Woodys Bra produkter april 17
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 24 april 2018 - klockan 01:20 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tjuvjakten ökar i kommunen


Karin Sidén 2018-03-21

Bild:Göran Nilsson

Kommunens viltvårdare larmar om att det den senaste tiden skett en kraftig ökning av tjuvjakt i Upplands-Bro. Särskilt norr om E18 och längs väg 269 där man gjort flera makabra fynd av tjuvskjutna och slaktade djur. 

-
Vi måste få ett stopp på det här! Det är en utveckling som skett som gör mig riktigt arg och bedrövad, säger en av jaktledarna i kommunen. Han berättar bland annat att de dödade djuren ofta bara lämnats liggande där de skjutits. Vid andra tillfällen har man bara tagit ur de finaste köttdelarna och låtit resten av djuret ligga kvar. Under vintern har det även uppmärksammats att tjuvskytte skett vid foderautomater, något som är fullständigt regelvidrigt och strider mot jaktetiken. 

Tjuvjakt är inget nytt under solen, inte heller här i Upplands-Bro, men på senare tid har fynden av slaktade djur och djur som verkar ha dödats i "lustjakt", för skojs skull, ökat markant. Tjuvjakterna är polisanmälda och utredningar pågår.

Det är särskilt i markerna norr om E18, längs väg 269 vid Håbo-Tibble och vidare mot Håbo, som ökningen uppmärksammats. Under hösten/vintern har markägare och allmänhet som varit ute i skogen observerat flertalet vilt som dödats av tjuvjägare. Det gäller från älg till rådjur.

-Vid flera tillfällen har djuren bara skjutits och lämnats. Vid andra tillfällen har man bara tagit ur fina köttdelar och låtit resten ligga. Under vintern har det även uppmärksammats att tjuvskytte också skett vid foderautomater! Det är helt oacceptabelt och strider mot lag och djurskydd, berättar jaktledaren.

Vid flera tillfällen har tjuvjägarna använt finkalibrig ammunition, en ammunition som inte är tillåten på de större viltarterna. Tjuvskyttet har även skett på olovlig jakttid och på helt felaktiga sätt något som nu lett till att traktens jägare och markinnehavare skärpt uppmärksamheten och inlett ett intensifierat övervakningsarbete.

Ett antal bilar har observerats på de mindre skogsvägarna kring Bro-Bålsta. Förmodligen sker tjuvskyttet främst på kvällar och nätter där man åker och lyser med lampa. Självklart så har incidenterna polisanmälts och vissa spår är säkrade. 

-Polisutredningen pågår. Vi vill göra allmänheten uppmärksam på att tjuvjakt sker i vår kommun men också tala om att det faktiskt rör sig om ett allvarligt brott ur lagens och polisens hänseende. Jag tror inte att alla är medvetna om det, säger Göran Nilsson, som sedan många år tillbaka är viltvårdare i kommunen och som under årens lopp sett många lämningar efter tjuvjägarnas framfart.

Göran förklarar att illegal jakt, som ovan beskrivs, är ett grovt jaktbrott som kan resultera i förverkande av samtliga vapen för alla som deltar, dryga böter och i förlängningen även till fängelse i fyra till fem år. Om det även kan konstateras att tjuvskyttet skett med hjälp av bil kan även bilen omhändertas och förverkas.

-Det är en markant ökning av tjuvskyttet vi sett den senaste tiden och en oroande utveckling av tjuvjägarnas attityd. Man får ibland ett intryck av att tjuvskyttet sker på ”skoj” där ett antal personer åker runt i bil och skjuter mot de djur man får syn på. Ibland tar de hand om de finaste, dyraste köttbitarna men ofta lämnar de bara djuret där det sköts.

-Jag vill avslutningsvis rikta en vädjan till allmänheten: Om ni ser personer i bilar som åker runt och lyser med strålkastare i skog och mark ska ni kontakta Polisen på 112, säger Göran Nilsson.Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 24/4
Skepp o'hoj - föredrag på Klint om 153 år gamla rederiet Gotlands-bolaget
Onsdag 25/4
Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut bjuder in till årsmöte 2018 och föredrag
Fredag 27/4
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
Lördag 28/4
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Öppet Hus och Vårmarknad på Kvarnnibble Gård, Håtuna
Onsdag 2/5
Samtal, böcker och trädgårdsinspiration! Elisabeth Svalin Gunnarsson i Brohuset
Torsdag 3/5
Prisutdelning och författarbesök: Sara Lövestam i Kulturhuset
Lördag 5/5
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Onsdag 9/5
TV-spelshäng i Verkstan
avståndsannons

UBG Gymnasieval 18

Socialdemokraterna Första maj 18

Röda Korset Medmänniska

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Pluggannons UNHCR sidebanner

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen