Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 13:19 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Trots eldningsförbud och brandriskvarningar - 20-talet markbränder i Stockholms län varje dag på grund av människors risktagande


Karin Sidén 2018-05-31

Cirka 1 500m2 hann brinna vid söndagens mark- och skogsbrand vid Kevans stugby i Håbo-Tibble.
Bild:Karin Sidén
Cirka 1 500m2 hann brinna vid söndagens mark- och skogsbrand vid Kevans stugby i Håbo-Tibble.

Trots den extrema brandrisken och den senaste tidens totala eldningsförbud fortsätter människor gladeligen att grilla i engångsgrillar på ej avsedda grillplatser, slänga fimpar i naturen och på andra sätt spela "rysk roulette" med stor risk att orsaka en storbrand av liknande magnitud som den i Salatrakten för snart fyra år sedan.

-Vi har haft skarpt läge i flera veckor men trots brandriskvarningar, eldningsförbud och så vidare verkar det ändå inte som att gemene man förstått hur allvarligt det är. En enda fimp kan mycket snabbt orsaka en allvarlig brand. Gnistor från en röjsåg likaså. Det går så fort i det här extrema läget att man knappt hinner reagera innan det är för sent, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på Attunda Bro och Attunda Knivsta

Årets maj har slagit alla möjliga rekord, i uppmätta temperaturer, i antalet dagar i streck utan nederbörd, och så vidare. Underbart tycker många så klart, däribland undertecknad, men man behöver bara gå ut på en gräsmatta eller i skogsbrynet för att inse att det får konsekvenser. Stora konsekvenser.

Värmen och bristen på nederbörd har gjort att det är extremt torrt i skog och mark. Luftfuktigheten är låg, så inte ens nattlig dagg bidrar med fukt som det brukar kunna göra när juli-värmeböljor håller oss i sitt grepp. Som en parentes kan nämnas att sist det regnade några större mängder var i påskas - och då låg det fortfarande snö på backen, så då går det lättare att få lite perspektiv på hur ovanlig den här månaden varit.

Det har nu gått två veckor sedan Länsstyrelsen införde eldningsförbud i Stockholms län. Trots det har räddningstjänsten i Storstockholm behövt göra fler än 250 utryckningar på grund av brand i skog och mark under samma period. Många av dessa bränder har orsakats av oförsiktighet och på grund av att människor struntat i förbudet och tagit en chans. En chansning som alltså resulterar i brand.

Lars-Göran Uddholm som är brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund säger till DN (31/5-18) att det rör sig om både ignorans och ren oaktsamhet och vädjar om att alla ska respektera förbudet.

-Man måste förstå att nu är det verkligen allvar. Situationen är extrem och man ska inte elda överhuvudtaget. Snälla låt bli, och chansa inte.

-Om man ser eldning tycker jag att man ska agera och säga till. Vill man inte det kan man ringa till oss eller till polisen så att vi kan åka dit och säga till.

På grund av det extrema läget råder förhöjd beredskap vid Storstockholms alla brandstationer, så även här i Bro. Den höga antändningsrisken och spridningshastigheten i skog och mark är sedan länge utomordentligt hög och väderläget gör att den ser ut att förtsätta öka ytterligare. På Attunda i Bro har man ökat bemanningen och beviljar inga ledigheter, ens för en kort stund. 

-Vi vågar inte ens sätta in en ny, modern radio i en av tankbilarna för då blir den obrukbar i två timmar. Varje dag, dygnet runt, är vi beredda. Det är stopp för all ledighet, inte ens en timme för tandläkarbesök kan vi godkänna just nu. Vi står på tårna!

I går kväll till exempel fick Bro-styrkan åka till Kallhäll för att bistå vid släckningsarbetet vid en stor markbrand vid Tånglöt där cirka 10 000m2 brunnit.

Tomas Wrådhe fortsätter:

-Trots att man från myndigheternas sida varit tydliga med brandriskvarningar och nu sedan 17 maj även eldningsförbud ser vi varje dag människor som grillar i engångsgrillar vid bland annat Lillsjön. Senast i tisdags fick vi åka dit på larm på grund av just engångsgrillseldning. Just den gången gick det bra och elden hann inte få någon större spridning, men det kan man absolut inte förutsätta. Naturen är som en krutdurk just nu och att grilla i engångsgrillar är ett stort risktagande! 




Brandriskkarta på SMHIs hemsida den 31 maj 18.
Brandriskkarta på SMHIs hemsida den 31 maj 18.

På MSBs hemsida förklaras eldningsförbud på följande vis:

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Eldningsförbud är ofta lokala och gäller i din kommun eller i ditt län.

På vissa områden tillåts du använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand. I vissa fall tillåts även användning av fasta gasolgrillar eller hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken. Kontrollera alltid med kommunen och länsstyrelsen vad föreskriften om eldningsförbud anger är tillåtet där du befinner dig.

Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder - de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset.

Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs i vägren eller banvall.

Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.



Länk till TV4's morgonnyheter i dag, den 31/5-18, där brandman Kristina Gissler, Attunda, pratar om det extrema läget, eldningsförbud och om faran med engångsgrillar.



Det extrema läget har även föranlett Polisen Järfälla / Upplands-Bro att gå ut med uppmaningar om att eldningsförbudet måste respekteras:



Skärmdump från Polisen i Järfälla / Upplands-Bros FB.
Skärmdump från Polisen i Järfälla / Upplands-Bros FB.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen