UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 1 december 2021 - klockan 16:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Stor ökning av stulna katalysatorer – ligor misstänks
Nyhet från Polismyndigheten


Nyhet från Polismyndigheten 2020-09-28

Under 2020 har polisen i region Stockholm sett en dramatisk ökning av bildelsstölder i form av katalysatorer. Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom och efterlyser tips från allmänheten.

Från januari till mitten av september i år anmäldes 1323 stölder av katalysatorer och partikelfilter i polisregion Stockholm, att jämföra med 38 stycken motsvarande period förra året. I vissa fall har samma bilägare drabbats fler än en gång på samma bil.

-Bildelar har varit på tapeten ett tag, men just nu ser vi en trend med en otrolig ökning i just katalysatorer. Det rör sig främst om äldre bilmodeller från 2004-2009, säger Jörgen Karlsson, samordnare för brottsförebyggande arbete i polisområde Stockholm nord.

Snabbt tillvägagångssätt

I videomaterial från tidigare brott framgår det att 30 sekunder kan vara nog för tre personer att tillgripa en katalysator från en bil. En person agerar förare och väntar i bilen medan de två andra genomför stölden. Den ena personen hissar upp bilen med en domkraft så att den andra kan komma åt under bilen och rycka loss bildelen. Bilen hissas snabbt ner med domkraften och de två männen sätter sig i bilen och kör iväg.

Tipsa polisen

På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen allmänhetens hjälp. Var uppmärksam och kontakta polisen, antingen via 112 om brottet är pågående eller via 114 14 om du observerat något.

Registreringsnummer, signalement, tidpunkt och andra uppgifter är intressanta för att polisen ska kunna kartlägga och förhoppningsvis även lagföra dessa gärningspersoner.

-De slår till vart som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara meckar med sin bil. Vi är beroende av tips från allmänheten för att lagföra skyldiga och kunna lämna tillbaka upphittat stöldgods, säger samordnare Jörgen Karlsson.Polisanmälda stölder av katalysatorer och partikelfilter:

Polisregion Stockholm

Vecka 1-38 2019: 38 st

Vecka 1-38 2020: 1323 st


Hela landet

Vecka 1-38 2019: 90 st

Vecka 1-38 2020: 2633 st


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/12
Julmarknad i Bro Församlingshem
Julmarknad på hembygdsgården Klint i Bro
Julmarknad på Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörehetskonsert i Håtuna kyrka
Söndag 5/12
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Luciakonsert: Julens sånger med Ceciliakören
Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Lördag 11/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen