör Maria Johansson, flankerad av Eva Folke, socialchef, Camilla Janson, kommunstyrelsens ordförande, och Mathias Rantanen, samhällsbyggnadschef.
Bild:Karin Sidén
Kommundirektör Maria Johansson, flankerad av Eva Folke, socialchef, Camilla Janson, kommunstyrelsens ordförande, och Mathias Rantanen, samhällsbyggnadschef.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen