UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 12 juni 2021 - klockan 13:46 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Strandade förhandlingar - Upplands-Brohus stämmer byggföretag


Karin Sidén 2020-07-17

Förlikningsförhandlingarna mellan Upplands-Brohus och Serneke Bygg AB har avbrutits. Förhandlingarna, som har pågått under 2019 och 2020, rör den entreprenad som Serneke Bygg AB utförde på Målarvägen och Bagarvägen i Bro och som underkändes i slutbesiktningen. 

Upplands-Brohus VD, Ann Hermansson Alm, säger i ett skriftligt uttalande: 

-Vi hade förstås helst undvikit att behöva ta till ett rättsligt förfarande till tillvaratagande av vår rätt till ersättning, men eftersom förhandlingarna inte leder någon vart, ser vi nu ingen annan utväg än att ta till att domstolen får pröva vår rätt till ersättning”. 

Med anledning av de strandade förhandlingarna har nu Upplands-Brohus valt att lämna in en stämningsansökan till Attunda tingsrätt med yrkande om att Serneke Bygg AB skall ersätta Upplands-Brohus för den försening entreprenören samt för att byggnaderna inte höll den standrad som man avtalat. Upplands-Brohus begär sammanlagt drugt 151 miljöner kronor i vite, varav drygt 141 miljoner kronor är för det försenade ibruktagandet och cirka 10 miljoner kronor för de brister man anser byggnaderna har.

BAKGRUND

Hösten 2016 skrevs, efter en offentlig upphandling, ett kontrakt mellan Upplands-Brohus och Serneke Bygg AB om att uppföra nio hus på Bagar- och Målarvägen i Bro. Det första huset stod klart cirka ett år senare och samtliga hus skulle vara färdiga för inflyttning i maj 2018. Allt eftersom husen stod klara utfördes slutbesiktningar. Dessa skedde med ungefär en månads mellanrum.

När det visade sig att inget av husen blev godkända vid slutbesiktningarna valde Serneke Bygg AB att vända sig till en överbesiktningsnämnd för att de skulle pröva om huruvida besiktningarna inte rätteligen skulle ha godkänts vid besiktningstillfällena. Den icke-godkända slutbesiktningen innebar att Upplands-Brohus inte hade någon skyldighet att, och heller inte valde, att ta husen i bruk. Därmed fick alla de som anmält sitt intresse för att hyra lägenheter dessvärre avvakta inflyttning.

Under hösten 2018 gav överbesiktningsnämnden besiktningsmannen rätt som inte godkänt slutbesiktningen av husen på Bagar- och Målarvägen i Bro. Efter överbesiktningsnämndens utlåtande förde Upplands-Brohus och Serneke Bygg AB en dialog om fortsatta slutbesiktningar och efter att dessa nu ägt rum, och godkänts, har husen tagits i bruk och inflyttning skett, dock först under perioden april till juli 2019.Läs tidigare UBRO-artikel om tvisten. Klicka på länken.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 20/6
Kulturbojens café
Söndag 11/7
Kulturbojens café
Söndag 1/8
Kulturbojens café
avståndsannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen